Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Magdy

Recommended Posts

Caly czas na niego patrzymy i kalkulujemy ,ile nas to wyjdzie i czy stac nas na to cudo :roll: :roll: :roll:

Jeszcze decyzji ostatecznej nie podjelismy i oczywiscie chcemy troszke pozmieniac ,zeby zmniejszyc ewentualne koszty budowy..........zobaczymy jak to wyjdzie :-? :-?

Dom jest duzy,ale sliczny i w naszym stylu..............jezeli sie na niego zdecydujemy to dam znac

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm... sliczny! Ciekawe, czy to realny kosztorys? :-?

Np. stolarka okienna i drzwiowa za 25 tysięcy?!? Nie wiem, czy to możliwe, jeszcze przy takich oknach?..

Nie wiem czy realny,czy tez nie :-? ,ale na pewno nie trzeba budowac z takich materialow jak chca architekci,kazdy buduje z tego co tansze a poza tym na pewno zrezygnowalabym z jednej lazienki na gorze oraz kilku okien ,aby bylo taniej i mniejsze straty ciepla :wink: .........poza tym dach bylby z blachy,co tez ogranicza koszta..........i jeszcze wiele innych rzeczy :roll: :roll: ,ale jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie 8)

Podobno w projekcie jest 7 ton stali :o :o :o :o :o :o i widzialam w jakims watku,ze to zbyteczna ilosc :lol: :lol: :lol:

Kiedy planowalam zakup ich projektu, też przeszukalam wątki w dziale o projektach, było conieco na ten temat... pewnie lci sami udzie już dzielą się doświadczeniami, bo zbudowali?..

niestety, żaden z projektów sie na naszej działce nie mieścił, no i trzeba byłoby niwelowac teren - mam 2m różnicy poziomów, wybrałam projekt indywidualny...

a co do Domów z Wizją - cały ich urok w tym metalu i szkle, dużych płaszczyznach okien (oprócz ładnej, nowoczesnej formy, oczywiście). No i trzeba przyznać - mają super wizulaki, umieją się sprzedać..

weź pod uwagę jeszcze jedno - to jest kubatura 950m3, które trzeba ogrzać. Okna można może zrobić taniej, ale przy tej powierzchni musza być dość ciepłe, no bo koszty ogrzewania, itp...

Ale sama pewnie bym się na nich zdecydowała, gdyby domek mi pasował do działki! :D

Kiedy planowalam zakup ich projektu, też przeszukalam wątki w dziale o projektach, było conieco na ten temat... pewnie lci sami udzie już dzielą się doświadczeniami, bo zbudowali?..

niestety, żaden z projektów sie na naszej działce nie mieścił, no i trzeba byłoby niwelowac teren - mam 2m różnicy poziomów, wybrałam projekt indywidualny...

a co do Domów z Wizją - cały ich urok w tym metalu i szkle, dużych płaszczyznach okien (oprócz ładnej, nowoczesnej formy, oczywiście). No i trzeba przyznać - mają super wizulaki, umieją się sprzedać..

weź pod uwagę jeszcze jedno - to jest kubatura 950m3, które trzeba ogrzać. Okna można może zrobić taniej, ale przy tej powierzchni musza być dość ciepłe, no bo koszty ogrzewania, itp...

Ale sama pewnie bym się na nich zdecydowała, gdyby domek mi pasował do działki! :D

Ja sie tu probuje pocieszac a Ty mnie oswiecasz i przygnebiasz :( :( :( :wink: .............wiem ,ze to wielki dom,ale te koszta spowodowane sa budowa energooszczedna ,przez co staje sie jeszcze drozszy :roll: .........zdaje sobie tez sprawe ,ze okna dodaja mu uroku,ale koszta jakos trzeba ciac :wink: ,dlatego tez caly czas sie zastanawiamy nad nim........ na pewno nie musi on tyle kosztowac i szukam potwierdzenia ,ale jeszcze nikt nie podal realnych kosztow budowy ,bo kazdy sie pewnie zastanawia..........

Jaka kubature ma twoj dom,bo tez wyglada na wielki :o :o

Ja sie tu probuje pocieszac a Ty mnie oswiecasz i przygnebiasz :( :( :( :wink: .............wiem ,ze to wielki dom,ale te koszta spowodowane sa budowa energooszczedna ,przez co staje sie jeszcze drozszy :roll: .........zdaje sobie tez sprawe ,ze okna dodaja mu uroku,ale koszta jakos trzeba ciac :wink: ,dlatego tez caly czas sie zastanawiamy nad nim........ na pewno nie musi on tyle kosztowac i szukam potwierdzenia ,ale jeszcze nikt nie podal realnych kosztow budowy ,bo kazdy sie pewnie zastanawia..........

Jaka kubature ma twoj dom,bo tez wyglada na wielki :o :o

No bo ja już sama jestem "oświecona", przerabialam te wszystkie wątki wzdłuż i wszerz. Ale naprawdę nie chcialam Cie zniechęcać... :(

Mój dom ma 160m2 mieszkalnej, ale licząc niemieszkalną (garaż i pom. gospodarcze w piwnicy) to 240... czyli całej kubatury chyba 800? :roll: To, co w piwnicy będzie słabiej ogrzewane. Tak naprawdę to tylko parterówka, choc przestronna..

Mnie na przykład zależało na garażu dwustanowiskowym, to tez zwiększa kubaturę..

Ale cena okien do mojego domu mnie swego czasu nieco podłamała. Współczynnik k mają taki sobie (1,1), za to sa drewniane, co może je podrożyło?

Nasz Diunka kosztorys miała na 195 tys. za stan surowy z tynkami, bez okien, my mamy na dzień dzisiejszy wycenione z robocizna i z oknami 170 tys. akle bez tynków zewnetrznych 8) , wydaje mi sie , że to nie jest duzo zważywszy, że nie szczędziliśmy sobie lepszych materiałow, będzuiemy oszczedzac na wnetrzu :p

Jeżeli uważacie że dom jest tym o ktorym marzyliście, to siadć , wydrukowac kosztorys i zobaczyć co da ię zastpić tańszym materiałem. blacha na dach owszem , ale zastanówcie się czy nie będzie jej słychac przy ulewie, bo z jednej strony macie salon do samego dachu :-? Trzeba sprawdzic takie rzeczy, jezeli w srodku schody na góre są metalowe, zmiencie je na proste drewniane i juz oszcędności, te małe okna nad kanap też można zlikiwdować , no i przede wszystkim sprawdzcie strony swiata i Wasz krajobraz, czy te piekne okna nie będa ukazywały codziennego zycia sąsiadów, dom jest cudny :o , ale ja w nim miałabym widoki na waląca sie chałupe sąsiada, snopek siana i gnojówke drugiego gospodarza no i oczywiscie wielki obdarty dom trzeciego siąsiada, zreszta widać jakie mamy widoki 8) Te wielkie okna do samego poddasza to tez sztuka , nie jest to okno które będzie kosztowało malusio, ja bym je zlikiwdowala, dolne sa i tak potęzne i piekne.

Myślcie intensywnie, a ja sobie pozwle na wtrącanko, takie moje przemyslenia, bo naprawde podoba mi sie ten projekt BAAARDDZO :D :o

Pozdrawiam i mocy decyzyjnej życzę :wink:

Bea, jeśli chodzi o widoki - masz rację! Bardzo ciesze się, że sąsiad już postawił swoją rezydencję zanm zaczęłam budować. Bo inaczej od wschodu zamiast promieni slońca miałabym widok na życie towarzyskie sąsiada (przysunął maksymalne swój balkon do granicy, chyba nawet nie zachowując odległości!). To rzeczywiście ważne, co będzie widac przez to piękne okno.

no, ale przez to muszę mieć kuchnię od południa a pokój dzienny od północnego zachodu. Ale nic to, za to z widokiem na las!... :D

Dzieki dziewczyny za wizyte i debate nad domem :D

BeaWroc ,ellaj i scur wszelkie komentarze ,rady ,wasze pomysly i spostrzezenia sa dla mnie na wage zlota...........

jezeli chodzi o ta blache to rzeczywiscie musze sie zastanowic ,czy nie slychac jak leje deszcze,bo nie chcialabym siedziec jak w warsztacie i sluchac uderzen o blache :roll: .......co do okien to wielu sie pozbede.....a zostawie te ktore nadaj uroku i sa niezbedne.....moze niektorzy powiedza ze niepotrzebnie zmieniam tyle w projekcie ,ale ten ma za duzo bajerow(ktore sa piekne,ale bardzo drogie )..............bedzie taki polindywidualny i mam nadzieje ze nadal ladny,tylko przystosuje go do portfela i naszych potrzeb)

Pierwsze moje pomysly na zmiane:

-likwidacja lazienki (tej przy pokoju-moze bedzie tam garderoba)

-powiekszenie lazienki o jakies 5m(tej z wejsciem z holu kosztem pokoju)

-likwidacja okna w lazience ,ktora chce zamienic na garderobe

-likwidacja okna w salonie na scianie z telewizorem

-likwidacja okna bocznego w jadalni

-zamiana schodow na drewniane(to juz pozniejsze zmiany)

-zmniejszenie okna w salonie o gorna skosna czesc

-zamiana drzwi tarasowych w gabinecie na zwykle okno

-wstawienie wezszego okna w jadalni

-likwidacja okna w pomieszczeniu technicznym

-zmiana materialow budowlanych na tansze :roll:

Myslalam tez o likwidacji balkonu na gorze,tylko nie wiem czy sie udaloby.

Piszcie ,co o tym myslicie i jakie sa wasze pomysly-moze jakies lepsze.......bede wdzieczna

Spojrzalam ,jakie materialy wykorzystanow w projekcie ,aby byl energooszczedny i szczeka mi opadla :o :o :o

-Ocieplenie zostało zwiększone do: 22 cm na ścianach

zewnętrznych; 43 cm w przestrzeni dachu; 38 cm w połaci dachowej; 20 cm w podłodze na gruncie.......

to chyba zbedne rzeczy ,ktore strasznie podwyzszaja koszty ,wiec z takich dodatkowych bajerow rowniez zrezygnowalibysmy :D ,jeszcze nie slyszalam zeby ktos z budujacych tu na forum mial takie ocieplenia :o..........jest jeszcze tego troche :wink:

Gdzieś widzałam tu na forum porównanie parametrów murów budowanych z różnych materiałów i docieplanych (wraz z kosztem wykonania), jeżeli znajdę, wkleję link..

ja mam ściany z gazobetonu 24cm (nie był drogi), + 14 cm styropianu. Dzisiaj zaczynając zwiększyłabym warstwę ocieplenia do może nawet 20 cm styro, a na gruncie z 12 do również 20cm, z tamtego zestawienia wychodził mi niezbyt duży koszt tego docieplenia, a przekładało się wymiernie na oszczędności w ogrzewaniu (gazowe)...

Gdzieś widzałam tu na forum porównanie parametrów murów budowanych z różnych materiałów i docieplanych (wraz z kosztem wykonania), jeżeli znajdę, wkleję link..

ja mam ściany z gazobetonu 24cm (nie był drogi), + 14 cm styropianu. Dzisiaj zaczynając zwiększyłabym warstwę ocieplenia do może nawet 20 cm styro, a na gruncie z 12 do również 20cm, z tamtego zestawienia wychodził mi niezbyt duży koszt tego docieplenia, a przekładało się wymiernie na oszczędności w ogrzewaniu (gazowe)...

