Alfzmelmack 28.03.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 WitamChce wykonaćocieplenie sufitu w garażu nad którym bedzie sypialnia.Do ocieplenia zakupiłem styropian 4 cm termoorganiki. Jaki najlepszy klej będzie do ocieplenia oraz czy wymagane jest kolkowanie styropianu do sufitu (sufit lany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 28.03.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Klej dowolny jaki się Tobie podoba.Ja korzystałem z MAPEI. Nie musisz kołkować.Klejenie na suficie jest upierdliwe, płyty do momentu jak zwiąże klej muszą być podparte.Dla bardzo dużego bezpieczeństwa i bardzo spokojnych nerwów wystarczy, że klej dasz pacą z ząbkami na całej płycie a nie punktowo. Na marginesie,Garaż ogrzewany czy nie?Jak ogrzewany to 4cm - Ok.Jak nie to może warto dać 10cm. Wtedy dobrze dać z piórem lub w szczeliny po wyschnięciu kleju dać piankę do klejenia styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 28.03.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Mam pytanie odnośnie ocieplenia podłogi nad nieogrzewanym garażem. Nad nim jest pokój, gdzie nie można dać więcej niż 5 cm styropianu. Sufit w garażu nie można docieplić bo jest nisko. Boimy się czy nie będzie za mało tego ocieplenia. Fachowiec nam radził, żeby położyć styrodur 5 cm (zastepuje 8 cm zwykłego styropianu). Czy tak jest rzeczywiście Czy jest jakiś może jeszcze inny materiał, który by można zastosować w naszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.03.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 nie do końca prawda, styrodur nie jest idealnym materiałem, ma lambdę 0,034, a np, o połowę tańszy styropian EPS200 (twardy, określany jako podłoga-parking) ma ten współczynnik na poziomie 0,035, róznica żadna a w kieszeni spory grosz zostajenie mówiąc już o tym że "ciepłe" styropiany austrothermu, swisspora czy termoorganiki mają lambda 0,031-0,033, na sufit garażu idealne (na podłoge może ciut za miękkie, chociaż styropiany akustyczne typu fono czy inna głucha baba przeznaczone na podłogi są jeszcze chyba miększe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts