Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propos daszku:

U mnie pomiędzy domem i garażem jest zadaszenie ze szkła zbrojonego (na konstrukcji drewnianej) - w sumie ponad 30m2. Efekt znakomity. Projektant zaproponował szkło zbrojone, bo podobno poliwęglany i pleksi się brzydko brudzą a szkło nie. Trudno mi się do tego odnieść, bo u mnie szkło leży od kilku tygodni zaledwie ale jak już napisałem bardzo nam się ten materiał podoba.

A do drewnianego tarasu przymierzam się - ostatnio mi radzono drewno modrzewiowe, ale trudne do zdobycia.

tom soyer napisał:
tutaj tez mozna znalezc sporo ciekawych informacji (ciekawy jest np sposob montazu bez widocznych wkretow lub gwozdzi):

http://www.keplinger.at/defaultBangkirai.htm

ja wlasnie skulem stare wylewki i izolacje. jeszce moze dwa weekedny i bede mial tez drewniany taras :)

Odnośnie drewna na tej stronie. Czy ktoś z Was wie gdzie u nas można kupić takie ryflowane drewno bo z takiego drewna chciałabym zrobić u siebie taras :D

I jeszcze pytanie do Pawła P. - na swój taras wybrałeś gładkie dechy - jak to się sprawuje? Czy w czasie deszczu nie jest za ślisko? I z jakiego drewna te dechy?

Maluszek napisał:

Odnośnie drewna na tej stronie. Czy ktoś z Was wie gdzie u nas można kupić takie ryflowane drewno bo z takiego drewna chciałabym zrobić u siebie taras :D

drewno ryflowane mozna kupic w liroju ale na pewno nie bangkirai. egzotyczne drewna mozna z kolei dostac specjalnych sklepach (kilka takich znam w poznaniu) ale cena troche odstrasza pomimo ze jest to drewno juz zaipregnowane/olejowane. ja sklaniam sie do kupna modrzewia w lesie i odpowiedniego przetarcia. Moze trudniej sie go uklada ale to chyba najlepszy kompromis.

w poznaniu znalazlem najtaniej drewno tarasowe (gotowe, egzotyczne, zaimpregonawne - niestety nie pamietam co to byl za gatunek) za okolo 250 PLN /m² . Ja tez potrzebuje okolo 20m² + kilka stopni schodow. Egzotyka wiec pozostanie chyba dla mnie egzotyka :)

Modrzew przy duzym zaangazownaiu wlasnym wyjdzie pewnie o jedno zero mniej.

Cytat
A czy taki daszek nie jest zbyt hałaśliwy na deszczu?

Witam!

Z moich już półrocznych obserwacji wynika, że:

1. Taras z daszekiem jest odzielony od części mieszkalnej ścianami nośnymi i oknami - deszcz jest stosunkowo mało słyszalny (jak dla mnie :) )

2. Podejrzewam, że dużo zalezy również od kąta spadku takiego zadaszenia - wiadomo, że im bardziej płaski dach to wyraźniej słyszalne bębnienie.

3. Lubię słyszeć takie "bębnienie" na własnoręcznie wykonanym zadaszeniu :D

Pozdr.

Cytat
I jeszcze pytanie do Pawła P. - na swój taras wybrałeś gładkie dechy - jak to się sprawuje? Czy w czasie deszczu nie jest za ślisko? I z jakiego drewna te dechy?

Już odpowiadam: jak już pisałem wyżej kupiłem nieoheblowane deski sosnowe w tartatku (b.niska cena) i sam je przeszlifowałem szlifierką osc.

Jak są gładkie - to przyjemnie się po nich chodzi. A co w czasie deszczu - nie wiem bo mam przecież daszek :D Ale podejrzewam że są bardziej "przyczepne" niż terakota.

Mam fotki mojego "dzieła" - ale nie wiem jak je umieścić na forum :(

Ale mogę zainteresowanym wysłać mailem

Pozdrawiam