Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki CTM - opinie

Recommended Posts

Witam

czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat kominków CTM z płaszczem wodnym?

Jestem na etapie zakupu kominka z PW i moją uwagę przykuła oferta tej firmy.

Konkretnie zastanawiam się nad tym modelem:

http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57%3Aelle-effe&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl lub nad tym:http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Amaxiflam&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl

Co prawda na początku marzył mi się ten ale cena trochę mnie zabiła...

http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58%3Aluxin&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl

Czy ktoś z Was użytkuje kominek CTM i mógłby podzielić się opinią na jego temat?

Ewentualnie jakich innych producentów warto wsiąść jeszcze pod uwagę?

Ja mam CTM Effe 18kW AC.

Pisane już było sporo o tym (ja też pisałem), więc podam tylko moje spostrzeżenia:

1. CTM mniej brudzi szybę niż np. Makroterm (sąsiad ma Makroterma, taki sam dom i pali tym samym drewnem, co ja).

2. Zabezpieczenia AC w CTM-ie działają bardzo skutecznie - jeśli tylko nie dasz za wolnego biegu pomp CO (ćwiczyłem to :cry: ), to bardzo trudno go zagotować.

3. Przepustnica powietrza podłączona pod sterownik kominka (zestaw Aria) działa bardzo dobrze i skutecznie.

Generalnie uzywam go już drugi sezon - tej zimy grzałem dom praktycznie tylko kominkiem i jestem zadowolony.

No, ale przy takim ciągłym używaniu odkurzanie salonu masz murowane codziennie ;) - z drewna się sypie, przy wybieraniu popiołu też czasami coś poleci. Nie uważam tego jednak za istotną wadę - podjąłem decyzję o kominku z płaszczem ze świadomością, że w zimie będę z niego mocno korzystał, czego efektem ubocznym zawsze jest więcej "syfu" w domu.

Ja mam CTM Effe 18kW AC.

Pisane już było sporo o tym (ja też pisałem), więc podam tylko moje spostrzeżenia:

1. CTM mniej brudzi szybę niż np. Makroterm (sąsiad ma Makroterma, taki sam dom i pali tym samym drewnem, co ja).

2. Zabezpieczenia AC w CTM-ie działają bardzo skutecznie - jeśli tylko nie dasz za wolnego biegu pomp CO (ćwiczyłem to :cry: ), to bardzo trudno go zagotować.

3. Przepustnica powietrza podłączona pod sterownik kominka (zestaw Aria) działa bardzo dobrze i skutecznie.

Generalnie uzywam go już drugi sezon - tej zimy grzałem dom praktycznie tylko kominkiem i jestem zadowolony.

No, ale przy takim ciągłym używaniu odkurzanie salonu masz murowane codziennie ;) - z drewna się sypie, przy wybieraniu popiołu też czasami coś poleci. Nie uważam tego jednak za istotną wadę - podjąłem decyzję o kominku z płaszczem ze świadomością, że w zimie będę z niego mocno korzystał, czego efektem ubocznym zawsze jest więcej "syfu" w domu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, a czy możesz mi powiedzieć coś więcej o tym w co warto uzbroić taki kominek? No i jakie są właściwie całkowite koszty (szacunkowo) takiego Elle - wliczając przyłącze, automatykę, no i to co tam powinno być.

Co do skutków ubocznych - to mam ich pełną świadomość i jesteśmy na to przygotowanie. :D

Kosztów primo nie pamiętam już zbyt dokładnie, secundo zmieniły się znacznie - kupowałem wkład pod koniec 2006.

Automatyke dałem pełną, czyli:

1. Węzownica schładzająca w płaszczu

2. "Centralka" ze sterowaniem dopływem powietrza do kominka.

Oczywiście pod wylewką powietrze do kominka doprowadzone z zewnątrz.

Inna sprawa, że obecnie nie wykorzystuję tej oryginalnej "centralki" (tzn. wykorzystuję tylko oryginalny "elektrozawór" sterujący dopływem powietrza) - nie dlatego, że coś z nią było nie tak, ale dla tego, że zrobiłem własną zintegrowaną z automatyką domową.