Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy legary i kontrlegary masz co 50 cm?czy te pierwsze rzadziej?na czym robiłęś spadek?

Legary główne czyli większe są rozstawione co około 110cm a kontrlegary co 50cm.

Spadek uzyskałem na metalowych podstawach legarów jeszcze kiedy beton nie zastygł przykręciłem uchwyty do legarów i zatopiłem je w tym betonie podkładając podkładki pomiędzy rurę a legar uzyskałem spadek. Oczywiście wcześniej wszystko sobie pomierzyłem i sprawdziłem laserem, dobrze że to sprawdzałem bo się okazało że drzwi od pomieszczenia gospodarczego a suwanka nie są na tej samej wysokości na szczęście nie była to duża różnica.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam 3 tarasy z drewna egzotycznego Badi. łaczna powierzchnia ok 30 m kw. Nie mieszkam tam na codzień ale chcialbym aby tarasy nie niszczały.

Zalezy mi zatem na takim niedrogim zabezpieczeniu, które bedzie skuteczne i tańsze niz olej. Szkod mi olejowac skoro z tego nie korzystam.

W tej chwili tarasy sa szare od słońca. od zeszłego roku nic z nimi nie robiłem. Na poczatku zostały jako nowe zaolejowane. Ale po nim juz sladu nie ma.

Co byscie polecili w tej sytuacji?

Mam 3 tarasy z drewna egzotycznego Badi. łaczna powierzchnia ok 30 m kw. Nie mieszkam tam na codzień ale chcialbym aby tarasy nie niszczały.

Zalezy mi zatem na takim niedrogim zabezpieczeniu, które bedzie skuteczne i tańsze niz olej. Szkod mi olejowac skoro z tego nie korzystam.

W tej chwili tarasy sa szare od słońca. od zeszłego roku nic z nimi nie robiłem. Na poczatku zostały jako nowe zaolejowane. Ale po nim juz sladu nie ma.

Co byscie polecili w tej sytuacji?

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale nie widziałam tu takiego stricte wątku z tarasami drewnianymi oprócz jednego z 2002 roku, więc postanowiłam nowy założyć.. mam już ekipę do budowania domu, i z mezem zdecydowalismy sie na taras, na pewno drewniany. Ostatnio w Łomiankach byliśmy patrzeć na deski tarasowe thermory thermo drewno, to jakas nowa generacja drewna, do wyboru jest jesion amerykanski i sosna skandynawska. Czy ktoś coś słyszał na temat tego drewna, tej firmy? JAkie Wy polecacie drewno? Macie jakieś doświadczenia? jakieś za i przeciw?

Witam,słyszałem wiele pozytywnych opinii o tej firmie,choć dopiero weszła na rynek Polski, bardzo fajny pomysł montażu tych desek, jakoś podobno bardzo dobra, ale oczywiście o każde deski trzeba dbać ;]jesli chodzi o deski na taras to ja bardziej polecam jesion amerykański, jest mocniejszy;ogólnie deski thermory fajnie się prezentują na tarasie, wyglądają bardzo elegancko i solidnie

Być może za duża ilość oleju.

Na opakowaniu (moim-altax) jest informacja co by najpierw pomalować raz, poczekać aż wessie i potem drugi raz. I wtedy jest uwaga, że w wypadku gdy się olej nie wchłania to nadmiar zebrać szmatką.

No i pewnie zależy od gatunku drewna, egzotyki zapewne są mniej chłonne...

Tak tak, chodzi o Komplex Market. Rzeczywiście obsługa bardzo wiele wskazówek i rad mi dała, no a przede wszystkim oprócz tego że pomocna to miła, bo czasem to lepiej uciekać niż gadać z obsługa bo wydaje sie ze sa za kare, a tu az bylam zdziwiona. Ja sie za bardzo nie znam na tych rzeczach ale wytlumaczyli mi sporo, a poza tym rzeczywiscie deski ladnie sie prezentuja.

Parkiet, a z czego konkretnie korzystasz? chodzi mi czy raczej jakies akcesoria czy może wlasnie masz taras od nich?

a tak wygląda mój taras

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203019&d=1374937847

stopy w 2 rzędach najbardziej wysuniętych są na co najmniej 1m zakopane

w 2 rzędach bliżej domu na ok 60-70 cm

sa od siebie oddalone po 1m

taras ma mniej więcej 4,2 x 6,5

w słupy betonowe wmurowany ceownik (przyspawane stalowe kotwy) , co ceowników co 70 cm dębowe legary 5x10, w poprzek ułożone deski również dębowe 11x3,2 i 7 x3,2 na razie 2x malowane sidolux kolor mahoń poszło go ok 12l , jeszcze mam zamiar na koniec 3x przemalować

legary przykręcane do ceowników śrubami 120x60

deski wkrętami nierdzewnymi na krzyżyk 60x40 (końcówki wkrętarki nie obrabiały się, zrywały się za to wkręty, krzyżyki nie obrabiały się) bosh profesional z siłą 100 nm bez problemu je wkręcał w dębowe legary

zastanawiam się tylko czy i jak robić teraz barierkę - jakie macie przemyślenia w tym temacie??

Witajcie

zamierzam zrobić taras drewniany na słupkach.

Problem jest taki że ok 40-50cm pod gruntem mam kamień opokę i kopanie lub wiercenie słupków w tym podłożu to masakra.

Czy słupki 50cm nie są na płytko?

Co z granicą przemarzania?

Jakie mogą być konsekwencje tak płytko zalanych słupków?

Jeżeli grunt kończy się na głębokości 40-50 cm to robisz na taką głębokość natura za Ciebie zrobiła fundamenty poniżej głębokości 40 cm .

Dodam jeszcze że wkopując słupki narażasz je na szybsze zużycie gdybyś zalał doły betonem a w nich zamontował uchwyty do słupków to drewno było by odizolowane od wilgoci szybszego gnicia degradacji.

http://www.dj-sc.pl/Images/stories/twos.jpg

Edytowane przez animuss

spokojnie - moje drzewo było sezonowane ..... hmm 20-25 lat ? :D ...

do stolarza jak zwiozłem bale drzewa to mówił że dawno takiego szerokiego dęba nie widział ;)

zastanawiam się tylko czy ewentualnie nie naciąć desek po długości od spodu - ciężko będzie ale wykonalne .... gdyby miało to pomoc ...

Edytowane przez R&K