Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic izolacje pozioma-dziwny przypadek?!

Recommended Posts

Witam,

Naczytalem sie nt izolacji itp ale w moim specyficznym przypadku nie bardzo wiem jak ja zrobic.

Myslalem ze wszystko wiem a tu jednak zagadka.

Bardzo prosze o porade.

Zdjecie opisuje dokladnie wszystko zatem jak polaczyc izolacje domu z garazem?

http://www.republika.pl/adelinefashionstyle/Budowa/fundamenty.JPG

Mam taki sam układ.

Na izolację poziomą stosowałem folię. Pierwsza warstwa na ławy fundamentowe, druga na styk wylewki położonej na bloczkach betonowych a pustaków.

Dodatkowo izolacja pionowa ścian fundamentowych wszystkich od zewnątrz i wewnątrz. Na izolację pionową - czernidło + styro(zewnętrzne strony) + folia kubełkowa.

Jedyna różnica, to chudziak na parterze mam niżej o jakieś 30cm od końca bloczków.

Mam taki sam układ.

Na izolację poziomą stosowałem folię. Pierwsza warstwa na ławy fundamentowe, druga na styk wylewki położonej na bloczkach betonowych a pustaków.

Dodatkowo izolacja pionowa ścian fundamentowych wszystkich od zewnątrz i wewnątrz. Na izolację pionową - czernidło + styro(zewnętrzne strony) + folia kubełkowa.

Jedyna różnica, to chudziak na parterze mam niżej o jakieś 30cm od końca bloczków.

W jaki sposób uszczelniłeś narożnik? Tam się nie da sensownie zrobić zakładu jeśli chudziak jest niżej niż koniec bloczków...

Witam,

Naczytalem sie nt izolacji itp ale w moim specyficznym przypadku nie bardzo wiem jak ja zrobic.

Myslalem ze wszystko wiem a tu jednak zagadka.

Bardzo prosze o porade.

Zdjecie opisuje dokladnie wszystko zatem jak polaczyc izolacje domu z garazem?

Ja mam podobnie tylko zamiast garażu mam "spiżarkę" pod schodami, obniżoną 0,5m poniżej poziomu podłogi. Według projektu izolację poziomą na ścianie fundamentowej mam wywiniętą do wewnątrz tak, aby połączyć ją z izolacją poziomą podłogi w spiżarce i wydaje mi się to rozwiązaniem poprawnym. Dodatkowo ścianę fundamentową wewnątrz (tam gdzie kładziona będzie papa) zagruntuję siplast primerem grunt dla lepszego przylegania papy.

Używam papy podkładowej zgrzewalnej Hydrobit 3,5mm. Chciałem dać papę szybki fundament sbs icopala, ale dość droga jest :-)