Jarek.P 27.03.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Przy potrzebnej mi ilości strzemion, różnica między gotowymi, a samą stalą do gięcia na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo.Ekipa ma płacone za całość robót tak czy tak, więc kupując gotowe tylko im roboty ujmuję, kosztu robocizny to nie zmieni, ale z drugiej strony takie strzemiona robione maszynowo może będą równiejsze i przez to lepsze? No i oszczędność czasu będzie niewątpliwa, tych strzemion w sumie jest kilkaset (prawie 400kg drutu fi6). Jak myślicie? Zamówić gotowe, czy niech ekipa robi samodzielnie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jeśli robocizna za darmo - robić. Doskonałość wymiarów nie ma znaczenia. 400 kg to przerobią w dniówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 27.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 A co z tego że równe - już nie ma większych problemów na budowie. Zostawić to fachowcom i pilnować konkretnych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 27.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 My zamawiamy gotowe,1,20 zł sztuka .Nasz majster powiedział,że to dużo czasu zajmuje takie gięcie,to nie będziemy ich pierdołami zasypywać,niech robią coś bardziej pożytecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 27.03.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 My także zamówiliśmy gotowe , oszczędność czasu a koszt dodatkowy w sumie niewielki 0,96 zł za 1,4 m strzemiona (robocizna + materiał) fi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 ... na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo ... no własnie juz raz zapłaciłes ekipie za strzemiona teraz zastanawiasz sie czy płacic po raz drugi /komus innemu/ mam propozycje - zrzucie sie sie na te strzemiona Ty daj 300 i poproś szefa ekipy o 300 PL - nów a w czasie, który oni /dzięki temu/ zaoszedzili - wypijecie sobie flaszke ... będzie i wilk syty i owca cała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fil 2871 28.03.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 ... na budowie to jakieś 600zł. Niby nie majątek, ale wiadomo ... no własnie juz raz zapłaciłes ekipie za strzemiona teraz zastanawiasz sie czy płacic po raz drugi /komus innemu/ mam propozycje - zrzucie sie sie na te strzemiona Ty daj 300 i poproś szefa ekipy o 300 PL - nów a w czasie, który oni /dzięki temu/ zaoszedzili - wypijecie sobie flaszke ... będzie i wilk syty i owca cała ... Witam posłuchaj tej porady jest mądra i dorzeczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.03.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 moje machery zbiły sobie stolik nabiły gwoździ pod wymiar zrobiły poddupnik i jeden gościo kręcił strzemiona przy pomocy rurki.Koszt wliczony w całą kasę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.03.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Jak myślicie? Zamówić gotowe, czy niech ekipa robi samodzielnie? Moj zbrojarz od stropow absolutnie nie chcial maszynowych. Wolal giac sam, a gial tak szybko i idealnie prosto ze mi kopara opadla - po 5-6 strzemion naraz. Nie wiem, czy maszynowo nie byloby wolniej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 28.03.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ja miałem ten sam dylemat. Nawet nie dawno załażyłem też taki wątek Sprawa wyglądała tak: Majster mówi żebym zamówił gotowe bo to przecież grosze kosztuje, ok przez chwile też się zastanawiałem bo może faktycznie nie warto sobie głowy zawracać z gięciem na budowie. Zrobiłem wiec zestawienie wszystkich potrzebnych strzemion i dałem do wyceny. Różnica miedzy gotowymi, a samym drutem: 650 zł Myśle wiec sobie skoro płace gościowi 50 kpln za wybudowanie SSO to co on ma tylko bloczki układać? Zaproponowałem więc, że jeśli opuśc mi tei 650 zł to nie ma problemu będą gotowe, i wiesz co zrobił. Kupił sobie elegancką gientarkę ręczną i wygina na budowie aż huczy Strzemiona piękne Tak samo było z chudziakiem. Chciał z gruchy, więc zrobiłem kalkulacje i wyszło, że z gruchy ok 1 tyś więcej, nie chciał opuścić i kupił sobie drugą taczkę Moim zdaniem nie ma sensu płacić dwa razy, niech robią sami przecież im za to płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 28.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Kupowałem gięte maszynowo, ale tylko z tego powodu że miałem dostęp do strzemion w cenie niewiele wyższej iż cena samej stali - wybór był jednoznaczny. A uśmiech na twarzy mojego majstra, gdy się dowiedział że nie będzie musiał giąć - bezcenny Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.03.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Kurcze!!!!!!! Oszczędzajcie od początku, bo się kiedyś z ręka w nocniku obudzicie. U mnie stary podkład kolejowy, i gięli, gieli, bo to było dla nich normalne w cenie. Naucz że strzemiona gotowe, pręty pocięte i powyginane, gotowe szalunki przyjadą....to nic nie będa w końcu robić. Jeszcze do fundamentu weź maszynę do zagęszczania betonu -zobaczysz jacy będa zadowoleni LUDZIE!!!!!!!!!!! OSZCZĘDZAJCIE!!!!!!!!!! BĘDZIE JESZCZE GDZIE WYDAWAĆ-SŁOWO HONORU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
