Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie się budujecie (pobudowaliście)?

Gdzie wasze domki?  

145 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie wasze domki?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wieś.

Gdybym miała wybierać drugi raz - wybrałabym wieś.

Jednak INFRASTRUKTURA to bardzo istotna rzecz.

Do kościoła mam obecnie 5km główną trasą (jeżdżenie 5x w tygodniu do kościoła przed komunią dało nam się we znaki)

Konkretnego sklepu u mnie nie ma, więc zakupy robię na zapas.

Szkoła dla dziecka też po 2-giej stronie trasy 5km jazdy.czekanie na gimbus 3h w szkole

Jedna droga, nie ma gdzie iść na spacer, tylko do lasu.

Oprócz ping-ponga dla dzieci nie ma rozrywek.

No dobra, od dwóch lat mamy profesjonalne boisko do piłki plażowej, ale to latem i dla starszych.

Jest też basen - 5km, kino - 10km.

Niby 5 czy 10km to niewiele, ale żeby do tego kina czy na basen jechać, o kościele nie wspomnę, to trzeba mieć kierowcę i auto, a nie zawsze są razem. A jak coś jest na miejscu to i na paliwku idzie zaoszczędzić, i dziecko samo do spowiedzi pójdzie...

Własne podwórko i możliwość przebywania z bliskimi wynagradza wszelkie niedogodności.Przynajmniej częściowo.

do kościoła mam 1 km :) - dziecko komunijne za 3 lata :)

do szkoły jest dosłownie ze 100 metrów dalej

do sklepów ładnie zaopatrzonych też 1 km - 2 sklepy

do granic miasta mam 3 km

do centrum jakieś 7-10 km (w zależności, gdzie centrum miasta chcę mieć) :D

komunikacja jest dobra

ale ... brak na wsi chodników :(

samochody niestety ale nie jeżdżą 50 km na godzinę - ale spokojnie 70-90 km/h

:evil:

Miasto - niestety/na szczęście :wink:

Niestety: bo na wsi lub pod miastem cisza i spokój. Po pracy jak znalazł i nie trzeba działki rekreacyjnej.

Na szczęście: bo choć do przelotówki niedaleko to latem jak drzewa się pokryją liśćmi to ledwo co słychać samochody tak mam wkoło działki i na działce dużo drzew i krzewów. No i do centrum i do pracy autkiem 3 minuty a pieszo 30 (spacerkiem przez park).

Dużego wyboru nie miałam, działkę dostałam od mamy, bo na własną by mi nie starczyło, albo nie starczyłoby na dom :)

Tak, czy inaczej nie ważne czy miasto czy wieś. Można mieć spokój w mieście i brak infrastruktury a i znajdzie się wieś z dobrą infrastrukturą i hałasem od drogi...

Wies i to taka na zadupiu, auta jezdza od czasu do czasu.

Jest sklep, w ktorym przez rok bylam 2 razy i o 9 rano pieczywa juz nie bylo, bo to raczej na bar wyglada niz sklep tylu stoi tam pijacych piwko, wiec teraz zakupy robie na zapas, praktycznie wszystko mam pomrozone i pelno zapasow.

Szkola, osrodek, apteka 4 km dalej w miasteczku liczacym 3 tys. mieszkancow. A 40 km dalej miasto 100 tys.

Ale mieszka sie super, 2 auta obowiazkowo musza byc, a dziecko ma skuter (bez tego byla katastrofa z wozeniem na zajecia popoludniowe i do kolegow).

Drugi raz tez wybralibysmy wies i to nawet dzialke bardziej w glebi lasu.

• 1 month później...