ja nie chcialabym ogrzewania gazowego :roll: :roll: i w gazowni doznalam szoku ,poniewaz jezeli chce pociagnac gaz tylko do kuchenki ,to gazownia moze nie chciec wydac mi warunkow technicznych przylaczy gazu,bo im nie bedzie oplacalo sie pociagnac przylacza z drogi na dzialke tylko dla kuchenki :o :o :o ,nawet jezeli sama sobie to przylacze zrobie :-? a oklamac rowniez nie moge,bo jak wpisze ze rowniez do ogrzewania domu ,a nie zrobie ogrzewania gazowego to powiedzieli ,ze bedzie to wprowadzanie w blag gazowni i moge poniesc kare za to :-? :-? :-? ...........i badz tu madry..........za 30 dni dowiem sie czy wydadza mi te warunki czy bedziemy sie gniewac :x :x

Witam! Ja buduję Doskonałego 2 i prawie żadnych zmian w wyglądzie domu nie będzie ( jedynie kominek jak w wersji EN, trochę większe okna w kuchni i większa garderoba na pietrze). Może zdecydujesz się na Doskonałego 1 zamiast wersji EN ? Szkoda, że chcesz likwidować te duże okna, to cały urok tego domu. Dom jest piękny, chociaż mało praktyczny - duże okna, pustka nad salonem, obniżenie podłogi w salonie - trudno będzie go ogrzać. Dlatego może warto zainwestować w dodatkowe ocieplenie i dobre okna. W salonie własciwie koniecznościa jest ogrzewanie podłogowe, przy takiej wysokości pomieszczeń. Zastanów się czym będziesz ogrzewać dom. Mimo wszystko nie zmienilambym tego projektu na zaden inny :D . Trzymam kciuki!

Witam serdecznie po raz pierwszy -

Uwielbiam projekt Doskonaly :) Kilka moich uwag:

- okna 25tys w wersji En to blad ktory przyznali architekci - zanizony koszt o co najmniej kolejne 25 tys bo policzyli zwykle okna zamiast cieplych

- budujac dom energooszczedny ciezko zamienic materialy na tansze. caly pikus polega na tym ze najpierw inwestujesz, a eksploatacja tansza. Kompromis za duzo nie da. Zdecydowanie lepiej zbudowac Doskonaly 1 - bez wersji energooszczednej.

- likwidowac trojkat okienny w salonie?? blagam, toz to najlepszy element projektu :)

Jezeli zalezy Wam na trzymaniu sie okreslonego budzetu, nie jest to dobry projekt. Tak jak juz ktos napisal - Domy z Wizja swietnie umieja sie sprzedac swoimi wizualkami, tak ze ich domy wybiera sie sercem a nie rozumem.

Jezeli nie jestescie w stanie pozwolic sobie na co najmniej 100tys ponad ich podane koszta 550tys, czyli ok 650tys, nie mowiac o wykonczeniu domu - lazienki, podlogi, meble - to kolejne 100tys (zwlaszcza jezeli mowimy o oryginalnej specyfikacji z materialow wloskich uzytych w wizualizacjach) - to trzeba zagryzc zeby i poszukac dalej :)

pozdrawiam serdecznie

Witam Madziu,

wielkie dzięki za wsparcie.

Oglądałam Wasz projekt, śliczny.... ale chyba drogi w wykonaniu.

A Ty wiesz, że ja znam osobę z Lisowic, która mieszka tam od wielu lat.

Hej Aniu ,witam u mnie.........na wsparcie zawsze mozesz liczyc :) ,domek sliczny ,ale jeszcze nie podjelismy decyzji ostatecznej.........wszystko musimy obgadac zanim sie zdecydujemy

OTWARTE !!!!!!!!!!!!Zawsze mozna :D , z wielka radoscia witam w swoich dziennikowych progach przyszla sasiadke .

Moze kiedys razem pojezdzimy na rowerkach po naszych wioskach i polnych drozkach :D :D

Widzę, że jakiś komitet osiedlowy się zawiązuje :) :) : )

Hej Meganko

Cos ostatnio Anetki nie ma na forum ,pewnie bardzo zajeta :roll: :roll: