malka 03.04.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 to jest to ze śmietaną bitą i bananami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.04.2009 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 tak, to właśnie to ciasto, robiłas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.04.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 tak, to właśnie to ciasto, robiłas? robił mój slubny i wszystko było cacy - tylko te bananasy mi tam nie pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.04.2009 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 tak, to właśnie to ciasto, robiłas? robił mój slubny i wszystko było cacy - tylko te bananasy mi tam nie pasowały. Jak to nie pasowały. Daje sie trzy banany, które idealnie się mieszczą. Chyba, że Ci smak nie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.04.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 no smak mi nie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.04.2009 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Jak smak banana może nie pasować Albo szukasz łupka, albo banany Ci nie pasują. Malka, czego Ty chcesz od zycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Jak smak banana może nie pasować Albo szukasz łupka, albo banany Ci nie pasują. Malka, czego Ty chcesz od zycia? kopca kreta bez bananów i łupka bazaltowego w łazience - wszystko inne mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.04.2009 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Jak smak banana może nie pasować Albo szukasz łupka, albo banany Ci nie pasują. Malka, czego Ty chcesz od zycia? kopca kreta bez bananów i łupka bazaltowego w łazience - wszystko inne mam Az sobie zobacze jak wygląda ten łupek, bo też mam robić łazienkę Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Mascarpone z Patnicy jest rzeczywiscie swietny. I robie z niego " niebo w gebie" - znajomi na przemian blagaja mnie albo groza zeby im to podac jak do nas przychodza. Mam tez swietny przepis , prosty a zarazem wyrafinowany zeby uzyc mrozone gotowe ciasto ........po prostu bossssski. Chcecie - korzystajcie. Bedzie potrzebne : paczka mrozonego ciasta pol filizanki migdalow bez skorki ( lekko przygrzanych n a patelni - zeby sie spocily) pol filizanki cukru pudru 1 duze jaje 2 swieze brzoskwinie 2 swieze morele 2 swieze duze sliwki 2 lyzki cukru 2 lyzki dzemu z moreli 1/4 filizanki koniaku lub brandy Rozgrzewamy piekarnik - tu klopot bo mam 425 F- trzeba przeliczyc ile to na C Spocone na pateli migdaly miksujemy w miksezre z cukrem pudem az do uzyskania kosystencji pasty - wtedy przekladamy do miseczki i dokladnie mieszmy z tym 1 jajem. Ciasto rozmrozic ,wlozyc na prostokatna blaszke wysmarowana maslem,i - wazne ! ! -ponakluwac widelcem ! ! ! - posmarowac pasta z migdalow, ale zostawiajac troche wolnego miejsca przy brzegach, ktore podwinac w waleczek do gory. Ulozyc na ciescie posmarowanym pasta migdalowa i z podwinietymi brzegami ladnie pokrojone w grubsze plastry brzoskwinie, morele, sliwki, posypac cukrem. Piec ok 20 min. W tym czasie w malym garnczku rozgrzac dzem morelowy z brandy lub koniakiem az bedzie mial plynna konsystencje. Posmarowac tym owoce na upieczonym ciescie. Niebo w gebie- sadze, ze mozna zastapic morele , sliwki i brzoskwinie jakimis innym sezonowymi owocami , zmieniajac tez dzem, ale ta kombinacja jest po prostu niesssamowita ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Lumpie, a jakie ciasto ?? kruche, francuskie, drożdzowe ?? zapowiada sie smacznie 425 F, to ok 230 C (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ha, dobre pytanie....w przepisie mam puff pastry......wiec jest to na pewno ciasto f r a n c u s ki e . Zrobilam to pare razy i naprawde wymiata, jak sie nabierze wprawy to wszystko trwa raz dwa osiem a wszyscy mlaszcza z zachwytu...tylko nie zdradzac przepisu ! Wydaje mi sie, ze teraz mozna uzyc owoce jakie sa w sklepie np gruszki czy jablka ale wrzucic je na wrzatek z cukrem zeby odrobine zmiekkly przed polozeniem na ciasto - z miekkimi owocami takimi jak brzoskwinie czy sliwki nie trzeba - i dobrac dzem jablkowy czy gruszkowy do rozmieszania z brandy......smak dzemu musi powtorzyc owoce , ktore sa na ciescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 mnie się jakoś truskawki dobrze z migdałami komponują - taką wersę spróbuję a poza tym - uwielbiam truskawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Kazdy przepis jest tylko baza dla wlasnych pomyslow. A teraz deser o ktory blagaja mnie moi goscie a ja czasami laskawie im zrobie...jak mi wena podejdzie i maliny sa w sezonie . Malinowe tiramisu. ( 20 minut ) - potrzebne okragle , przezroczyste naczynie szklane. ! filizanka bezpestkowego dzemu z malin6 lyzek likieru pomaranczowego Grand Manier ( a jak dla dzieci to pomaranczowy koncentrat z no...jak sie nazywa...o, mam Herbapolu ) .40 dkg serka mascarpone - temp p o ko j o w a .1 filizanka smietanki do ubicia1/4 filizanki cukru1 lyzeczka od herbaty ekstraktu waniliowego28-30 biszkopcikow z paczki ( takich zwyklych )4 filizanki malin Dzem wymieszac z 4 lyzkami likieru pomaranczowego lub pomaranczowego soku lub koncentratu ( jak dla dzieci ) Mascarpone wymieszac z dwoma pozostalymi lyzkami . Smietanke ubic z cukrem, dodac ekstrakt waniliowy ( najlepiej zeby byl naturalny )Ubita smietanke dodawac stopniow do mascarpone, mieszac plaska plastikowa lopatka. W okraglym , przezroczystym naczyniu szklanym ulozyc czesc biszkopcikow, na to warstwe dzemu, na to mascarpone, na to maliny i warstwy powtorzyc przynajmniej jeszcze raz. Przykryc i wstawic na noc do lodowki , ale na dol. Jak jedza to wydaja okrzyki zachwytu i wydaje im sie, ze jestem mistrzynia rondla a proste jest to w przygotowaniu jak drut ! I prezentuje sie znakomicie . Te warstwy musza byc wyraziste, grube , takze proporcje zaleza o glebokosci naczynia.Maliny jak najbardziej mozna zastapic truskawkami , jezynami. Porzeczkami czy agrestem to nie wiem, ale moze mozna - nie probowalam Czerwona porzeczka pewnie tak - moze miec ciekawy slodko- kwaskowy smak wtedy. Z reguly uzywa sie owocow sezonowych bo przepis jest drogi ze wzgledu na mascarpone - ten z Patnicy jest swietny do tego, ale tez nie wychozi tanio. Jesli uzywamy innych owocow niz maliny d z e m musi tez miec ich smak - czyli dzem powtarza smak owocow , ktore uzywamy. Jesli jezyny - dzem bezpestkowy - jezynowy itd. Wyprobuje na te Swieta z malinami mrozonymi - odsacze je z soku jak bedzie mozliwe - zobacze jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 06.04.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja kupuje czesto ciasto francuskie z biedronki, robie na nim szybka pizze tzn wrzucam na nie boczek w slupki, cebulke, kukurydze, ser zolty i siup dp piekarnika, albo robie ciasteczka pokrojone na kwadraty smaruje maslem roztopionym i posypuje cukrem brazowym z cynamonem, jak mam jablka to pod cukier wkladam jablka pokrojone w cienkie plasterki-fajne na nie zapowiedziana wizyte gosciu, jeszcze cieple rozplywaja sie w ustach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.04.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Zapomnialam o ciescie francuskim z biedronki, tez nieraz kupuje, kroje w cienkie paseczki i owijam nimi parowki berlinki, do piekarniki i mamy fajne hoddogi.Albo kroje ciasto w kwadraty, nakladam serek waniliowy lub owoce, zamykam i powstaja trojkaty, po upieczeniu lukruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.04.2009 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Zrobiłam na święta sernik toffi Dr Oetkera. Jest bardzo dobry, chociaż wytrawne cukierniczki pewnie nie zadowoli, ale dla takich piekarniczych bolków jak ja, moze byc. Tylko mi sie wydaje, że trzeba go 10 minut dłużej piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 13.04.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 z gotowców to jedynie ciasta typu kopiec kreta i karpatka czasami mrożone warzywa na zupę, nie pamiętam firmy i masę karmelową z marketu do przekładania np. waflami i chyba tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 13.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 a i jeszcze kupuję gotowe starte jabłka w słoiku do jabłecznika nie zawsze chce mi się samodzielnie trzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.04.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 z gotowcow polecam krem śmietanowy dr Oteker o smaku malinowym (pyszny ) i śmietankowym -dodaje sie tylko śmietanę 30% i krótko ubilja . Zrobilam na swieta tort z tych mas śmietanowych - szybko i bardzo smacznie - na wierzchu ułożyłam pokrojone brzoskwinie z puszki i kwiatuszki -stokrotki z opłatka (kupilam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 14.04.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ten krem o smaku malinowym rzeczywiście świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.