Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podłoże. Jest nim warstwa zagęszczonego piasku (co najmniej 10 cm). Jeśli zmiesza się go na sucho z cementem w proporcji jeden worek (25 kg) na 10 m2 powierzchni, uzyska się stabilne i przepuszczalne podłoże, które po zagęszczeniu gotowe jest do ułożenia nawierzchni. Płyty układa się zazwyczaj na styk lub z niedużą szczeliną. Kostkę z kamienia lub betonu kładzie się na wyrównanej i ubitej warstwie piasku...... Deski układa się na drewnianych lub metalowych legarach i mocuje za pomocą śrub lub wkrętów. Powinny być zaimpregnowane i mieć odpowiedni przekrój. Ważne, by pozostawić między nimi odstęp (ok. 1 cm), który umożliwi prawidłową wentylację przestrzeni pod podłogą.

taki mały fachowy cytacik

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłoże wystarczy wyrównać i ubić. Na to warstwę klińca, tłucznia ,żwiru łupanego /kamień/ minimum 5cm.Ubić i wyrównać z minimalnym spadkiem. Dalej impregnowane łaty i impregnowane , riflowane deski ,modrzew , sosna ,mocowane wkrętami czarnymi 70 do karton gipsu. Impregnować co 3 lata .Trwałość 15-20 lat.Pozdrawiam

Trochę mnie te wkręty zastanawiają....;)

proszę się trochę zastanowić jak pisze się o wkrętach czy szparach w desce tarasowej

to są wkręty do pgk anie do konstrukcji drewnianej tarasu

przy mocniejszym dokręceniu łeb odpadnie po za tym woda da plame koło wkręta

do deski na zewnątrz używa się wkrętów z stali nierdzewnej albo specjalnych odo deski taras

niestety cena ich jest znacznie wyższa od gk od 54gr do 85gr szt a na każdy legar potrzeba 2 a na m2 okolo36

szpary drewno egzotyczne i krajowe w warunkach wilgotnych może przybrać nawet do 6% co daje nam przykład deska 140mm +6%=148,

nie wierzycie przejdźcie się po osiedlach i popytajcie mam teraz zleconą renowację tarasu powierzchnia bardzo duża

3 zimy nic zatrważającego się nie działo a teraz porozsadzało deski do góry ,deski aż tak ściśnięte że boki mają zmiażdżone i porozrywane do góry postaram się nie długo pokazać zdięcia

co do postu

można nic więcej nie robić położyć na dół agrowłuknine do dadkowo kilka słupków z bloczków na to legary i deski szczegóły na priv

aA mam konkretne pytanie do osób zajmujących się tarasami, gdzie używają niewidocznego montażu, jaki system do takiego montażu używanie i jest sprawdzony ?

Jak mocujecie "pierwszą" deskę, np. przy ścianie, lub która zaczyna taras, tak żeby nie było widać mocowania ?

Też mnie to interesuje, bo najprawdopodobniej mój obecny taras (roczny) jest do rozbiórki, następny planuję bez widocznych wkrętów, nie wiem tylko, jaki system wybrać i czy to ma sens.

mozesz to zrobic dwojako albo nawiercajac spaxa tak aby lepek wszedł .okolo 2-3 mm w deske (ponizej)

albo na legar od spodu dac listwe w poprzek deski i ja wkrecic od spodu..tą zas listwe razem z deska przez szczeline pomiedzy deskami zamocowac do legara..nalepiej na takiej listwie zrobic 2-3 deski poczatkowe.

hmm to nie takie drogie trzeba raz czy dwa razy? czy sa koloranty w nim ..w jakich deseniach wystepuje jesli sa ?

W przypadku drewna chłonnego dwukrotnie, a co do kolorów gama jest spora: naturalny, bangkirai, teak, sosna, kasztanowy, modrzew, orzech, biały i jeszcze kilka innych. Sam używam często olejów tej firmy i z pełnym przekonaniem mogę je polecić.

Witam wszystkich uzytkowników, chciałbym zbudować taras a może raczej podest drewniany, ale na środku działki, niepołączony z domem. Moje pytanie brzmi: jak zbudować podest który jest praktycznie RÓWNO z podłożem a nie wystaje ponad co najmniej na szerokość deski. Wygląda to jakby deski tylko lezały na trawie. Jakie tam są legary i konstrukcja podporowa? JAkieś pomysły. linki albo schematy budowy? Z góry dziękuję

Adrian