Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Magdy

Recommended Posts

Pierwszy wpis i juz mam problem -trema czy co???? :roll: Chcialabym ,zeby byl ciekawy ,zabawny i przyciagajacy chociaz na chwile :wink:

Czytam wiekszosc Dziennikow ,ale obiecuje ze wpadne do Kazdego :) -nikt nie moze byc pominiety.W koncu pomyslalam ,jak bedzie fajnie goscic innych Forumowiczow u Siebie i kilka osob nie liczac Mnie oczywiscie rowniez podsunelo ten pomysl. Uklony w strone GLAMOURMUM i Rom.

Zaczynam wiec od poczatku.O wlasnym domu marzylismy odkad siegam pamiecia tzn.od kiedy Ja i moj Maz postanowilismy byc razem na zawsze i stal sie on jednym z powodow naszego wyjazdu za ocean.Wyjechalismy zbierac na nasza dzialke(narazie stoi ugorem ).Podczas naszego pobytu na obczyznie dorobilismy sie pieknej dzialki,ktora kupil w naszym imieniu Moj szanowny Tesc.Mielismy kilka okazow na oku i ostatecznie kupilismy ziemie w Lisowicach,na bardzo ladnym nowym osiedlu domkow jednorodzinnych. :)

Dzialka przecudnej urody jak dla Mnie ,gdyz jedna z naturalnych granic stanowi male pasmo drzew...nazywane przeze mnie lasem,w ktorym to lesie plynie malenki strumyczek(najnormalniej w swiecie mam strumien na dzialce).Sasiedzi opowiadaja , jaki piekny zabi koncert maja z naszej dzialki kazdego ranka juz od wiosny :D .Jakie to musi byc cudne uczucie pic kawe na tarasie i sluchac tych spiewow. :lol: :lol:

Sprobuje pokazac moje miejsce na ziemi ,a reszte pozostawcie wyobrazni..-ja tak robie caly czas,bo jeszcze nie widac za wiele zza tych krzakow :roll: :roll:

http://img27.imageshack.us/img27/9701/102dzialka.jpg

Nie mam polskich znakow na klawiaturze(przepraszam) :oops:

http://forum.muratordom.pl/dziennik-magdy,t155918.htm

http://forum.muratordom.pl/komentarze-do-dziennika-magdy,t155920.htm

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiec sytuacja na dzien dzisiejszy wyglada nastepujaco;

Pomyslalam sobie ,ze skoro jeszcze przyslowiowej lopaty nie wbilismy i za bardzo nie ma o czym pisac (choc na pewno cos mi do glowy wpadnie) ,napsze o remoncie mieszkania :)

Jeszcze do konca nie mamy sprecyzowanych planow ,co do tego mieszkania ...tzn.nie wiemy czy je kiedys sprzedamy czy moze wynajmiemy.Najwazniejsze jest to ,ze postanowilismy cos z nim zrobic :roll:

Kupujac je wiedzielismy ,ze do wymiany sa okna a reszta w miare do przezycia .Zaraz po wymianie okazalo sie ,ze juz nie da sie tak tego zostawic.Sufit to krajobraz ksiezycowy , sciany zreszta tez. :o :o .Podobno byly tam gladzie polozone.Nie chcialabym trafic na tego fachowca,ale coz ...widzialy galy co braly...

Postanowilismy zaczac pokoj po pokoju,bo jakos musimy mieszkac.

Mialo byc tak fajnie i sprawnie :( :( .Okazalo sie ,ze poprzedni fachowiec postanowil nie gruntowac sufitu i scian a do tego jakosc farby pozostawia wiele do zyczenia.I zaczelo sie :x :x .Sufit caly odlazi platami.Doszlo do tego ,ze nie bedzie tak szybko i sprawnie,bo wszystkie sciany trzeba wyprostowac ,gruntowac i nie wiem co jeszcze,ale na szczescie w koncu bedzie wygladalo jak u ludzi :) :) I dobrze sie stalo ,ze znowu nie trafilismy na partacza ,bo pewnie odpadloby pol sciany :roll: Jedyna fajna rzecz w tym wszystkim,to taka ,ze bede miala nowe kolorki na prosciutkich scianach :D :D

Zastanawialam sie jakie kolory scian chcialabym miec w mieszkaniu (na razie) i mam kilka do wyboru.Jeszcze nie wiem na ktory sie zdecyduje , a dzisiaj mam ostatni dzien :roll:

http://img403.imageshack.us/img403/1336/cafelatte.jpg

cafe latte

http://img403.imageshack.us/img403/5479/cynamonowydeser.jpg

cynamonowy deser

http://img403.imageshack.us/img403/7844/orzechwloski.jpg

orzech wloski

http://img403.imageshack.us/img403/8746/magnoliac.jpg

magnolia

Chcialabym miec kiedys taka wanne japonska ,ze stali nierdzewnej.Widzialam ja na zywo i prezentuje sie pieknie w nowoczesnych pomieszczeniach :D :D

