Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam zdecydowaliśmy się na taras drewniany. Deski planujemy modrzewiowe. Chcę go wykonac samodzielnie i stąd parę pytań.

Czy zamiast zalewania rur tekturowych betonem jako filarów stelaża można zastosować bloczki fundamentowe ułożone jako punkty podparcia na zagęszczonym piasku? Czy do stelaża nadają się grube belki, zostało nam trochę po zrobieniu więźby. Wymiary belek to 18x10 cm. Czym impregnować te belki żeby wytrzymały jak najdłużej? Czy stelaż kotwić do fundamentu i bloczków? Co ile stawiać podpory? Czytałem gdzieś że muszą być prostokąty 0,9 na 0,6 żeby deski się nie uginały. Co dać pomiędzy bloczek i belkę i pomiędzy belkę i deski? Jakieś plastikowe przekładki? I wreszcie jak powinna wyglądać prawidłowa podsypka pod tarasem? Mam już piach. Czy dac jeszcze geowłókninę i podsypać żwirem. Mamy blisko las i szanse na nieproszonych gości pod tarasem. Czy dać drobną siatkę zabezpieczającą wkopaną do ziemi i przymocowaną do tarasu od spodu? dzięki za jakieś wskazówki.

Bloczki betonowe czemu nie, byle wkopać je poniżej głębokości przemarzania gruntu. U siebie mam mini fundament w kształcie litery E i na nim wymurowane z bloczków filary.

Belki sosnowe raczej bym raczej odradził. Nawet dobrze zakonserwowane po 10ciu latach raczej zaczną gnić itp. A konserwować stelaża na bieżąco przeważnie nie ma jak.

Stelaż oczywiście kotwić do filarów. Konieczna izolacja pozioma pomiędzy filarami a stelażem. Typowo stalowa kotwa U.

Co ile stawiać podpory to już trzeba indywidualnie obliczyć. Zależy od konstrukcji, stelaża, desek.

Jako podsypkę pod taras mam: 5cm białego piasku, geowłóknina, 5cm białego piasku i warstwa małych otoczaków coby koty nie urządziły sobie kuwety.

planujemy taras z desek sosnowych gr28 dł4,8m ułożonych w poprzek domu na długości 9m.

Chcemy go ulozyć na bloczkach betonowych.

Kilka pytań.

Czy trzeba zagęszczać grunt po zdjęciu humusu?

Folia jakiego typu?

Ile i jakiego żwirku na folię?

Czy pomiędzy bloczek a legar dwać jakąś podkładkę, gumę, papę?

Co ile powinny być ułożone legary wym 4,5x9,5 i co ile pod nimi bloczki?

Jak założyłam legar co70cm i 5 bloczków pod każdym legarem to mi wyszło 70 bloczków, jakaś masakra musi być to wypoziomować i jeszcze spadek zrobić? Jakieś podpowiedzi?

Witam!

Przymierzam się do samodzielnego zbudowania tarasu drewnianego na słupach betonowych i łatach i kontrłatach (czy jak to się nazywa).

Ale zastanawiam się co zrobić z miejscem pod drzwiami tarasowymi.

Na dziś mam styrodur i widoczną piankę montażową do tych drzwi.

Jak to zasłonić czy zabezpieczyć, by w przyszłości nie było problemu z wodą, czy innym problemem ????

Dziękuję za pomoc, a może jakieś zdjęcia ktoś ma.

pozdrawiam

Jurek

Mam taras z modrzewia syberyjskiego .Był w zeszłym roku po ułożeniu malowany impregnatem tikkurila.Czy w tym roku ,(trochę wytarł się miejscami), powinnam go pociągnąć tym samym ipregnatem , czy olejem? Czy ten impregnat to też olej ? Przepraszam za naiwne pytania,ale wątek jest długi i trochę się pogubiłam. Czy mogę tą ticcurilą malowac go co roku ,czy lepiej użyż czegoś innego? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Właśnie jestem świeżo po odwiedzinach u znajomych, którzy mają w mieszkaniu podłogę z paneli z drewna wenge. Podłoga ma trzy lata. Gdy kupowali deski miały one odcień "wenge" czyli kolor bardzo ciemny brąz, momentami nawet czarny. Niestety podłoga uległa niesamowitemu wybarwieniu w kierunku odcienia miodowego, jasnego orzecha oraz o zgrozo w niektórych miejscach w kierunku odcienia szarego. Żałuję, że nie można na tym forum dodać zdjęć...

Nie powiem, podłoga nadal wygląda elegancko ale jeśli ktoś zaplanował sobie dodatki również w odcieniu wenge to może być cokolwiek zdziwiony...

Nadmieniam, że ta podłoga jest ułożona w nasłonecznionym salonie i była olejowana olejem UV.

Teraz pytanie - jeśli takie cuda dzieją się z podłogą wewnątrz domu, to co będzie się działo z deskami ułożonymi na tarasie, gdzie oprócz nasłonecznienia dochodzą takie rzeczy jak deszcz, piasek, mróz, śnieg itp.

