grer 28.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam,bardzo Państwa proszę o radę.Wziąłem kolejnego geodetę do ponownego wyznaczenia granic działki przed budową ogrodzenia, który potwierdził to, co wyszło poprzedniemu geodecie, że granica tylnego boku mojej działki jest 30cm za ogrodzeniem. Jest tam obecnie pas łąki sąsiada, która w przyszłości (po wybudowaniu drogi gminnej) może być podzielona na działki. Ogrodzenie mojej działki było postawione gdzieś w latach 70-tych czy 80-tych przez poprzednich właścicieli, kiedy była to jeszcze ziemia rolna. Chciałbym wiedzieć, jaka jest teraz sytuacja prawna tego mojego paska ziemi. Czy on w ogóle jest jeszcze „mój” czy też np. został „zasiedziany” przez sąsiada? Nie chciałbym wchodzić w konflikt z sąsiadem i pewnie odżałuję ten skrawek ziemi (choć grunty w tym miejscu są drogie, a działeczka bardzo mała, więc każdy kawałek się liczy...), jednak na wszelki wypadek dobrze byłoby wiedzieć, co mówi prawo na ten temat. I jeśli w imię stosunków dobrosąsiedzkich „zrezygnuję” z tego paska ziemi, to jak to się będzie miało do rysunku granic działki na mapie urzędowej? Z góry dziękuję za fachową radę!Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Zacznij od rozmowy z sąsiadem - jeśli zależy CI na dobrych stosunkach.A jeśli nie - możesz po prostu ogrodzić swój kawałek ziemi. Co masz w wyrysie i wypisie ? Ile metrów ? Zgadza się teraz czy coś brakuje ?Jesli się zgadza - to ktoś zasiedział. Jesli płacisz za to podatki - to jest Twoje. P.S. z tego powodu nie biore geodety - nie chce mi się buć o 30 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 31.03.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 geodetów trzeba brać - sąsiad przekonująco naciągał mnie na 1,5m! ale co do 30 cm - moi geodeci powiedzieli mi, że tego typu błędy były "standardem" a np 10 cm nie uważa się za błąd - GPSów kiedyś nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 08.04.2009 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Pogadaj z sąsiadem, a nie zawracaj nam głowy, postaw ogrodzenie na całej działce i tyle. A jak nadal nie wiesz co zrobić idź do adwokata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts