Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Czy użycie deski o szerokości 150 mm na taras zewnętrzny z modrzewia to proszenie się o kłopoty?

Pozdrawiam

Piotr

Mokre drewno to nie problem. Ważne jest aby miało szansę znów obeschnąć, wówczas niepotrzebna jest chemia i

impregnacja

Pytanie brzmi jak wykonać łączenie desek po długości, by to było praktyczne i estetyczne?

Dobrą ukośnicą. Tarcza pod kątem 45st. Ile za m^2 tego termojesionu ?

Ale czy szerokość 150mm jest do przyjęcia? Deski mają zwykle 145 mm. Niby 5 mm różnicy to niewiele.

Jeżeli deska będzie źle przygotowana w tartaku to tak. Wypaczy się prędzej czy później. Tu nie chodzi o 5mm tylko o frezy, które każda deska na elewację na zewnątrz powyżej 120mm szerokości powinna posiadać.

Edytowane przez dejfit

Dobrą ukośnicą. Tarcza pod kątem 45st. Ile za m^2 tego termojesionu ?

Jeżeli deska będzie źle przygotowana w tartaku to tak. Wypaczy się prędzej czy później. Tu nie chodzi o 5mm tylko o frezy, które każda deska na elewację na zewnątrz powyżej 120mm szerokości powinna posiadać.

Masz na myśli te kilka głębokich frezów na spodzie deski? Czyli taka szeroka deska z dwustronnym drobnym ryflem na pewno sprawi problemy? Czy deska ryflowana dwustronnie o szer 120 mm uniknie tych problemów ?

Tak. Pytaj technologów drewna. Z tego co ja wiem to deska 150mm i drobny ryfel na powierzchnie pionowe to nieporozumienie. Tym bardziej na poziome.

Jak chcesz mieć 100% pewności to kup 120mm dwustronnie ryflowane na "grubo" i "cienko" to przecież standard teraz. W kwestii dechy 120mm drobno ryflowanej dwustronnie, bo chyba o to pytasz to zdania podobno są podzielone. Jedni mówią, że nie trzeba inni, że lepiej żeby był. Pewnie zależy od tego gdzie to drzewo rosło, z jakiego fragmentu bala dechy wycięte, wielkości przyrostów rocznych, poprawnego wysuszenia, położenia tarasu(strony południowe, pd-zach są dla drewna bardziej wymagające aniżeli pn-wsch, czy wschodnie) itp.Im dalej w las... ;)

• 2 weeks później...

Jeszcze nieskończony, bez schodów, fotka z telefonu i "na mokro", świeżo po nałożeniu drugiej warstwy oleju ale się już pochwalę:

http://szyna.civ.pl/taras_5.jpg

http://szyna.civ.pl/taras_6.jpg

Nasz modrzew krajowy - 50 pln / m2, przywieziony z Sidziny, baaaaaaardzo polecam bo drewno naprawdę świetne, a ~15pln tańsze niż wszędzie indziej. Gdyby ktoś chciał namiar, podaję: 516 134 816, gdyby ktoś brał to powiedzcie że macie namiar od Adama z Wodzisławia - będę chyba jeszcze u faceta brał ze 40m2 desek w przyszłym roku do altanki to może za polecanie coś mi opuści he he :-)

Jeżeli chodzi o olej to 1 x Sadolin Base i 2 x Sadolin Superdeck - kolor palisander.

Dostawa to Pan Adam ? We czwartek miałam dostawę. Deska super tylko pojawiło się trochę żywicy. Ale to chyba normalne.fajny taras

Aha - co do zywicy, u mnie jej bylo bardzo mało - na 53 deski znalazłem tylko 3 miejsca gdzie zaczęła wyciekać. Modrzew generalnie jest bardzo bogaty w żywicę ale piszą, że przy wysuszonym drewnie nie powinien to być duży problem. Jeżeli mamy z tego samego miejsca - to suszone, więc zmyj tylko benzyną to co wycieka i może problem się więcej nie pojawi :)

Jeszcze nieskończony, bez schodów, fotka z telefonu i "na mokro", świeżo po nałożeniu drugiej warstwy oleju ale się już pochwalę

Koniecznie sie pochwal po kilku tygodniach/miesiacach uzytkowania. Mam podobnego koloru okna, ale obawiajac sie efektow planuje taras zrobic jednak jasniejszy - na ciemnym widac kazdy kurz, kazda plame, wszystko bloto i piasek. Obecnie wyglada super, ale jak bedzie pozniej?

Mam jeszcze pytanie poza konkursem - jak sie ma uzywanie impregnatow i olejow razem? Nie jest tak, ze idea olejowania jest wnikanie oleju w drewno, a impregnat temu zapobiega?

Koniecznie sie pochwal po kilku tygodniach/miesiacach uzytkowania. Mam podobnego koloru okna, ale obawiajac sie efektow planuje taras zrobic jednak jasniejszy - na ciemnym widac kazdy kurz, kazda plame, wszystko bloto i piasek. Obecnie wyglada super, ale jak bedzie pozniej?

Na tarasie to raczej nie problem (choc okaze sie z czasem;) - jest kran, jest waz ogrodowy, mam tez karchera do mycia powierzchni poziomych ale raczej bedzie wystarczylo zlac go woda z weza i wszystko sie splucze :) Ponizej mam odwodnienie z odprowadzeniem wody wiec moge lac do woli :-)

Mam jeszcze pytanie poza konkursem - jak sie ma uzywanie impregnatow i olejow razem? Nie jest tak, ze idea olejowania jest wnikanie oleju w drewno, a impregnat temu zapobiega?

Tak zaleca producent i tak zrobilem :) Sadolin Base teoretycznie wchlania sie jeszcze glebiej niz olej wiec drewno jest jeszcze lepiej zabezpieczone. To, ze pozniej olej wchlania sie troche gorzej - moj sie wchlanal w dwoch warstwach w calosci, a nic nie wycieralem (jak zalecal producent) - teraz bylem zobaczyc i warstwa jest matowa i sucha w dotyku! :)

Nie lepiej zrobić taras z desek tarasowych kompozytowych? Moim zdaniem to ciekawa alternatywa dla drewna, na pewno jest to o wiele bardziej ekologiczne rozwiązanie. Mam u siebie taki taras i mogę szczerze polecić. Przetrwał już dwie zimy, nic się nie odbarwiło, nie wypaczyło (jak to bywa w przypadku drewna). Nie trzeba tez bawić się impregnowanie czy olejowanie. Przede wszystkim jest też tańszy od drewnianego, ja dawałem za jedną deskę w tarasynalata.pl (4 m długości, 13,5 cm szerokości) niewiele ponad 20 zł, co moim zdaniem jest świetną ceną.

Juz moge napisac ze rzeczywiscie na ciemnym widac wszystko :-) Wlasnie koncze schody, a pod schodami mam jeszcze sporo gliny ktora sie wnosi (szczegolnie moj pies) i splukanie zwyklym wezem nie do konca wszystko doczyszcza - trzeba albo zetrzec jakas miotla i splukac albo uzyc t-racera czy jak to tam sie nazywa (przystawka do karchera do mycia powierzchni plaskich). No ale co zrobic - jasny mi sie nie podoba :(