Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na wandali

Recommended Posts

Witam,

mam dom wybudowany na granicy działki

http://img21.imageshack.us/my.php?image=dscn5518.jpg

(zdjęcie z 2007 roku) i 2 tygodnie temu na tej właśnie ścianie ktoś napisał mi hasła propagujące klub piłkarski (czyli inaczej mówiąc wandale(czyt. kibole) zrobli mi na tej ścianie grafitti). Jest to napisane czerwoną farbą. Próbowałem zmyć to moim Karcherem(160 bar) i nie zeszło(znaczy się schodziło, ale wraz z tynkiem).

Moje pytanie jest więc co mogę zrobić, by w przyszłości taka sytuacja się nie powtórzyła?

Dodam jeszcze, że dom stoi jako pierwszy(dookoła pola, ale z drugiego boku sąsiedzi), a teren obok ściany nie jest moją własnością.

Z gory dziękuje za wszelkie pomysły. Pozdrawiam.

Witam, (...)

Moje pytanie jest więc co mogę zrobić, (...)

Jak chcesz o tym pogadać, to na początek zlituj się i zmniejsz to rozwalające

stronę zdjęcie...

Tak w ogóle czarno to widzę. Im bardziej będziesz z tym walczył, tym większą

zabawę będą mieli ci malarze. Ale może ktoś już to ćwiczył i podpowie.

Co do atrapy kamery: to tylko atrapa... po łapach nie da.

Acha przepraszam, bo niedokończyłem. Na ogrodzeniu miałem tabliczkę Obiekt monitorowany ale pare dni temu ktoś mi ją ukradł. A co do kamer to są ale tylko na działce, a na tej ścianie nie. Poczytałem troche i podobno są środki AGS, ale są ona dość drogie i po zmyciu każdego napisu trzeba znów nakładać te środki... Cóż... o prostu jeszcze w tym roku jak w domu założę alarm to dam tam też jedną czujkę zewnętrzną, kamerę z oprogamowaniem do wykrywania ruchu znów przykleję tabliczkę obiekt monitorowany i dom podłączę do jakiejś firmy ochroniarskiej.

I zapomniałem dodać, że w tym domu nie mieszkam, na razie powoli go remontuje. Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

1. obsadzić dzikim winoroślem. Już rzucenie samych kratownić z drewna spowoduje że ściana bedzie mniej atrakcyjna.

2. pogłębic ten dołek co go masz (nie podkop ławy) i wrzuć tam kłęby drutu kolczastego. Jak będzie ciężkie dojście do muru i odpuszczą.

3. Farba anty grafiiti. Malujesz i potem jest łatwiej zmyć "dzieła" Tylko po każdym myciu trzeba powtarzać malowanie. Raczej droga zabawa.

... Moje pytanie jest więc co mogę zrobić, by w przyszłości taka sytuacja się nie powtórzyła?...

mój pomysł to "pies w ścianie"

tj. wykuwasz w tej scianie mały otwór przez który pies sie wyslizguje na czas akcji

/pies na stałe mieszka w domu/

kiedy zbliza sie mecz - nie karmisz do syta psa, wydłuzasz mu łańcuch i odsłaniasz otwór ...

p.s.

zmniesz foto, bo rozwala stronke

Ściane mam zamiar obłożyć klinkierem jak i resztę domu. Co do tych farb AGS no to tak właśnie zrobię, tylko że to droga i niekoniecznie przyjemna zabawa. Na ściane dam jeszcze kamerę i czujkę zewnętrzną i zobaczymy co sie bedzie działo. Co do dziury to jak już piasałem jest to zdjęcie z 2007 roku kiedy zabezpieczaliśmy piwnicę. W chwili obecnej już jej nie ma.

Pozdrawiam.

Jak zrobi elewację np z klinkieru to dopiero się zacznie zabawa....Może na poczatek cos tańszego ale estetycznego aż w końcu się im znudzi (dorosną, pójdą do wojska czy do pracy). Pomysł z utrudnieniem dojścia do ściany sensowny z zielenia też - pytanie z czym graniczy posesja: z drogą czy inną działką, która ma jakiegoś właściciela.

Jak zrobi elewację np z klinkieru to dopiero się zacznie zabawa....Może na poczatek cos tańszego ale estetycznego aż w końcu się im znudzi (dorosną, pójdą do wojska czy do pracy). Pomysł z utrudnieniem dojścia do ściany sensowny z zielenia też - pytanie z czym graniczy posesja: z drogą czy inną działką, która ma jakiegoś właściciela.

Dom graniczy z polem, które być może odkupie od właściciela. Wtedy gdy postawie ogrodzenie to może nic nie bedzie sie działo. A tak nawiasem mówiąc to napis który pojawił się ok. 2 tygodnie temu nie jest "poprawiany" to znaczy pomimo tego iż pisze "powiesić ruch" żadni inni kibole tego nie zamalowywuja ani nie dopisują czegoś nowego. Uważam, że powinienem z nimi wygrać lampą halogenową, środkiem ags, kamerą(z nagrywaniem i detekcją ruchu), czujką zewnętrzną.