Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie nada się. Dąb ma barwnik (galasówka) i woda barwi go na czarno. Czarny dąb- marzenie ale na tarasie nie dojrzeje. Dąb po latach w wodzie jest czarny i twardy jak skała. Tnie się go tarczami diamentowymi. Materiał na fortepiany, pianina i ekskluzywne meble.Deska na tarasie po deszczach zrobi się tylko brunatna z zaznaczoną granicą zacieku.

Belki byly wczesniej scianami malej stodoly, przez kilkadziesiat lat. Odzialywalo na nie slonce, deszcz itp. Grubasne bele wlasciwie, szerokie na 30cm i grube na 20cm. Pan, ktory to robil bardzo sie staral, ale glowa muru...i ja to rozumiem. Bele sa po prostu dotkniete zebem czasu, maja dosc glebokie rowki i uskoki, ale wybralismy najzdrowsze. Nie dalo sie tylko uzyskac gladkosci jak przy nowych i zastanawiam sie czy jest jakas metoda na wygladzenie takiej starej powierzchni. Zdjecia na razie nie mam jak zrobic.

Witam,

mam czesciowo wylana plyte betonowa (ok 1m od sciany i 6m szeroko) przylegajaca do sciany budynku (czesci niepodpiwniczonej). Z roznych przyczyn nie bede jej skuwal, wiec taras z desek ryflowanych czesciowo bedzie na niej osadzony, a czesciowo na opasce betonowej lub kotwach. Poniewaz plyty skuwal nie bede, wiec zastanawiam sie nad termoizolacja pozioma 10cm XPS na plycie na calej szerokosci i dlugosci, a na to dopiero wylewka. Pytanie - ile minimum cm musze miec na legary, ktore beda do wylewki przymocowane + deski na legarach? Mam nad plyta ok. 20-21cm do poziomu zero przy drzwiach tarasowych i obawiam sie, ze nie starczy.

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich i bardzo proszę osoby doświadczone w temacie egzotyków, o pomoc.

Otóż mam od 2 lat taras z drewna egzotycznego garapia. Olejowany i odszarzany raz w roku na wiosnę. Za pierwszym razem, po roku użytkowania, taras odszarzany był przez mojego "wykonawcę" za pomocą kwasu szczawiowego. To jego metoda, twierdzi że skuteczna. Potem zaolejowany Owatrolem D1.

W tym roku odszarzaliśmy i olejowaliśmy go sami. Środkami firmy Owatrol.

Najpierw środkiem Aquanett a potem olejem D1.

Niestety jak dla mnie taras za równo rok temu jak i teraz nie uzyskał już swojej pierwotnej barwy i czystości. Jest ciemnobrązowy, miejscami deski szare, rózne plamki, jakby ciągle niedoczyszczony? Nie widać jego pięknych wzorów ani miodowego koloru takiego jak elewacja która też jest z tego samego gatunku drewna, ale nie jest tak narażona na działanie czynnników atm. więc nie poszarzała. Proszę o poradę co zrobić aby taras uzyskał swój prawdziwy kolor i jak go doczyścić?

Edytowane przez situla

Witam

Przymierzam sie do tarasu z deski modrzewiowej 30x140x3500. Wymiary tarasu 3.5x6.1m,. Wszytko to bedzie położone na wylanym betonowym tarasie wylanym na gruncie, taras jest na solidnym fundamencie. Ponieważ jakość betonu jest nie najlepsza, to chciałem to zrobić następująco:

1. Połozyć na beton pape aby zabezpieczyć beton przed wnikaniem wilgoci,

2. Legarki chciałem zrobić z sosny (została z więźby i jest wysuszona), legarki chcę porzadnie zaimpregnować czym najlepiej? Drewnochron, Drewnokorn itp?

3. Legary mam zamiar ułożyć na klinach lub podkładkach PCV/gumowych, - jak gęsto nalezy dać podkładki jesli legar bedzie miał 6.10m długości a rozstaw około 50- 60cm, zobacze jak wyjdzie.

4. Czy legary należy przykrecić do posadzki betonowej?

5. Co myślicie aby pod deski na legary dać siatkę plastikową aby zapobiec wpadaniu drobnych przedmiotów?

6. Czym zaimpregnowac deski modrzewiowe od spodu - nie są ryflowane?

7. Ponieważ na spodzie nie ma ryfla czy wyfrezować od spodu blisko krawędzi dwa rowki aby odcnało wodę?

8. Jakie wkrety zastosowac? Specjalne "tarasowe" czy nierdzewka wystarczy? Nawercać w deskach czy bez?

Konstruktywne opinie mile widziene.

