Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wejdź na stronę tarassystem.pl Firma Drewex z Radzyminia robi świetne tarasy drewnanie. W systemie Click nie musisz nic kleić, jest na uchwyty wszystko. Forma robi wszystko na wymiar, poleca ekipy, które montują taras bez zbędnego śmiecenia ci w domu. Potrafią zamontować do 28 metrów w jeden dzień. Także nie musisz się męczyć i spokojnie później zrobic sobie grilika na nowym, pięknym tarasie. :)

Czy taras na takich podkładkach, pracując nie zacznie sie za bardzo odkształcać? Ostatnio zwrócone mi uwagę, że tak spoczywający taras może mieć tendencje do wyginania sie w góre na brzegach. Ile w tym prawdy? Jeszcze do niedawna chciałem mocować lagary do wylewki za pomocą kątowników ale od jakiegos czasu myśle od podkładkach. Dodam, że taras 20m2 będzie z modrzewia i połowa będzie nie zadaszona.

Co do podkladek to w marketach budowlanych i na allegro dostępne są różne grubości takich podkładek pod legary.

A czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie odstępy powinny być między deskami tarasowymi w miejscu ich "przedłużenia" tzn. w miejscu ich "czołowego" łączenia? (mój taras ma jeden z wymiarów 3,6m i w to miejsce wchodzą dwie równej długości deski).

Czy to się rozumie samo przez się, że ten odstęp musi być taki sam jak w przypadku bocznych krawędzi, czyli w granicach 5-10mm?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

pozdrawiam

Witam wszystki forumowiczów.Jestem tutaj pierwszy raz lecz napewno nie ostatni. Bardzo zainteresował mnie temat budowy wiaty/zadaszenia tarasu. Z napisanych postów w temacie budowa zadaszenia /wiaty mógłbym już spokojnie budować zadaszenie mojego tarasu ( chodzi o przekrój belek , zastrzał.ów itp lecz jak to bywa człowiekowi ciągle mało i razem z żoną obmyśliliśmy rozbudowę tarasu , powiększenie przed zadaszeniem i tu problem gdyż taras nie jest na wysokości ziemi lecz na podwyższeniu ( jak pokazuje rys. ) strzałka pokazuje w jakim kierunku chcemy rozbudować taras, obecny jest wylewany betonem, teraz chcemy dobudować z drewna ( kupiliśmy taki dom z małym czyt. wąskim tarasem - chcemy go poszerzyć ) tak więc dochodząc do sedna jakie muszą być słupy utrzymujące podłogę nowego tarasu i jakie musi być gęste ożebrowanie pod podłogę ( chcemy aby [pod rozbudowanym tarasem była wolna przestrzeń aby móc tam coś położyć np: narzędzia rowery dzieci itp. Nadmienię również że chcemy wysunąć taras na ok 1,5m . Z góry dziękuję za pomoc.

Powyżej opisany mój problem

CZY JEST KTOŚ W STANIE MI POMÓC. TAK JAK PISAŁEM WCZEŚNIEJ TARAS NIE MOŻE BYĆ POŁOŻONY NA WYSOKOŚCI GRUNTU , MUSI BYĆ KONIECZNIE NA SŁUPACH ( DREWNIANYCH ) Z GÓRY DZIĘKI

Hej, no podziwiam za odwagę. Tylko gorzej jak coś nie wyjdzie. Ja bym radził zlecić wykonanie tarasu profesjonalnej firmie. Tym bardziej, że jak pisałeś masz tylko 6 cm. Przynajmniej jeden z tarasów zlecić. A drugi już wykonać sam. Proponuję firmę Drewex. Przykładowo 28 metrów kwadratowych tarasu montują w jeden dzień. Obrabiają barierki, docinają jak potrzeba, montaż jest szybki i czysty. Jeśli chodzi o cenę to w systemie click metr kwadratowy tarasu kosztuje 230zł brutto.

