Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton na fundamenty - odstępy czasowe

Recommended Posts

Witam.

Przeczytałam wiele na "Przyklejony: NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA !!!" odnośnie fundamentow i jest tam napisane prawie wszystko, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Czy beton na ławę można lać z odstępem kilku dni ?

Sprawa ma się tak: dom podpiwniczony częściowo, fundamenty schodkowe a wykonawcy stwierdzili, że najpierw zrobią wykopy pod ławę pod piwnicą i zaleją betonem, wymurują bloczkami ściany piwnicy i jak dojdą ze ścianą do poziomu ławy parteru to wtedy wyleją ławę parteru.

Wydaje mi się że skoro sa fundamenty schodkowe to całość ław powinna być wylana jednorazowo. Może ktoś mnie uświadomić w tej kwestii bo ja kucharz jestem z wykształcenia i galantyny mi wychodzą świetnie ale budowlanki to na razie się uczę i nie chciałabym na własnych błędach.

tak mniej więcej wyglądają ławy

_______

------------I__

----------------I__ bloczki betonowe

-----grunt--------I__

--piaszczysty---------I__

--ale nie sypki------------I________

---------------------------------------------

wykonawcy stwierdzili, że najpierw zrobią wykopy pod ławę pod piwnicą i zaleją betonem, wymurują bloczkami ściany piwnicy i jak dojdą ze ścianą do poziomu ławy parteru to wtedy wyleją ławę parteru.

Nie wiem co to chcą wykonac ale nie jest to ława schodkowa. Ile wartw bloczków ma być wymurowana aby dojśc do poziomu ławy parteru ?

Zapytaj wykonawacy w jaki sposób połaczy zbrojenie ławy piwnicy i ławy parteru.

Ile wartw bloczków ma być wymurowana aby dojśc do poziomu ławy parteru ?

Zapytaj wykonawacy w jaki sposób połaczy zbrojenie ławy piwnicy i ławy parteru.

bloczków ma być ok. 2,80m zbrojenie położą jako całość na ogólnych zasadach łączenia zbrojenia (na zakładkę)