Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podciągam się pod pytanie iva_marti

Też się zastanawiam nad tym tarasem, u mnie albo z kostki czy płyt kamiennych albo drewniany. Betonowego czymś tam obłożonego nie chcę.

Ile taki taras z modrzewia może kosztować? To modrzew syberyjski rozumiem?

No ludzie dajcie żyć, nawet jednego tematu (ktory was inetesuje)nie chce sie Wam przeczytać :o ??

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mit , nie mit ( z tąśliskością ) jeżeli na deskach będzie zawsze czysto ( co jest możliwe na tarasie ) to nic się nie ślizga( mam taras zadaszony ), natomiast nigdy bym nie zrobiła ścieżek z drewna . ŚLISKOŚC wynika z tego że na deskach zbiera się brud , piach , liście ,błoto - to wszystko w połączeniu z deszczem daje maż która powoduje ślizganie się. A na pewno nie mam zamiaru codziennie utrzymywać czytości na jakiejś "dróżynce" :wink: z drewna

ŚLISKOŚC wynika z tego że na deskach zbiera się brud , piach , liście ,błoto - to wszystko w połączeniu z deszczem daje maż która powoduje ślizganie się. A na pewno nie mam zamiaru codziennie utrzymywać czytości na jakiejś "dróżynce" :wink: z drewna

Jezeli dobrze rozumie to według Ciebie np. na kostce lub kamieniach nie zbiera sie brud,piach, liscie i błoto?

Czy możecie mi napisac jaki jest orientacyjny koszt tarasu z drewna.

WDLH i powiedzieli 400zł/m2 :o

Taras około 40m2, 50-60 cm nad ziemią. Nie wiem z jakiego ma być drewna.Cś dobrego, co pielęgnowane wytrzyma kilkanaście lat. Modrzew?

Mkkafe cudowny ten taras!

Jaki jest koszt wykonania takiego tarasu przez mała firmę? Macie pewnie już rozeznanie w temacie :wink:

Czy bardzo trudno taki taras wykonać samemu? Widziałam ,ze kilka osób na forum samodzielnie stworzyło śliczne tarasy.

Jaki koszt przy pracy samodzielnej? Czy laik da radę?

Taras 8x5 m, legary 12x12 10 szt. po 4 m długości i 53 deski sosnowe 5m długości 14 cm szerokości i 5 cm grubości, ryflowane - łączny koszt materiału niecałe 2400 zł. Dodatkowo 5 l impregnatu 3v3 cedr czerwony i oczywiście praca własna.

My mamy ok 25 mkw z bangkirai,na kratownicy z legarów4x7cm(chyba).Wszystko to skręcone jakimis specjalnymi(czytaj-drogimi wkrętami),umieszczone ok 0,6-1m nad poziomem ziemi,na wymurowanych słupkach.

Materiały kosztowaływ sumie ponad 10000(razem z bloczkami betonowymi)

Robocizna własna,tzn męża... :D

post oliki czytałam. Owszem jest podana cena za m2 modrzewia. Wiadomo jednak ,ze w czasie robienai czegoś na budowie wychodza zawsze dodatkowe koszty,których jakoś na początku sie nie widziało. Poczekam aż Olika zrobi swój tarasik i podsumuju wydatki na niego.

Tak tylko kazda budowa jest inna i niewiele to wniesie, do 1zł i tak nie wycenisz.

• 2 weeks później...
tom - wg mnie wystarczy sama impregnacja ciśnieniowa ale powinieneś jak najszybciej pomalować to drewno, żeby się nie niszczyło. Ja bym pomalowała jakąś lakierobejcą przeznaczoną do warunków zewnętrznych i to kilka razy a potem może jeszcze dwie lub trzy warstwy matowym lakierem dla utwardzenia.

to drewno ma bardzo fajna fakture - jest bardzo gladkie ale widac sloje. chcialbym zeby tak pozostalo. poza tym nie chcialbym aby powierzchnia byla swiecaca albo zeby po nagrzaniu sie kleila. drewno jest sosnowe.

pewnie macie tez jakis sprawdzonych producentow tych impregnatow ...

istnieją małe zakłądy stolarskie z lakierniami...moze mała pomoc z ich strony celem lakierowania gotowych elementów?