Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzemiona: robić na budowie, czy zamówić gotowe?

Recommended Posts

Przy potrzebnej mi ilości strzemion, różnica między gotowymi, a samą stalą do gięcia na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo.

Ekipa ma płacone za całość robót tak czy tak, więc kupując gotowe tylko im roboty ujmuję, kosztu robocizny to nie zmieni, ale z drugiej strony takie strzemiona robione maszynowo może będą równiejsze i przez to lepsze? No i oszczędność czasu będzie niewątpliwa, tych strzemion w sumie jest kilkaset (prawie 400kg drutu fi6).

Jak myślicie? Zamówić gotowe, czy niech ekipa robi samodzielnie?

J.

... na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo ...

no własnie

juz raz zapłaciłes ekipie za strzemiona

teraz zastanawiasz sie czy płacic po raz drugi /komus innemu/

mam propozycje - zrzucie sie sie na te strzemiona

Ty daj 300 i poproś szefa ekipy o 300 PL - nów

a w czasie, który oni /dzięki temu/ zaoszedzili - wypijecie sobie flaszke ...

będzie i wilk syty i owca cała ... :wink:

... na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo ...

no własnie

juz raz zapłaciłes ekipie za strzemiona

teraz zastanawiasz sie czy płacic po raz drugi /komus innemu/

mam propozycje - zrzucie sie sie na te strzemiona

Ty daj 300 i poproś szefa ekipy o 300 PL - nów

a w czasie, który oni /dzięki temu/ zaoszedzili - wypijecie sobie flaszke ...

będzie i wilk syty i owca cała ... :wink:

Witam

posłuchaj tej porady jest mądra i dorzeczna :D

Ja miałem ten sam dylemat. Nawet nie dawno załażyłem też taki wątek :wink: Sprawa wyglądała tak: Majster mówi żebym zamówił gotowe bo to przecież grosze kosztuje, ok przez chwile też się zastanawiałem bo może faktycznie nie warto sobie głowy zawracać z gięciem na budowie. Zrobiłem wiec zestawienie wszystkich potrzebnych strzemion i dałem do wyceny. Różnica miedzy gotowymi, a samym drutem: 650 zł :o Myśle wiec sobie skoro płace gościowi 50 kpln za wybudowanie SSO to co on ma tylko bloczki układać? Zaproponowałem więc, że jeśli opuśc mi tei 650 zł to nie ma problemu będą gotowe, i wiesz co zrobił. Kupił sobie elegancką gientarkę ręczną i wygina na budowie aż huczy :D Strzemiona piękne 8) Tak samo było z chudziakiem. Chciał z gruchy, więc zrobiłem kalkulacje i wyszło, że z gruchy ok 1 tyś więcej, nie chciał opuścić i kupił sobie drugą taczkę :D

Moim zdaniem nie ma sensu płacić dwa razy, niech robią sami przecież im za to płacisz.

Kupowałem gięte maszynowo, ale tylko z tego powodu że miałem dostęp do strzemion w cenie niewiele wyższej iż cena samej stali - wybór był jednoznaczny. A uśmiech na twarzy mojego majstra, gdy się dowiedział że nie będzie musiał giąć - bezcenny :-)

Pozdrawiam

Lech

Kurcze!!!!!!!

Oszczędzajcie od początku, bo się kiedyś z ręka w nocniku obudzicie.

U mnie stary podkład kolejowy, i gięli, gieli, bo to było dla nich normalne w cenie.

Naucz że strzemiona gotowe, pręty pocięte i powyginane, gotowe szalunki przyjadą....to nic nie będa w końcu robić.

Jeszcze do fundamentu weź maszynę do zagęszczania betonu -zobaczysz jacy będa zadowoleni :D

LUDZIE!!!!!!!!!!!

OSZCZĘDZAJCIE!!!!!!!!!!

BĘDZIE JESZCZE GDZIE WYDAWAĆ-SŁOWO HONORU!

• 5 years później...
U mnie na ławy fund. robiłem sam...na wieniec zamówiłem gotowe bo sie okazało(głupi nie sprawdziłem) że gotowe zbrojenie i to strzemiona spawane a nei łączone na drut wychodzi u mnie 350 zł taniej z dowozem niż sam materiał na to zbrojenie na składzie...więc zamówiłem gotowe bo lepsze i tansze,natomiast jesli u ciebie jest róznica 6 stów to.....jesli zalezy ci na czasie to zamów jesli nie to neich ekipa robi aczkolwiek możesz jeszcze pogadac z ekipą że im zamówisz ale w ramach tego zrobią ci coś tam dodatkowo na budowie,wtedy bedziesz miał ładne gotowe zbrojenie..i dodatkowo coś tam gratis zrobione- dwie pieczenie na jednym ogniu...:)

• 3 years później...

Jako doświadczony kierownik budowy od lat namawiam do gotowych strzemiona zbrojeniowych. Z kilku powodów:

1. Dokładność wykonania nieporównywalna do tych wykonanych domowym sposobem.

2. Przy dzisiejszej konkurencji na rynku cena jest niewiele wyższa od prostego pręta.

3. Płacisz za strzemiono i nie interesują cię odpady, które zostają z całych prętów i możesz je jedynie oddać na złom za grosze.

4. Przy dzisiejszych tanich kosztach przesyłek za 15 zł można wysłać 30 kg paczkę strzemion to np. 150szt. 20x20

5. Nawet jeżeli masz ekipę do budowy korzystnie jest zamówić gotowe a z budowlańcem negocjować niższą cenę za ułatwienie pracy.

Ja miałem ten sam dylemat. Nawet nie dawno załażyłem też taki wątek :wink: Sprawa wyglądała tak: Majster mówi żebym zamówił gotowe bo to przecież grosze kosztuje, ok przez chwile też się zastanawiałem bo może faktycznie nie warto sobie głowy zawracać z gięciem na budowie. Zrobiłem wiec zestawienie wszystkich potrzebnych strzemion i dałem do wyceny. Różnica miedzy gotowymi, a samym drutem: 650 zł :o Myśle wiec sobie skoro płace gościowi 50 kpln za wybudowanie SSO to co on ma tylko bloczki układać? Zaproponowałem więc, że jeśli opuśc mi tei 650 zł to nie ma problemu będą gotowe, i wiesz co zrobił. Kupił sobie elegancką gientarkę ręczną i wygina na budowie aż huczy :D Strzemiona piękne 8) Tak samo było z chudziakiem. Chciał z gruchy, więc zrobiłem kalkulacje i wyszło, że z gruchy ok 1 tyś więcej, nie chciał opuścić i kupił sobie drugą taczkę :D

Moim zdaniem nie ma sensu płacić dwa razy, niech robią sami przecież im za to płacisz.

Co do strzemion, to owszem dobrze, że nie płaciłeś za nie 2 raz kupując gotowe, bo za to płaciłeś murarzowi. Co do betonu na chudziak, to akurat bardziej sobie zaszkodziłeś jak pomogłeś, bo beton z gruchy jest 10 razy lepszy , dobrze wymieszany i masz jeszcze certyfikat, ale na chudziak z betoniarki można przymknąc oko :)