Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisząc "zwykły" mam na myśli raczej "zwykłe" drewno. Wydaje mi się, ze to przygotowane już na taras jest drogie, a "zwykłe" trzeba oheblować, zaimpregnować i pomalować. Innymi słowy "niezwykły" tartak to taki, który sprzedaje specjalistyczne elementy tarasowe, a ja chcę uniknąć kosztów tam, gdzie praca wydaje się do zrobienia samemu.

• 3 weeks później...

Witajcie,

mam taras z drewna egzotycznego częściowo zadaszony. Wyczyściłem go karcherem i chciałbym teraz zakonserwować.

ALE CZYM?

Chciałbym wydobyć z tych desek kolor (mają już 15 lat, ale kiedy były mokre po czyszczeniu karcherem miały przepiękny, czerwony kolor - kiedy wysychają, to kolor znacznie zanika) i zabezpieczyć przed deszczem itp.

Olejem?

Impregnatem?

Będę wdzięczny za pomoc.

Ja swoje deski zabezpieczałam olejem Tikkurila z mieszalnika. Koszt 3 litrów to 175zł. Olej na bazie oleju lnianego. Pięknie barwi drewno i wydobywa rysunek słojów. Po przykręceniu desek do legarów (w tym tygodniu) będę je olejować drugi raz. A później jeszcze przed zimą je maznę. :roll:

Ja swoje deski zabezpieczałam olejem Tikkurila z mieszalnika. Koszt 3 litrów to 175zł. Olej na bazie oleju lnianego. Pięknie barwi drewno i wydobywa rysunek słojów. :roll:

Dzieki!

A malowałeś to olejem bezbarwnym i dał taki efekt?

Ja nie chciałbym używać żadnego koloru - dechy same w sobie są ładne.

czy to olej do egzotyka czy do zwykłego liściowca? I czy deska z takim olejem sie bardzo brudzi?

Waham się między olejem a zwykłym drewnochronem, mam takie sobie zwyczajne drzewo, które muszę dobrze zabezpieczyć.

Jest to olej do stosowania na zewnatrz. Chyba uniwersalny. Po posmarowaniu olejem wyciera sie szmatką jego nadmiar i praktycznie deska odrazu jest gotowa. Nie trzeba czekać na wysychanie. Deska jest zabezpieczona i nie brudzi bo olej wsiąka w nią a nie lezy na powierzchni.

To mój olejowany modrzew.

http://lh4.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/SejNjPVHZQI/AAAAAAAAA-s/D9qo_tIohwA/s640/DSC03479.JPG

Ze sklepu dla stolarzy. SPrzedają tam drewno i chemie do niego.

Poszukaj w google "mieszalnik tikkurili" w swoim mieście, zadzwoń ispytaj czy mieszają oleje do impregnacji drewna. Jeśli nie, to moze kogoś w okolicy polecą. Ja szukałam mieszalnika oleju Beckersa ale u mnei nie ma. Za to polecili mi Tikkurile-równie dobra, co potwierdziły opinie z forum.

też mam beton a na tym takie płyty drewniane mają być. Na allegro zamówiłam właśnie plastikowe podkładki pod płyty tarasowe. Sama jestem ciekawa, jak się sprawdzi taki system. Bo one mają fugi i zamierzamy płyt nie mocować tylko je połozyć na tych podkładkach, tak żeby móc zdjąć i np umyć pod spodem.

A co do tikurilli - to tradycyjnie. U jednego przedstawiciela odpowiedź, że on nie ma oleju bo za drogi ale może sprowadzić. Ale ja chcę kolor, oj to gorzej. Drugi i trzeci ma zmieniony telefon, ten ze strony tikurilli nie aktualny, reszta gdzieś w drugim końcu Łodzi, całą wyprawa więc olałam. Poszłam do marketu i kupiłam pierwszy lepszy olej do tarasów, pomalowałam już na próbę trochę, wygląda fajnie, wchłania się jak sztan, więc OK. Zobaczyny, co dalej...

witam ! mam wielką ochotę na zrobienie tarasu z drewna.... dlatego chciałbym zapytać Forumowiczów o doświadczenia w tym temacie , chodzi mi zarówno o porady techniczne co do wykonania jak i doświadczenia w użytkowaniu. np rodzaj drewna(myślę o sosnie lub jodle bo cena mi odpowiada :) , czy koniecznie deska musi być obustronnie ryflowana ? itd i czy jest sposób na położenie na legarach desek bez widocznych wkrętów? pozdrawiam