Pozdr

Witam

Jeśli chodzi o taras gdzie masz 6 cm wysokości, a zakładam że deska tarasowa nie ma więcej niż 2 cm to zostaje całkiem sporo. Najlepiej w tej sytuacji nie kupować legarów tylko kilka desek więcej i przeciąć je z szerokości na dwie lub trzy części i z nich zrobić legary. Pod legary podłożyć podkładki z plastiku lub twardej gumy o grubości co najmniej 5 mm tak aby woda swobodnie pod legarami przepływała i można śmiało wiercić przez legar i mocować go bezpośrednio do posadzki (pod warunkiem że nie ma pod spodem żadnych pomieszczeń i nie zniszczysz ewentualnej izolacji. Jeśli jest jakieś pomieszczenie proponuję położyć legary bez żadnego mocowania i też będzie dobrze. Dylatacja od ściany i pomiędzy deskami powinna wynieść około 5mm i jest niezbędna ponieważ drewno puchnie i kurczy się.

Pozdrawiam

Paweł

To ci pomoże?

Super dzięki bardzo, lecz jeśli to możliwe to czy mógłbyś mi podać jeszcze jakie kantówki są potrzebne na słupy ( ich wymiar np : 10cm x 10cm czy większe ) tak aby utrzymały ludzi na tarasie razem z meblami ogrodowymi typu leżak stół itp. Z góryn dzięki. A jeszcze jedno pytanie, czy na taki taras potrzeba pozwolenie czy wystarczy zgłoszenie, nadmieniam że już mam część tarasu betonowego i chcę tylko dobudować około 1.5m

Edytowane przez cobra1972

Witam

Jak to z kobietami bywa żona kategorycznie postanowiła zmienić plany tarasu z brukowanego na drewniany i tu pojawił się problem. Jako że taras miałbyć brukowany a działka ma dość spory spadek zostało nawiezione około 1 - 1,2m ziemi z kamieniami zdobytej z parkingu kamienistego. Teraz ma być taras drewniany i w sumie na trzy firmy które oglądały miejsce budowy każda pokazała inny sposób jego wykonania, a ja nie mam pojęcia który wybrać.

Taras ma być narożny - jedna część 522x300 i druga 600x300

Pierwszy pomysł to nawiezienie drobnego żwiru na to co jest (są duże kamienie i nie równo ale mocno ubite) i ułożeniu na bloczkach betonowych kontrlegarów, legarów i deski..

Drugi pomysł do zrobienie w tym nasypie fundamentu punktowego o głębokości 1m czyli nie w stały grunt (wyszło im prawie 70 słupków betonowych) na to legary i deski. Legary w rozstawie co 60 podparte co 120 - 125cm

Trzcia firma mówi aby zrobić belki drewniane 8x12 w rozstawie max co 150 cm podparte na końcach słupami fi 25cm 1,8 - 2m w głąb (czyli w stały grunt)

na to legary 5x10 w rozstawie co 60cm i deski..

Pierwsza opcja jest w sumie najtańsza... druga najdroższa (beton i stal + sporo roboty z wierceniem tych słupów), a co do trzeciej mam obawy czy taki taras nie będzie sie zbytnio uginać...

Krawietz

Witam,

Ja też przymierzam się do robienia dwóch tarasów. Nad tarasami mam przewidziane w projekcie przedłużenie dachu a krawędź dachu nad tarasem wsparta jest na 3 filarach, które mają się opierać na stopach fundamentowych. W projekcie mam przewidziane tarasy betonowe jednak chcemy je zmienić na drewno. Mam tylko wątpliwość jak zrobić podparcie tarasu od strony budynku.

Witam,

Mam pytanie jak zrobić taras drewniany na gruncie. Wyjście na taras jest ok 60 cm. nad powierzchnią terenu. Zewnętrzna strona tarasu w projekcie domu przewiduje oparcie tarasu na 3 drewnianych filarach opartych na betonowych stopach ale w projekcie były betonowe tarasy na fundamencie. My z żoną wolelibyśmy zrobić taras drewniany o lekkiej samonośnej konstrukcji. Ma ktoś z was doświadczenia w podobnych realizacjach?