Jednak pewnie bede musiala sie obejsc bez niej :oops: ,bo musi byc bardzo droga. :(

...Niektore marzenia do konca pozostaja marzeniami,ale wklejam ja bo bede mogla sobie ja tu poogladac :)

Czyz to nie cudo? :o

http://img73.imageshack.us/img73/4871/stainlesssteelbathtub14.th.jpg

No dobrze -napisze cos,bo mnie korci ogromnie i nie chce ,zeby moj dziennik zostal zapomniany(zanim nie zaczniemy robic czegos konkretnego). :D

Zaraz po swietach jedziemy zobaczyc jak sobie lezy ugorem nasza dzialeczka i zaczynamy planowanie.Na razie w glowie .Na chwile obecna wiem tylko tyle ,ze nasz domek bedzie budowany w niestandardowy sposob :roll:

Sciany zewnetrzne beda murowane metoda tradycyjna ,a wszystkie sciany w domu lacznie ze stropem beda lekkie :) :)

Bylam wczoraj na dzialce. Achhh jak tam pieknie i cicho.Badyle ,ku mojemu zaskoczeniu polamaly sie troszeczke i polozyly ,dzieki czemu moglam zapuscic sie dalej wglab i co sie okazalo :o :o .To wcale nie jest taki piekny strumien jak mi opowiadal tesc ,tylko row z woda :oops: :( .

No coz nie mam strumyka ,ale nadal mam las,ktory bede musiala troszeczke podkarczowac,bo za mocno sie rozrasta.

Pojechalam zobaczyc ,czy moze jakis sasiad za moim plotem sie nie buduje i co sie okazalo :o :o .Po jednej stronie dzialka nie jest jeszcze kupiona,tak przynajmniej mowila wczoraj sasiadka mieszkajaca na przeciwko mojej dzialki.

Jak jest ktos chetny ,zeby zostac moim sasiadem ,to dzwonic !!!!! :D :D :D

• 2 months później...

Tak dawno nic nie wpisywalam ,ze nie moglam odszukac dziennika :-?

Mam nowe wiadomosci,wiec zamierzam sie podzielic z wszystkimi!!!!

BEDZIEMY BUDOWAC!!!!!!

Nawet nie wiecie a moze nawet wiecie :-? ,jak bardzo sie ciesze.

Najwazniejsze ,ze decyzja zapadla i od poniedzialku zaczynam bieganie po urzedach :D :D

Tyle czytam to forum a zastanawiam sie od czego tu zaczac :roll: :-? Plan jest taki :

zalatwienie pozwolenia na budowe i jak sie uda to jeszcze w tym roku wylejemy fundamenty a reszta od wiosny.

Boszsze ,Sama nie wierze ,ze to pisze :roll: :D :D

Bede starala sie pisac w miare regularnie ,jak cos nowego bedzie sie dzialo.

Tak jak zapowiedzialam , tak tez zrobilam.

Wlasnie wrocilam z Urzedu Gminy w Kostomlotach.Musze powiedziec,ze pracuja tam barrrdzo mile Panie i Panowie rowniez :D :D :wink: .Wiele rzeczy zostalo Mi wyjasnione,bo szczerze mowiac,to jechalam tam ciemna jak noc :oops: :wink: :wink:

Tak wiec zlozylam wniosek o wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego,i w srode mam jechac po odbior :D .Szybko :o :o i dobrze ,przy okazji ma rozwiazac zagadke :roll: :roll: .

Okazalo sie bowiem ,ze place nizszy podatek za dzialke bo jest zalesiona i zakrzewiona,a ja zlozylam dzisiaj wniosek o wyciecie tych drzew.Jak to Pani uslyszala ,to bardzo sie zdziwila i zaczela szukac w dokumentach ,bo juz sama zglupiala.Niestety jeszcze nic nie znalazla ,ale obiecala,ze w srode przy odbiorze wpisu wszystko bedzie juz jasne.Problem polega na tym ,ze jezeli na dzialce znajduje sie las i tak jest zapisane w dokumentach ,to nie bedzie mi wolno niczego wycinac a moja dzialka juz do polowy sama sie zalesila :( i mam pelno samosiejek :(

No i gdzie ja wtedy moj dom postawie? :cry: :cry:

To nie wszystko 8) .

Nie chcialam robic zbyt dlugiego postu,zeby chcialo sie Wam czytac :wink: :wink: :D

Rowniez dzisiaj zlozylam wnioski o wydanie warunkow technicznych przylaczy wody i kanalizacji,chyba ze 2 tygodnie bede musiala czekac,ale to nie wszystko,bo znowu musialo sie skomplikowac,poniewaz od UG dostane tylko

pismo o odbiorze sciekow a o wydanie warunkow tech. musze sie zglosic do EKO-BAU(chyba dobrze napisalam :roll: )

Ostatnia rzecz jaka udalo mi sie zalatwic to promesa gotowosci odbioru odpadow stalych...

