Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Info znajdziesz w odpowiednim wątku który już znalazłeś.

Zdjęcie nr 1 to przerost formy betonowej nad konstrukcją drewnianą, myślę że nie tędy droga(delikatnie mówiąc) i może kiedyś falować,o estetyce i proporcjach nie wspominając.

Pozdrawiam!

link do odpowiedniego wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?12948-TARAS-DREWNIANY-jak-zbudowa%C4%87-jakie-drewno-jak-piel%C4%99gnowa%C4%87-co-polecacie&p=5835509#post5835509

Edytowane przez Carpenter78
link

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kopiesz na głębokość przemarzania czyli na ok. 1m. Zalewasz dziury i wkładasz pionowy pręt/pręty. A sam filarek wymuruj najlepiej z kamieni granitowych. Nie wyjdzie drogo a za to efektownie. Masz do wyboru rozmiary kamieni granitowych: 10x20x20 lub 10x20x40 lub 20x20x40. U mnie możesz to sobie pooglądać na stronie w zakładce: cennik granitu.

• 2 weeks później...

mam do zrobienia dwa tarasy po 30 m2 każdy

zdaję sobie sprawę że drewno nie jest wieczne no ale urok tego wart jest poswięcen

mogę kupić m. syberyjski -licż ą mi dlh okolo 100zł za całoś m2

lub okolo 60 zł za sosnę za m2 [oczywiście sam material

ta sosna to firma sylvia z okolic kościerzyny

nie jestem pewien dlaczego ale bardzo zachwalają jakąs swoją termiczną obróbkę drewna[co to jest/?] kolejna ściema?

mogę kupić m. syberyjski -licż ą mi dlh okolo 100zł za całoś m2

lub okolo 60 zł za sosnę za m2 [oczywiście sam material

ta sosna to firma sylvia z okolic kościerzyny

nie jestem pewien dlaczego ale bardzo zachwalają jakąs swoją termiczną obróbkę drewna[co to jest/?] kolejna ściema?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?12948-TARAS-DREWNIANY-jak-zbudowa%C4%87-jakie-drewno-jak-piel%C4%99gnowa%C4%87-co-polecacie/page65

Jak poszukasz na allegro to znajdziesz modrzew po 60

Tylko w DLH za 100 zl będzie pewnie selekcjonowany bo oni raczej takiego chłamu ktory ja kupilem nie sprzedają.

jak znam życie będziesz sam kręcił ????!!!!

Wielce Szanowni, mamy sobie ramę tarasu - jak na załączonych zdjęciach. Pytanie: jak zamontować na tej ramie legary? Poprzecznie do profili czy położyć legary na profilach? I druga kwestia - pytanie z gatunku odwiecznych: jakie deski dać? Taras - jak widać - w znakomitej części odkryty i od południa... Rozważam modrzew (ale nie odróżnię go od daglezji, a ponoć często zdarzają się takie "podróbki"), kompozyt lub egzotyk jakiś....

płd.jpg

płd-wsch.jpg

Jesli robisz sam to odejdzie Ci koszt robocizny- proste zaoszczędzisz.

Radził bym kupić lepszej jakosci drewno bo to co mi facet przywiozł za 60 zł miało duzo sęków i było krzywe jak to mowił wykonawca banany.

Z tym nie było problemu bo spinał je pasami i prostował ale sęki pozostały.

docelowo taras będzie z egzotyka tak jak moje legary ale pod koniec roku rzutem na tasmę zakupilem taniego modrzewia - będę go testował daję mu max 4 lata potem zamiana na trwalszą deskę i bez sęków.

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/1112012TarasZModrzewia

Edytowane przez f.5

60 zł za całość drewna

jesli wytrzyma to z 15 lat to biorę sosnę

jutro będę mial wycenę modrzewia z dlh- przy cenie 120-140 zl oleje ją

co znaczy 60zł za całość bo nie kumam chodzi o sosnę?

pisałeś już wcześniej że masz wycenę na modrzew na 100zł za całość?