Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanko mam o balkon, a nie taras, ale rowniez z wykonczeniem drewnianym.

Mam plyte betonowa surowa na razie - jakies 16cm ponizej poziomu 0 docelowego. Zastanawiam sie, jak to ocieplic i wykonczyc, zeby na wierzchu bylo drewno. Na razie mysle nad takimi rozwiazaniami, ale moze jest jakis standard.

- hydroizolacja balkonu (systemowo, albo papa termozgrzewalna)

- twarde styro od gory

- otwory przez styro w betonie i w te otwory z jakims mazidlem uszczelniajacym (np. Izohan Dyspermix - bez organicznych rozpuszczalnikow) kotwy do legarow

- styro obrobic klejem i siatka

- na to hydroizolacja systemowa

- do kotew legary i na legary deski

Ewentualnie jako alternatywa klasycznie, czyli na styro wylewka, hydroizolacja i na to specjalne podkladki plastikowe, cos w tym guscie:

http://www.budujemydom.pl/imgcache/images/1/8/5/c3JjPS9pbWFnZXMvMS84LzUvMTgwMTg1LXRhcmFzX3N5c3RlbS5qcGcmd2FjPTI3MHgxLjU=_src083f2fd134ce5d31ba232b5f5e6737c6.jpg

http://www.drewex.net.pl/img/render_click.png

Ja planuje drewno na balkonie.

Balkon nad wykuszem i będzie to w takiej kolejności;

-płyta balkonu nad wykuszem

-papa termo

-styrodur

-papa termo

-legary

-deska tarasowa

Poręcze połączone z całą konstrukcją a ta zakotwiona do ściany jak i poręcze. Wszystko ''leży'' na papie na plastikowych podkładkach wzdłuż całych legarów. Żadnych przebić izolacji pod słupki. Obydwie papy do rynny która będzie dookoła balkonu.

Dlaczego?

-lubię bosą nogą na drewno

-mogę dać więcej izolacji

-śliskie i zimne płytki i tak z czasem szlag trafia

Pozdrawiam!

Edytowane przez Carpenter78

Poręcze połączone z całą konstrukcją a ta zakotwiona do ściany jak i poręcze.

zakotwione w poziomie rozumiem?

Wszystko ''leży'' na papie na plastikowych podkładkach wzdłuż całych legarów. Żadnych przebić izolacji pod słupki. Obydwie papy do rynny która będzie dookoła balkonu.

pytania:

- jakie to podkladki i czy jakos "przyklejone" do papy?

- jak chcesz zapobiec wgniataniu papy i styro przez legary? ani papa, ani xps az takie twarde nie sa - bedzie to wszystko pracowac. Moze na xps pod pape jeszcze plyty OSB grube?

- papa pod wplywem slonca i powietrza bedzie tracic swoje wlasciwosci, popeka itd.

Kolejne pytania, na które pewnie nikt mi nie odpowie :)

- Znalazłem w Ciastoramie wkręty nierdzewne do drewna egzotycznego marki PFS+ o połowę tańsze od spaxów. Jakieś doświadczenia z nimi? Nie jest tak, że w spaxach dopłaca się za markę? Niestety najdłuższe mają 80mm więc to chyba za mało, żeby kręcić nimi legary do pod konstrukcji.

ja sie zastanawiam, czy legary do kontrlegarow nie krecic lepiej wkretami ciesielskimi - maja dodatkowy gwint dociagajacy, ale przede wszystkim torx, albo imbus zamiast krzyzaka, co jest b. wazne, jesli masz wkrecac wiecej, jak 4-5cm - malo ktory krzyzak ci to uciagnie, albo ukrecisz bita, albo rozwalisz glowke wkreta.

zakotwione w poziomie rozumiem?

pytania:

- jakie to podkladki i czy jakos "przyklejone" do papy?

- jak chcesz zapobiec wgniataniu papy i styro przez legary? ani papa, ani xps az takie twarde nie sa - bedzie to wszystko pracowac. Moze na xps pod pape jeszcze plyty OSB grube?

- papa pod wplywem slonca i powietrza bedzie tracic swoje wlasciwosci, popeka itd.

Balkon w kształcie wykusza (1.5x2x1.5m), legary lużno leżące na papie a pod nimi 0.5 cm podkładki plastikowe szerokie np.8-10cm(wykładzina gumowa).

Słupki przykręcone do legarów i desek i wzmocnione jakimiś kotwami ale bez mocowania do podłoża. Całość przykotwiona do boku sciany jak i obie strony poręczy.

Słońcem się nie przejmuje bo balkon od północy a przy tej szerokości podkładek nic nie powinno się odkształcać.

Mam nadzieję że będzie dostatecznie stabilny. Czas pokaże!

zieli, dobra robota.

Podaj proszę dane techniczne Twojej produkcji: rozstaw słupów, przekroje obu rodzajów legarów, zastosowane połączenia legarów węższych z głównymi, wkręty do desek, zabezpieczenie drewna, wrażenia z użytkowania (stabilność) i ogólne uwagi dla przyszłych budowniczych (spostrzeżenia i co byś ew. zmienił).

A z czego będą schody też drewniane? Nie myślałeś o połączeniu tarasu drewnianego z kostką lub płytą betonową?

Jakie masz rozmiary legarów?

Schody też będą z drewna co do łączenia z kostka nie jestem tego zwolennikiem

zieli, dobra robota.

Podaj proszę dane techniczne Twojej produkcji: rozstaw słupów, przekroje obu rodzajów legarów, zastosowane połączenia legarów węższych z głównymi, wkręty do desek, zabezpieczenie drewna, wrażenia z użytkowania (stabilność) i ogólne uwagi dla przyszłych budowniczych (spostrzeżenia i co byś ew. zmienił).

Dzięki

rozstaw słupów to około 110/120cm słupy fi160 legary 14/7 i 10/5 łączyłem je zwykłymi wkrętami do drewna chyba 6x180 deski do legarów przykręcałem też zwykłymi wkrętami do drewna 5x50 zastanawiałem się nad innymi dedykowanymi do tarasów ale zobaczymy co się wydarzy z tymi i tak mam w planach za parę lat zmienić deskę na egzotyczną.

Wszystko zostało pomalowane olejem do drewna Syntirol kolor palisander.

Generalnie z tarasu jestem zadowolony i nic bym nie zmieniał konstrukcja jest bardzo stabilna i wygląda nieźle.

Jedyna rzecz na którą zwróciłbym uwagę to legary 10/5 były dość mocno pokrzywione i trochę się z nimi męczyłem.

zieli: Fajnie wyszedł ci ten taras bravo :D

Przyłączam się do pytania budowlanego_laika

Dzięki

zieli, bardzo ładnie. Czy rozstaw legarów nie jest za duży (ja przyjmuje 45cm przy desce 28mm)? Czemu nie kręciłeś wkrętów 1-1,5cm od brzegu w pierwszym rowku? :)

Rozstaw legarów jest co 50cm deskę też mam 28mm wszędzie gdzie sprawdzałem tak pisali nawet sam sprzedawca mi tak powiedział więc myślę że nie jest źle co do wkręcania wkrętów to tak wyszło nie skupiałem się nad tym.

Edytowane przez zieli

Nie wniknie ? To co się stało z tym olejem którym położyłem na deskach ... wyparował :o ?

Kierowałem się radami bardziej doświadczonych ode mnie forumowiczów. Zwłaszcza tych, którzy zajmują się tym zawodowo.

zalezy jaki impregnat?

jak juz to w porywach sól...jak walczysz syntilorem to 2 x kolor syntilora w zupelnosci na jakis rok wystarczy.