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez Akrimka

Witam

1. Połozyć na beton pape aby zabezpieczyć beton przed wnikaniem wilgoci,

2. Legarki chciałem zrobić z sosny (została z więźby i jest wysuszona), legarki chcę porzadnie zaimpregnować czym..

3. Legary mam zamiar ułożyć na klinach lub podkładkach PCV/gumowych, - ....

4. Czy legary należy przykrecić do posadzki betonowej?

5. Co myślicie aby pod deski na legary dać siatkę plastikową aby zapobiec wpadaniu drobnych przedmiotów?

6. Czym zaimpregnowac deski modrzewiowe od spodu - nie są ryflowane?

7. Ponieważ na spodzie nie ma ryfla czy wyfrezować od spodu blisko krawędzi dwa rowki aby odcnało wodę?

8. Jakie wkrety zastosowac? Specjalne "tarasowe" czy nierdzewka wystarczy? Nawercać w deskach czy bez?

Marcin

Też się przymierzam...

1.Nie dam papy- mam tylko 8cm na deskę i legary, a poza tym beton jest ok- zaimpregnuję go (po raz drugi zresztą)

2.Zgodnie ze sztuką robię legary z tego samego (lub podobnego pod względem skurczliwości materiału- modrzew), ale być może da się z sosny.

3.Szukam takich podkładek-na razie znalazłem tylko SPAX-odpada sztuka 2-3zł... może ktoś podpowie...a może nie trzeba ich kłaść - jakieś inne warianty ?

4.Raczej będę przykręcał - chociaż do końca nie jestem przekonany...

5.Nie myślałem o siatce - jaką siatkę planujesz? Raczej nie powinna być widoczna...

6.Planuję całość zaimpregnować - bezbarwnym impregnantem a potem zaolejować - to przed położeniem. Potem po położeniu jeszcze raz zaolejować. Jakieś rady co do chemii ? Byle nie za droga...

7.Moja deska jest ryflowana dwustronnie.

8.Wezmę SPAX -D, w necie poniżej 50 gr/szt, w hurtowni prawie 1zł/szt, mają też inne nierdzewki po 50gr/szt ale jeśli w podobnej cenie to wezmę SPAX.

Też się przymierzam...

6.Planuję całość zaimpregnować - bezbarwnym impregnantem a potem zaolejować - to przed położeniem. Potem po położeniu jeszcze raz zaolejować. Jakieś rady co do chemii ? Byle nie za droga...

7.Moja deska jest ryflowana dwustronnie.

8.Wezmę SPAX -D, w necie poniżej 50 gr/szt, w hurtowni prawie 1zł/szt, mają też inne nierdzewki po 50gr/szt ale jeśli w podobnej cenie to wezmę SPAX.

Moje deski jutro bedą u mnie w domu. W weeknd mam zamiar zrobić legary sosnowe, układanie po 7czeerwca.

Też bede impregnował, zona chce kolor braz.... a ja bezbarwny. Mam hurtownie "wszystko do drewna" co dorabiaja na miejscu kolor, 18zł/l ropuszcalnikowy impregnat, maja też olej narazie nie pytałem o sczegły. Wkrety maja na zamówienie, czekam na oferte.

Masz moze namiary na śruby SPAX w necie w dobrej cenie ? chciałbym takie 60mm długie bo deska ma 30mm.

Pozdrawiam

Marcin

Moje deski jutro bedą u mnie w domu. W weeknd mam zamiar zrobić legary sosnowe, układanie po 7czeerwca.

Też bede impregnował, zona chce kolor braz.... a ja bezbarwny. Mam hurtownie "wszystko do drewna" co dorabiaja na miejscu kolor, 18zł/l ropuszcalnikowy impregnat, maja też olej narazie nie pytałem o sczegły. Wkrety maja na zamówienie, czekam na oferte.

Masz moze namiary na śruby SPAX w necie w dobrej cenie ? chciałbym takie 60mm długie bo deska ma 30mm.

Pozdrawiam

Marcin

Hey,

w tym sklepie mają po 66gr/szt(5x50):

http://sklep-prakseda.pl/category/sruby-i-wkrety-spax-spax-d

ale na allegro znalazłem ok 50 gr/szt...

Deski już czekaja na impregnację... tylko czym??

W sklepie gdzie kupiłem polecali Impregnat Altaxin, ze iinym nie handlują i na to olej,

A jest jeszcze:

Sadolin Extra

Jedynka do drewna z woskiem

Sadolin Clasic

Den brawen Dekorato - stosował ktoś???

Drewnochron Extra

NA tak zaimpregnowane dam olej... tylko wybór za duzy. Den brawen mi sie podoba bo jest na grzby robaki itp.