A jak wygląda sprawa olejowania? Trzeba je olejować dwa razy w roku, przed sezonem aby je oczyścić z brudu zimowego oraz po sezonie letnim aby zabezpieczyć go przed zimą. Olejowanie wygląda następująco: najpierw zmywamy powierzchnię specjalnym zmywaczem, odczekujemy kilka godzin. Następnie olejujemy raz lub dwukrotnie i znowu czekamy kilka godzin. Po 24 godzinach olej zabezpiecza drewno. Umówmy się: będzie nam się to chciało robić ? I powtarzać to co roku?

teraz już wiem, ze do salonu wybrałabym drewno ale na taras z całą pewnością deski kompozytowe.

........

A jak wygląda sprawa olejowania? Trzeba je olejować dwa razy w roku, przed sezonem aby je oczyścić z brudu zimowego oraz po sezonie letnim aby zabezpieczyć go przed zimą. Olejowanie wygląda następująco: najpierw zmywamy powierzchnię specjalnym zmywaczem, odczekujemy kilka godzin. Następnie olejujemy raz lub dwukrotnie i znowu czekamy kilka godzin. Po 24 godzinach olej zabezpiecza drewno. Umówmy się: będzie nam się to chciało robić ? I powtarzać to co roku?

teraz już wiem, ze do salonu wybrałabym drewno ale na taras z całą pewnością deski kompozytowe.

Będzie się chciało, przynajmniej dla mnie. Malowanie tarasu to ok. 4h to nie jest dużo, dużo więcej czasu zajmuje mi podlewanie trawnika.

Impregnat Tikurilli to bardzo dobrej jakości środek, malowałam tym ściany 3lata temu- w tym roku jeszcze nie planuję tego robić bo i nie ma takiej potrzeby,

ale przed impregnatem powinnać dać bazę olejową- też z oferty Tikurili, na opakowaniu samego impregnatu pisze o tej bazie,

ale malowanie desek które są w poziomie (a nie pion-jak u mnie) to trochę inna sprawa,

jak ja dopytywałam się czy pod olej powinnam dać impregnat to fachowiec przez tel. powiedział że absolutnie nie bo w ten sposób zamknę pory i uzyskam zupełnie inny efekt niż samym olejem-a przecież o to mi chodzi?

i dlatego swoje deski będę malowała 2razy olejem

ooo..i o to mi chodziło !!

wielkie dzięki za konstruktywne uwagi.

wymiary tarasu: 8x4m

Kilka dodatkowych pytań na Prv napisze.

Pozdrawiam!

napisz jaką opcję wybrałeś. jak idą prace ?

Przymierzam się do budowy tarasu 5 x 4 i zastanawiam się czy wylewać stopy i układać bloczki -6 sztuk nad ziemią - rozwiązanie pewne ale nie estetyczne.

takie słupy wyglądają pewnie lepiej.

Ja robiłem na słupach - fundament punktowy, wypuszczone szpilki fi 20 na to obejmy słupy drewniane plus cała konstrukcja pod legary .

Legary co 1 m plus wzmocnienia ale moja deska to modrzew po obróbce ca. 3,6 cm.Całość jest ponad gruntem jakieś 30 cm. Na gruncie jest żwir z 10 cm ,na foli ogrodniczej nie ma co tego zagęszczać jesli oczywiście nie układasz legarów na bloczkach. W takiej sytuacji konieczne jest zagęszczenie ale wydaje mi się że to nie będzie długo trzymać poziomu. To jednak tylko moje zdanie...

Czytałem, czytałem i się w końcu odezwę w tym wątku... ;-)

Dzisiaj mieliśmy z teściem rozpocząć akcję taras, bo materiał dojechał, urlop jest, jeszcze tylko w poniedziałek wpadnie murarz, żeby postawić 3 słupki klinkierowe, ale nie wadzi to w robieniu konstrukcji.

Taras z modrzewia prawie 40m2 połączony z ok 5 m2 płyt granitowych płomieniowanych w miejscu gdzie kiedyś w przyszłości stanie grill murowany.

Mam pytanie do doświadczonych - na instrukcji olejowania piszą, żeby go nakładać szmatką... nie bardzo sobie to wyobrażam. Na razie kupiłem ławkowca do impregnatów na całą szerokość deski. Najpierw deski impregnujemy Penetrinem a potem Altaxin olej tek (komplet z Altaxu).

Jak będę miał jakieś zdjęcia to wrzucę.

Pozdrav

Niestety podłoga uległa niesamowitemu wybarwieniu w kierunku odcienia miodowego, jasnego orzecha oraz o zgrozo w niektórych miejscach w kierunku odcienia szarego. Żałuję, że nie można na tym forum dodać zdjęć...

To są normalne właściwości tego drewna, ale amatorzy mówią że egzotyki tylko ciemnieją. Niestety także blakną.

Teraz pytanie - jeśli takie cuda dzieją się z podłogą wewnątrz domu, to co będzie się działo z deskami ułożonymi na tarasie

W przeważającej części gatunków będą szarzeć.

na instrukcji olejowania piszą, żeby go nakładać szmatką

Niech sobie tę instrukcję wsadzą w buty. Szmatką się wyciera i wciera, po nałożeniu. Szmatką to można olejować tylko bibeloty, nie duże powierzchnie. Przy dużych powierzchniach jest to mało wydajny sposób.

Musisz oleju jak najmniej zostawić na powierzchni. Pozdrawaim.