Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kładziecie papę na podłogę?

Recommended Posts

A ja z premedytacją dałem pod styropian folię 0,5mm. Większość hołduje papie, ale jak na mój gust w u mnie wystarczy grubsza folia.

Też tak zrobiłem, pod styropian 2x folia taka "lepciejsza" 0,3 mm, na styropian jedna warstwa tej samej.

I nie mam zamiaru do tego wracać i o tym myśleć :wink:

pozdrawiam, majki

My dawaliśmy tak:

- chudziak

- papa termozgrzewalna połączona z izolacją poziomą ścian fundamentowych, którą też była papa termozgrzewalna (inaczej by się nie zgrzały)

- styropian w dwóch warstwach na tzw. mijankę

- ogrzewanie podłogowe (wiadomo na folii do tego przeznaczonej)

- szlichta

PS

Naprawdę smród ze zgrzewania tej papy nie jest problematyczny - wiem, bo zgrzewaliśmy z mężem papę sami (zakup palnika, to zdecydowanie mniejszy wydatek niż zapłata za usługę).

chodziło o smród który nieraz wydobywa się (już w trakcie mieszkania) spod podłogi przy używaniu podłogówki - ale być może zależy to od rodzaju papy

Taki smród też nie jest problematyczny?

jaki smród ? - papy ?, która owszem trochę smierdzi, ale tylko w momencie zgrzewania, jak jest zimna - nie ma zapachu. Może masz wyczulony ten zmysł, ale doprawdy - czy ten smród papy ma niby wydobywać się spod dwóch warstw styropianu (8-20 cm szczelnie ułożonego), folii aluminiowej (podłogówka) i 7-10 cm szlichty ?, no i przecież na szlichtę coś tam się kładzie :) terakotę, klepkę ... - zdecydowanie przesadzasz z tym smrodem.

PS

Szlichty robione w ubiegłym roku, grzejemy (podłogówka) od października, mieszkamy 8 m-cy - nie muszę chyba dodawać, że nic nie śmierdzi, no czasami pies jak zmoknie :D