olek_tg 28.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 czy ktos może mi powiedzieć cz drenaż czy nie - grunt po zimie jest mokry latem suchy natomiast będę nadsypwł około 1m ziemi . Początkowo myślałem żeby roic i to koniecznie a teraz mówię czy jest sens skoro będzie aż tyle nadsypane i woda będzie sma ściekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.03.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Zależy jak wysoko masz wody gruntowe. Wiadoma sprawa, że drenaż jest najlepszym zabezpieczeniem fundamentów przed wilgocią. Natomiast ja nie robię bo: domek nie podpiwniczony, nie mam gdzie odprowadzić wody z drenażu (np do jakiegoś rowu melioracyjnego), wg rysunku mojej studni wierconej wynika, że wody gruntowe mam poniżej ław i nic nie powinno się dziać, stan 0 mam podniesiony dosyć sporo i też można będzie podsypać i zrobić opaskę np z kostki lub płyt pod lekkim skosem. Ja też mam dużo wody teraz na działce bo na sporej jej części mam glinę i nie wsiąka. Ale napewno będę robił odprowadzenie deszczówki z rynien (dwie studnie chłonne w miejscach gdzie jest grunt piaszczysty lub jeśl inie wsiąknie to będzie do podlewania ogrodu. Też miałem dylemat ale decyzje podjąłem.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.03.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 No to u mnie to samo cały czas myślę nad drenażem ale badań żadnych nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 coś tu jest napisane http://www.e-instalacje.pl/126_366.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.03.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 No tak ale podstawa tego art jest fakt budowy domu podpiwniczonego czy jak nie ma piwnic to nie ma problemu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek_tg 28.03.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Zależy jak wysoko masz wody gruntowe. Wiadoma sprawa, że drenaż jest najlepszym zabezpieczeniem fundamentów przed wilgocią. Natomiast ja nie robię bo: domek nie podpiwniczony, nie mam gdzie odprowadzić wody z drenażu (np do jakiegoś rowu melioracyjnego), wg rysunku mojej studni wierconej wynika, że wody gruntowe mam poniżej ław i nic nie powinno się dziać, stan 0 mam podniesiony dosyć sporo i też można będzie podsypać i zrobić opaskę np z kostki lub płyt pod lekkim skosem. Ja też mam dużo wody teraz na działce bo na sporej jej części mam glinę i nie wsiąka. Ale napewno będę robił odprowadzenie deszczówki z rynien (dwie studnie chłonne w miejscach gdzie jest grunt piaszczysty lub jeśl inie wsiąknie to będzie do podlewania ogrodu. Też miałem dylemat ale decyzje podjąłem. pozdrawiam. właśnie też tak myślę dom niepodpiwniczony stan zero około 1,5m nad powierzchnią i wydaje mi się że jak ułoży się jakąś kostke lub cokolwiek to woda będzie ściekala niżej. Dla fundamentów najlepsza jest izolacja a sam beton spokojnie może stać w wodzie byle żeby sie nie podciągała wilgoć wyżej. Sam drenaż podobno jet dobry ale do czasu bo się zatyka i nie działa dobrze. Do dzis byłem pewny żeby go zrobić ale zrobie tak jak ty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts