Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie ma to sens, i sam tak chcę wykończyć kilka płaszczyzn na zewnątrz domu. Nie sprawdzałem jeszcze, jakie impregnaty są w stanie zapenić mi spokój na kilka lat. Zapewne są takie.

Inspiracją dla mnie jest otoczenie (tarasy) wokół nowej siedziby BRE Banku w Bydgoszczy. Zapewne bank zafundował sobie należyty gatunek drewna. Poszperaj w różnych pismach architektonicznych, obiekt jest znany, bo 2-3 lata temu zgarnął tytuł Budowy Roku.

Powodzenia

Może to być sosna, byle by była dobrze zaimpregnowana ciśnieniowo.

Dobrze zaimpregnowane drewno to znaczy - najpierw dobrze wyszuszone (6-8% wilgotności), a następnie impregnowana ciśnieniowo. Najlepiej gdyby elementy drewniane były zaimpregnowane na całej swojej grubości. Wówczas masz gwarancję przetrwania tarasu i na czterdzieści lat.

Po wybudowaniu tarasu pomaluj go roztworem hydrofobowym.

Anula. wody same spłyną. Architektów pogoń. Wiecznotrwałe to są bunkry jakie Adolf i spółka rozsiali po całej Europie.

Spójrz na to inaczej - za 10 lat będziesz mogła bez żalu zmienić aranżację... Tak do tego podchodzę.

Albo zrób to z betonu - ku satysfakcji architektów (niezależnych).

• 2 months później...

Ja bym dał tylko w punktach pod legary. Na pewno wytrzyma. A deski na tarasie chcesz dać "ciasno" czy ze szparami ?

Ja mam pomysł na swój, żeby go oprzeć na legarach (punktowe słupki) a deski dać ze szparą jakieś 10mm. Deski będę chciał zaimpregnować ciśnieniowo (kupić takie) a taras zadaszyć.

Ze szparami mniej materiału wyjdzie i łatwiej sprzątać, bo brud i wszelkie okruchy mozna łatwo wmieść w szpary (ale jak wpadnie coś wartościowego to lepiej mieć dostęp pod taras :smile: ).

Co do głębokości fundamentu to się nie znam, ale ktoś pisał wcześniej, że słupki powinny być posadowione poniżej głębokości przemarzania (różna dla różnych regionów Polski).

• 2 months później...

pitbull,

Drewno dobrze zaimpregnowane (na całej swojej grubości) przetrzyma i Ciebie i mnie. I wcale nie potrzeba go konserwować co dwa lata.

A jaki tarasy z drewna można wykonać proponuję stronę http://www.decksusa.com lub poprostu wrzucić do wyszukiwarki "deck". Sądzę iż są zdecydowanie sympatyczniejsze niż nasze betony pokryte terakotą.