Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki. Drewno zwyczajne - sosna, malowałem drewnochronem - będzie jeszcze jedna warstwa. Na pergoli będą jeszcze deski w pionie, które mają robić cień. Być może będzie też poliwęglan, ale nie mam teraz na to kasy więc się nad tym nie chcę nawet zastanawiać. :)

Feft

mnie jak zwykle interesuje sposob montazu :)

- jakie masz odleglosci miedzy deskami?

- jakie odleglosci miedzy legarami i jaka jest grubosc twojej deski?

gratuluje super tarasu! interesuje mnie jeszcze jedna sprawa: jak przymocowales krokwie ? (nie widac ani podciec ani blach laczacych poszczegolne elementy)

Najpierw są dechy 10x16 w rozstawie od 1,9 do 2,3 m (zależnie od miejsca), potem idą łaty 8x6 co 40 cm, na to deski 3 cm.

Teras pergola: jedna krokiew leży na słupach i złapana jest dwoździami do słupów od góry (gwoździki 30 cm dł). Dodatkowo krokiew dotyka do więźby domu i tam złapana jest na blachy. Druga krokiew jest nacięta (i słupy również), to złożone do kupy i łączone na śruby. Ta krokiew też jest złapana do więźby. Na krokwiach leżą dechy 6x12 cm w rozstawie 58 cm.

Taki sposób mocowania krokiew wynika z faktu, że słupy zostały nam po innej robocie i nie mieliśmy dłuższych i jakoś trzeba było to rozwiązać. :)

Nie, tam jest sam piach, prawie cała żyzna ziema została usunięta i od roku nic nie wyrosło (w innych miejscach, gdzie piach leżał na żyznym - trawa wyrosła). Chciałem to przykryć folią (tak mi radził znajomy), ale wtedy w nierównościach stała by woda i mogło by to śmierdzieć. Dlatego zostawiłem to tak, jak jest. Jeśli coś jednak wyrośnie i nie będę tego mógł wyrwać, to pozostanie jakiś oprysk.

• 2 weeks później...
Ten temat nie był chyba puruszany. Też chcę miec drewniany taras ale na garażu Muszę zaizolować powierzchnię garażu na którym jest świeżo wylany beton. Nie wiem co dawać dalej. Chodzi mi o dobranie taśm izolacyjnych na styku taras-budynek i nałożenie ostatniej warstwy izolacyjnej na całej powierzchni tarasu, która wytrzyma obciążenie podłogi z desek na legarach i sporej ilości drewna kominkowego. Oczywiście w rozsądnej cenie Liczę na podanie konkretnych nazw produktów.

Ten temat nie był chyba puruszany. Też chcę miec drewniany taras ale na garażu Muszę zaizolować powierzchnię garażu na którym jest świeżo wylany beton. Nie wiem co dawać dalej. Chodzi mi o dobranie taśm izolacyjnych na styku taras-budynek i nałożenie ostatniej warstwy izolacyjnej na całej powierzchni tarasu, która wytrzyma obciążenie podłogi z desek na legarach i sporej ilości drewna kominkowego. Oczywiście w rozsądnej cenie Liczę na podanie konkretnych nazw produktów.

ja wlasnie tak bede mial. betonowa posadzke zaizolowalem masa bitumiczna, na to przyszly dwie warstwy papy. pod legary mam zamiar ulozyc jeszcze dodatkowe paski papy (grubej na osnowie). legary beda ze strach profili okiennych pvc.

nie boisz się, że na papie po nagrzaniu się w czasie upału odbiją się legary robiąc dziury?

powierzchnia przylegania bedzie miala okolo 10cm szerokosci. Na pewno papa troche sie "zgniecie" ale nie powinno to byc zagrozeniem dla szczelnosci. poza tym nie widze na razie prostszego, tanszego rozwiazania.

hmm :roll:

oczywiscie u mnie nie tylko papa stanowi izolacje. jak mowilem ulozone sa dwie warstwy (pierwsza na goraco), wczesniej caly taras byl wysmarowany lepikiem. Folia w plynie jest wg mnie zbyt droga jesli nie kladzie sie plytek. Poza tym moj taras jest stary i byl nierowny dlatego izolacja lepikiem wydala mi sie rozsadniejsza. Poza tym legary w jakis sposob trzeba przymocowac do stropu, jesli izolacja bedzie folia to podejrzewam ze byloby wieksze ryzyko przecieku.

u mnie bedzie kratownica - najpierw legary zgodnie ze spadkiem a pozniej o wiele gesciej legary pod deski. po pierwsze mam spora roznice miedzy tarasem a podloga (15cm) po drugie chcialbym aby deski byly umieszczone poprzecznie do budynku co sprawi wizualny efekt szerszego tarasu.

Druga warstwa to papa samowulkaniuzujaca (?) sie.