Mysle ,ze jak na pierwszy raz to i tak niezle mi poszlo.Teraz szukam Geodety!!!!!!!!!!Prosze o namiary dobrych i tanich :D :wink:

Dzwonilam dzisiaj do Urzedu Gminy i Pani powiedziala,ze wypis i wyrys juz na mnie czekaja!!!!!!!!!!!!!! :D :D jupi!!!

Jutro rano odbieram.Z geodeta tez sie umowilam,ale troche to bedzie trwalo :-? :-? .Powiedzial ze nawet do 1.5miesiaca :o :o :o :o ......strasznie dlugo :(

Powiedzial mi ,zebym juz zaczela rozgladac sie za architektem do adaptacji ,bo pozniej znowu czekanie sie wydluzy :-? :-? .....................Skoro tak mowi ,to zaczne szukac i chociaz naswietlac sprawe ,mam mape sytuacyjna (chyba tak to sie nazywa :roll: :roll: )i wiem jaki projekt .....ciekawe czy to nie bedzie przedwczesne.

Chyba za szybko chcialabym wszystko zalatwic :wink: :wink: :wink:

W srode odebralam wypis z planu zagospodarowania przestrzennego i dowiedzialam sie m.in. ze na terenie mojej dzialki moze dojsc do odkrycia zabytkow obiektow archeologicznych :o :o :o :o :o .........i w zwiazku z tym prace ziemne musza byc prowadzone pod nadzorem archeologiczno-konserwatorskim :-? :-? :roll: :roll:

Wiedzialam ,ze nie moze to trwac zbyt dlugo :-? :-? i na pewno cos bedzie nie halo :evil: :evil: :evil:

A pomyslec ,ze zaczelo sie tak niewinnie :wink: :wink: :wink:

Pare dni nic tu nie kreslilam ,bo nic nowego nie bylo do napisania....

Dzisiaj zdazylam zalatwic kilka spraw a mianowicie:

-otrzymalam juz warunki techniczne przylaczy energii

-prawie zlozylam wniosek o warunki techniczne przylaczy gazu(nie mialam przy sobie mapek do celow opiniodawczych ,wiec musialam pojechac po nie ,ale nie zdazylam dzisiaj ,wiec odbiore jutro)

-pojechalam rowniez do starostwa do ochrony srodowiska, w sprawie moich drzewek.....bo juz sama nie wiem czy moge je usuwac czy nie :roll: :roll: ,taki tam bajzelek maja ,ze nadal nie mam dokumentu o wylaczenieu spod gruntow lesnych ,chociaz oficjalnie tak powinno byc ,bo przeciez jest plan zagospodarowania pod zabudowe jednorodzinna......wrocilam do gminy i co sie okazalo ,no co ,no co ......ano to ze Pani do mnie mowi ,zebym sie tym tak bardzo nie przejmowala ,bo na pewno nie bedzie nikt sie czepial i spokojnie dostane PNB i bede mogla powycinac drzewka :o :o :o ..........no myslalam ze eksploduje :evil: :evil: to ja tu ganiam jak w amoku bo nie wiem co i jak a Ona mi tu wyskakuje ,zebym sie nie przejmowala :x :x :x

Sama juz nie wiem co o tym sadzic ,ale z pewnoscia wkrotce sie okaze

Bylismy dzisiaj na dzialce,zeby sprawdzic ,jak sie sprawy maja w zwiazku z opadami i wylewaniem rzek......

Nie dotarlam do miejsca gdzie mial byc strumyk ,ktory okazal sie rowem melioracyjnym 8) ,poniewaz zieleninka bardzo wybujala a ja nie lubie pokrzywy :wink: :wink: .Moj maz za to byl bardzo odwazny i przedarl sie dalej i powiedzial ze woda przelala sie przez row i wylala na jakies 3 metry ........jedyne pocieszenie ,ze jestesmy wyzej i w sumie to reszta dzialeczki suchutka........mozna sie bylo tego spodziewac,po takich opadach.

Najgorzej maja wioski blizej rzek ,ktore wylaly tak szeroko ,ze nawet w lasach stala woda :( :(

Dokonalismy rowniez malego odkrycia 8) 8) 8) .....mianowicie na dzialce ktos parkuje rowery ,ktore chowa w krzakach. :roll: :roll: ....ciekawe czy to wedkarze czy moze grzybiarze? :-? :-?

Prawie zapomnialabym :roll:

Troche wczesniej w dzienniku wspominalam ,ze kolo mnie jest wolna dzialka ,do sprzedania.

Dzisiaj pytalam w EKO BAU ,czy na pewno i okazalo sie ze po obu stronach nie sa jeszcze sprzedane ,czyli nie mam sasiada z zadnej strony. :-? :-? :-?

Wiec ,jezeli jest ktos zainteresowany to moge podac informacje na priv. ,bo dzialki sa naprawde tanie ,tylko ze mozna je nabyc jedynie w drodze przetargu....