derifter 27.03.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Chcialbym podlaczyc kominek do rekuperacji. Z tego wynika ze nie bylby to taki z plaszczem wodnym ale po prostu jakies przekierowanie cieplego powietrza, jednak przeciez nie spalin. Mam jeden kanal rekuperaji doprowadzony do okolic przyszlego kominka i czekajacy az cos do niego wleci. Wszelkie sugestie mile widziane. Nie znalazlem w wyszukiwarce czegos co bym mogl powiazac z w/w tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liseczek 27.03.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ogólnie informacji na ten temat jest sporo poszukaj dokładniej a sporo znajdziesz. Jednakże jesli chodzi o połączenie DGP z rekuperacją to sprawa jest dwojaka (od razu mówię że wypowiadam się nie z własnego doświadczenia a z opisów innych).1. Montażyści firmy montujące rekuperację mówią NIE. 2. Normalny człowiek mówi czemu by nie. Zasadniczym problemem jest zbyt gorące powietrze wchodzące w kanały oraz wentylator DGP który to powietrze w kanały wpycha. Zbyt gorace powietrze wchodzące do rekuperatora ponoc mu nie służy a wentylator może popsuć obieg powietrza w całości i trzeba by ustawiać wszystko.Powietrze mozna zassać (kanał wylotowy) i posłać do reku ale wtedy problem nr 1 tatem mozna je wepchać na siłę (wentylatorem) do kanałów nawiewnych ale wtedy trzeba sobie poradzić z tą dodatkową ilością powietrza. Ogólnie sporo czytałem wypowiedzi że tak robią zatem jest to raczej możliwe, wykonalne. Jak się sprawdza nie wiem bo jeszcze nie zbudowałem ale będę się skłaniał do połączenia tych dwóch układów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.03.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Chcialbym podlaczyc kominek do rekuperacji. Z tego wynika ze nie bylby to taki z plaszczem wodnym ale po prostu jakies przekierowanie cieplego powietrza, jednak przeciez nie spalin. Mam jeden kanal rekuperaji doprowadzony do okolic przyszlego kominka i czekajacy az cos do niego wleci. Wszelkie sugestie mile widziane. Nie znalazlem w wyszukiwarce czegos co bym mogl powiazac z w/w tematem. Kup sobie ILTO(Finecomfort) oni oferują gotowe takie rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 27.03.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 najprościej zapytać producentów, u mnie się nie zgodzili, kupowałem w http://www.rekuperatory.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts