longer1234 28.03.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam.Wiem że temat był już wielokrotnie wałkowany ale mimo wielu wskazówek nie udało mi się rozwiązać problemu.Więc jest tak jak napisałem w temacie przy dokładaniu drewna do kominka pomimo otwartego szybru dym wlatuje do mieszkania.Dzieje się to wtedy gdy otworze całkowicie drzwiczki (oczywiście na 3 razy).Kiedy za pierwszym razem tylko lekko uchylę to wszystko jest ok, ale kiedy już otworze je na 2/3 to dym wali się do mieszkania.Wczoraj zrobiłem test, kiedy drzwiczki były otwarte na 1/3 i nigdy dym nie leci zamknąłem szyber żeby sprawdzić czy ma to wpływ. Po tym zabiegu w domu zrobiło się siwo od dymu.Kominek jest bez płaszcza wodnego, komin wysokości ok 6m z wkładem ceramicznym przekrój 150 albo 200mm teraz nie pamiętam, doprowadzone powietrze z zewnątrz.Komin był czyszczony 2 miesiące temu.Co do drewna to nie jest najbardziej suche ale kiedy paliłem naprawdę suchym drewnem było to samo.Mam jeszcze jedno pytanie, w kominku pod wylotem spalin na całej powierzchni jest taka żeliwna płyta, domyślam się ze jest to element który powoduje ze cale ciepło nie ucieka do komina. A czy można jąusunąć (bo jest ona wyjmowana) żeby dym miał łatwiejszy dostęp do wylotu spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 28.03.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 ta długość komina 6m jest na granicy minimum, jak wygląda komin na dachu? jest ponad kalenicą? Tam możesz mieć problem niepełnego ciągu. Można na wylot założyć czapę zwiększającą ciąg - ale w tej sprawie się nie wypowiadam, nie wiem czy to czasem nie jedynie marketing.Osobiście u siebie tez nie mam idealnego ciągu (stary komin murowany 14x28), ale nie robię z tego problemu.Dym powstaje tylko w pierwszej fazie spalania (u mnie to ok. 3-4h), następnie spala się już tylko odgazowany węgiel drzewny (dalsze 3-4h , praktycznie bezdymowo). Drewno dokładam jak już jest wszystko dobrze przepalone, zatem żadnego dymu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzego40 15.03.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mam 4,8m komin średnica 200mm ze strażakiem na końcu i brak problemów z dymieniem na pokój. Palę sezonowanym drewnem liściastym i brykietami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts