Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dębina - byłaby idealna... Bez zadaszenia i impregnacji wytrzyma kilka-naście lat. Obserwuję kładki w "moim" parku narodowym właśnie z dębiny. Po kilkunastu latach (15?) rozsypały się legary leżące w bagnie - deski do chodzenia nadal były ok. Nieimpregnowane, nikt tego nigdy nie odśnieżył czy inaczej zadbał. U siebie chciałbym mieć właśnie dębowy - ale muszę sprawdzić aktualne ceny. Jeśli z tartaku do dolicz suszarnię albo przetrzymaj deski przez minimum rok pod dachem. Do tego przepuścić dechy na grubościówce(wersja minimum) też kosztuje parę złociszy - chyba ze masz swoją albo dobrego sąsiada. U mnie taras wypadł w tym roku z planów - więc na razie śledzę co tutaj się wyliczy i pojawi.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak myślicie? Czy w zwykłym tartaku można zamówić drewno na taras? .

Kolega tak robił. Ja będe także za kilka tygodni. Drewno z tartaku, później sam będę heblował, zabezpieczał i lakierował.

U mnie także ze względu na cenę egzotyk odpada.

Na działce rekreacyjnej u rodziców taki taras ma już ładnych pare lat (8-10 ???). W międzyczasie był dwa razy "restaurowany".

witam. U siebie zrobiłem taras z desek sosnowych struganych czterostronnie, ryflowanych oraz impregnowanych ciśnieniowo IV kategoria - czyli materiały stosowane na zewnątrz. taras istnieje już 4 lata - jest częściowo zadaszony balkonem - nic się złego nie dzieje, nie jest niczym przykrywany na zimę. Koszt tarasu o wymiarach 5x3m wraz z konstrukcją drewnianą około 1000 zł cztewry lata temu. Materiał z tartaku Gródków koło Będzina.

Ja to już zglupiałam i nie wiem co robić. :o

Chcę taras OLEJOWANY. Polecano mi olej Beckersa. Kładę modrzew. Chcę uzyskać ciemnobrązowy kolor kładąc olej z pigmentem.

Czy muszę te deski jeszcze impregnować? Jak, czym, kiedy i czy odrazu barwić?

Ja to wyśledziłem preparaty osmo:

http://www.osmo.com.pl/pl/specjalne_oleje_do_tarasow.php

Ale drogie są, ma je od niedawna Castorama lub firma w Poznaniu, nie pamiętam nazwy. Osmo wygląda pięknie.

Albo Sadolin też chwalą ale jak to zaimpregnowac co najpierw co potem itd to nie wiem. Na pewno trzeba by najpierw porządnie zaimpregnowac głęboko, a potem olej.

W karcie technicznej piszą :

Jeśli wymagana jest dodatkowa ochrona

przed sinizną, gniciem i pleśnią, naleŜy

poddać powierzchnię obróbce wstępnej

przy uŜyciu Osmo IMPREGNATU DO

DREWNA WR* (IMPREGNAT

HYDROFOBOWY I OCHRONNY DO

DREWNA) firmy Osmo lub woskiem

impregnacyjnym Osmo PROTEKTOR

DREWNA (nie zawierającym biocydów).

Więc powinno wsiąknąć zakładając że zrobisz jak pisza czyli najpierw ich impregnat a potem ich olej .. ale wiesz to tylko moja opinia.

Jak myślicie? Czy w zwykłym tartaku można zamówić drewno na taras? ...

myśle, ze mozna

p.s.

dlaczego uzywasz terminu "zwykły tartak", a nie zwyczajnie "tartak" ? lub inaczej - czy znasz jakies tartaki niezwykłe ?