star77 14.05.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 A widzieliście cuś takiego?? Dla mnie bomba: http://www.zbrojeniowe.pl/category/strzemiona-do-zbrojen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 14.05.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dla mnie bomba: ] Dla mnie reklama. Osobiście preferowałbym stalowe strzemiona ze względu na wytrzymałość (na ścinanie,?). Jak pracuję plastik w zbrojeniu (nadproża, belki itd)? Starzenie się tego wynalazku itd. Bomba może być w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 16.05.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 U mnie na ławy fund. robiłem sam...na wieniec zamówiłem gotowe bo sie okazało(głupi nie sprawdziłem) że gotowe zbrojenie i to strzemiona spawane a nei łączone na drut wychodzi u mnie 350 zł taniej z dowozem niż sam materiał na to zbrojenie na składzie...więc zamówiłem gotowe bo lepsze i tansze,natomiast jesli u ciebie jest róznica 6 stów to.....jesli zalezy ci na czasie to zamów jesli nie to neich ekipa robi aczkolwiek możesz jeszcze pogadac z ekipą że im zamówisz ale w ramach tego zrobią ci coś tam dodatkowo na budowie,wtedy bedziesz miał ładne gotowe zbrojenie..i dodatkowo coś tam gratis zrobione- dwie pieczenie na jednym ogniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.05.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 jesli zalezy ci na czasie to zamów jesli nie to neich ekipa robi Wiesz.... jakby Ci to powiedzieć... przez te ponad pięć lat ja już naprawdę zdążyłem podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 16.05.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Jarek...cholera przepraszam Cię ale to artix mnie zmylił:xi:D odgrzałem idealnie tego schaboszczaka:bash:z tym czasem to rzeczywiście niefortuuniie wypaliłem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżbud 01.03.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Jako doświadczony kierownik budowy od lat namawiam do gotowych strzemiona zbrojeniowych. Z kilku powodów:1. Dokładność wykonania nieporównywalna do tych wykonanych domowym sposobem.2. Przy dzisiejszej konkurencji na rynku cena jest niewiele wyższa od prostego pręta.3. Płacisz za strzemiono i nie interesują cię odpady, które zostają z całych prętów i możesz je jedynie oddać na złom za grosze.4. Przy dzisiejszych tanich kosztach przesyłek za 15 zł można wysłać 30 kg paczkę strzemion to np. 150szt. 20x205. Nawet jeżeli masz ekipę do budowy korzystnie jest zamówić gotowe a z budowlańcem negocjować niższą cenę za ułatwienie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 01.03.2018 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ja miałem ten sam dylemat. Nawet nie dawno załażyłem też taki wątek Sprawa wyglądała tak: Majster mówi żebym zamówił gotowe bo to przecież grosze kosztuje, ok przez chwile też się zastanawiałem bo może faktycznie nie warto sobie głowy zawracać z gięciem na budowie. Zrobiłem wiec zestawienie wszystkich potrzebnych strzemion i dałem do wyceny. Różnica miedzy gotowymi, a samym drutem: 650 zł Myśle wiec sobie skoro płace gościowi 50 kpln za wybudowanie SSO to co on ma tylko bloczki układać? Zaproponowałem więc, że jeśli opuśc mi tei 650 zł to nie ma problemu będą gotowe, i wiesz co zrobił. Kupił sobie elegancką gientarkę ręczną i wygina na budowie aż huczy Strzemiona piękne Tak samo było z chudziakiem. Chciał z gruchy, więc zrobiłem kalkulacje i wyszło, że z gruchy ok 1 tyś więcej, nie chciał opuścić i kupił sobie drugą taczkę Moim zdaniem nie ma sensu płacić dwa razy, niech robią sami przecież im za to płacisz. Co do strzemion, to owszem dobrze, że nie płaciłeś za nie 2 raz kupując gotowe, bo za to płaciłeś murarzowi. Co do betonu na chudziak, to akurat bardziej sobie zaszkodziłeś jak pomogłeś, bo beton z gruchy jest 10 razy lepszy , dobrze wymieszany i masz jeszcze certyfikat, ale na chudziak z betoniarki można przymknąc oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts