kichau 27.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czesc, mam pytanko dotyczace sposobu rozprowadzania cieplego powietrza z kominka. Poniewaz nie mam mozliwosci zamontowania turbiny gdzies ponad kominkiem, zastanawiam sie nad mozliwoscia zamontowania turbiny pod kominkiem w piwnicy, tak zeby dmuchala powietrze pod wklad i powodowala w ten sposob nadcisnienie w komorze kominka. Czy ma ktos takie rozwiazanie i na ile zdaje to egzamin? Jakie sa inne zalety lub wady takiego sposobu zamontowania turbiny? W moim przypadku powietrze dmucha i tak juz dosyc dobrze, bo pokoje nie sa daleko oddalone od wkladu (jeden bezposrednio nad pomieszczeniem z kominkiem, drugi zaraz obok), ale mimo wszystko sa niedogrzane. Dziekuje z gory za odpowiedzi i porady! Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Bardzo dobrze pomyślane, zrób to i napisz nam jak "chodzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kichau 27.03.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dziekuje, ale chodzi mi o kwestie techniczna i kwestie bezpieczenstwa oraz wydajnosci. Testowac oczywiscie mozna wszystko, ale niekoniecznie wszystko jest sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.03.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie bawię się w DGP, ale myślę że bez różnicy czy ciagnie czy pcha. Ważne żeby komin był szczelny.Co do strat - na pewno są wieksze, bo może pchać powietrze we wszelakie szpary w obudowie kominka, czyli trzaby zatosować mocniejszą turbinę lub sukcesywnie uszczelniać obudowę patrząc gdzie wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts