Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gotowce warte polecenia


amalfi

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: :lol: :lol:

 

Jak smak banana może nie pasować :o

 

Albo szukasz łupka, albo banany Ci nie pasują. Malka, czego Ty chcesz od zycia? :lol: :lol: :lol:

 

kopca kreta bez bananów i łupka bazaltowego w łazience - wszystko inne mam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol: :lol: :lol:

 

Jak smak banana może nie pasować :o

 

Albo szukasz łupka, albo banany Ci nie pasują. Malka, czego Ty chcesz od zycia? :lol: :lol: :lol:

 

kopca kreta bez bananów i łupka bazaltowego w łazience - wszystko inne mam :D

 

Az sobie zobacze jak wygląda ten łupek, bo też mam robić łazienkę :lol:

Dobranoc :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mascarpone z Patnicy jest rzeczywiscie swietny.

 

I robie z niego " niebo w gebie" - znajomi na przemian blagaja mnie albo groza zeby im to podac jak do nas przychodza.

Mam tez swietny przepis , prosty a zarazem wyrafinowany zeby uzyc mrozone gotowe ciasto ........po prostu bossssski.

 

Chcecie - korzystajcie. :D

 

Bedzie potrzebne : paczka mrozonego ciasta

 

pol filizanki migdalow bez skorki ( lekko przygrzanych n a patelni - zeby sie spocily)

 

pol filizanki cukru pudru

1 duze jaje

2 swieze brzoskwinie

2 swieze morele

2 swieze duze sliwki

2 lyzki cukru

2 lyzki dzemu z moreli

1/4 filizanki koniaku lub brandy

 

Rozgrzewamy piekarnik - tu klopot bo mam 425 F- trzeba przeliczyc ile to na C

 

Spocone na pateli migdaly miksujemy w miksezre z cukrem pudem az do uzyskania kosystencji pasty - wtedy przekladamy do miseczki i dokladnie mieszmy z tym 1 jajem.

 

Ciasto rozmrozic ,wlozyc na prostokatna blaszke wysmarowana maslem,i - wazne ! ! -ponakluwac widelcem ! ! ! - posmarowac pasta z migdalow, ale zostawiajac troche wolnego miejsca przy brzegach, ktore podwinac w waleczek do gory.

 

Ulozyc na ciescie posmarowanym pasta migdalowa i z podwinietymi brzegami ladnie pokrojone w grubsze plastry brzoskwinie, morele, sliwki, posypac cukrem.

 

Piec ok 20 min.

 

W tym czasie w malym garnczku rozgrzac dzem morelowy z brandy lub koniakiem az bedzie mial plynna konsystencje.

 

Posmarowac tym owoce na upieczonym ciescie.

 

Niebo w gebie- sadze, ze mozna zastapic morele , sliwki i brzoskwinie jakimis innym sezonowymi owocami , zmieniajac tez dzem, ale ta kombinacja jest po prostu niesssamowita !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ha, dobre pytanie....w przepisie mam puff pastry......wiec jest to na pewno ciasto f r a n c u s ki e .

 

Zrobilam to pare razy i naprawde wymiata, jak sie nabierze wprawy to wszystko trwa raz dwa osiem a wszyscy mlaszcza z zachwytu...tylko nie zdradzac przepisu ! :D

 

Wydaje mi sie, ze teraz mozna uzyc owoce jakie sa w sklepie np gruszki czy jablka ale wrzucic je na wrzatek z cukrem zeby odrobine zmiekkly przed polozeniem na ciasto - z miekkimi owocami takimi jak brzoskwinie czy sliwki nie trzeba - i dobrac dzem jablkowy czy gruszkowy do rozmieszania z brandy......smak dzemu musi powtorzyc owoce , ktore sa na ciescie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kazdy przepis jest tylko baza dla wlasnych pomyslow.

 

A teraz deser o ktory blagaja mnie moi goscie a ja czasami laskawie im zrobie...jak mi wena podejdzie i maliny sa w sezonie .

 

Malinowe tiramisu. ( 20 minut ) - potrzebne okragle , przezroczyste naczynie szklane.

 

! filizanka bezpestkowego dzemu z malin

6 lyzek likieru pomaranczowego Grand Manier ( a jak dla dzieci to pomaranczowy koncentrat z no...jak sie nazywa...o, mam Herbapolu ) .

40 dkg serka mascarpone - temp p o ko j o w a .

1 filizanka smietanki do ubicia

1/4 filizanki cukru

1 lyzeczka od herbaty ekstraktu waniliowego

28-30 biszkopcikow z paczki ( takich zwyklych )

4 filizanki malin

 

Dzem wymieszac z 4 lyzkami likieru pomaranczowego lub pomaranczowego soku lub koncentratu ( jak dla dzieci )

 

Mascarpone wymieszac z dwoma pozostalymi lyzkami .

 

Smietanke ubic z cukrem, dodac ekstrakt waniliowy ( najlepiej zeby byl naturalny )

Ubita smietanke dodawac stopniow do mascarpone, mieszac plaska plastikowa lopatka.

 

W okraglym , przezroczystym naczyniu szklanym ulozyc czesc biszkopcikow, na to warstwe dzemu, na to mascarpone, na to maliny i warstwy powtorzyc przynajmniej jeszcze raz.

 

Przykryc i wstawic na noc do lodowki , ale na dol.

 

Jak jedza to wydaja okrzyki zachwytu i wydaje im sie, ze jestem mistrzynia rondla a proste jest to w przygotowaniu jak drut !

 

I prezentuje sie znakomicie . Te warstwy musza byc wyraziste, grube , takze proporcje zaleza o glebokosci naczynia.

Maliny jak najbardziej mozna zastapic truskawkami , jezynami. Porzeczkami czy agrestem to nie wiem, ale moze mozna - nie probowalam Czerwona porzeczka pewnie tak - moze miec ciekawy slodko- kwaskowy smak wtedy.

 

Z reguly uzywa sie owocow sezonowych bo przepis jest drogi ze wzgledu na mascarpone - ten z Patnicy jest swietny do tego, ale tez nie wychozi tanio.

 

Jesli uzywamy innych owocow niz maliny d z e m musi tez miec ich smak - czyli dzem powtarza smak owocow , ktore uzywamy. Jesli jezyny - dzem bezpestkowy - jezynowy itd.

 

Wyprobuje na te Swieta z malinami mrozonymi - odsacze je z soku jak bedzie mozliwe - zobacze jak wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje czesto ciasto francuskie z biedronki, robie na nim szybka pizze tzn wrzucam na nie boczek w slupki, cebulke, kukurydze, ser zolty i siup dp piekarnika, albo robie ciasteczka pokrojone na kwadraty smaruje maslem roztopionym i posypuje cukrem brazowym z cynamonem, jak mam jablka to pod cukier wkladam jablka pokrojone w cienkie plasterki-fajne na nie zapowiedziana wizyte gosciu, jeszcze cieple rozplywaja sie w ustach :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomnialam o ciescie francuskim z biedronki, tez nieraz kupuje, kroje w cienkie paseczki i owijam nimi parowki berlinki, do piekarniki i mamy fajne hoddogi.

Albo kroje ciasto w kwadraty, nakladam serek waniliowy lub owoce, zamykam i powstaja trojkaty, po upieczeniu lukruje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z gotowcow polecam krem śmietanowy dr Oteker o smaku malinowym (pyszny ) i śmietankowym -dodaje sie tylko śmietanę 30% i krótko ubilja . Zrobilam na swieta tort z tych mas śmietanowych - szybko i bardzo smacznie - na wierzchu ułożyłam pokrojone brzoskwinie z puszki i kwiatuszki -stokrotki z opłatka (kupilam ) :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...