Savik 29.03.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witamczy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat kominków CTM z płaszczem wodnym?Jestem na etapie zakupu kominka z PW i moją uwagę przykuła oferta tej firmy. Konkretnie zastanawiam się nad tym modelem:http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57%3Aelle-effe&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl lub nad tym:http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Amaxiflam&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl Co prawda na początku marzył mi się ten ale cena trochę mnie zabiła...http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58%3Aluxin&catid=41%3Atermokominki&Itemid=61&lang=pl Czy ktoś z Was użytkuje kominek CTM i mógłby podzielić się opinią na jego temat?Ewentualnie jakich innych producentów warto wsiąść jeszcze pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.03.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Ja mam CTM Effe 18kW AC. Pisane już było sporo o tym (ja też pisałem), więc podam tylko moje spostrzeżenia: 1. CTM mniej brudzi szybę niż np. Makroterm (sąsiad ma Makroterma, taki sam dom i pali tym samym drewnem, co ja). 2. Zabezpieczenia AC w CTM-ie działają bardzo skutecznie - jeśli tylko nie dasz za wolnego biegu pomp CO (ćwiczyłem to ), to bardzo trudno go zagotować. 3. Przepustnica powietrza podłączona pod sterownik kominka (zestaw Aria) działa bardzo dobrze i skutecznie. Generalnie uzywam go już drugi sezon - tej zimy grzałem dom praktycznie tylko kominkiem i jestem zadowolony. No, ale przy takim ciągłym używaniu odkurzanie salonu masz murowane codziennie - z drewna się sypie, przy wybieraniu popiołu też czasami coś poleci. Nie uważam tego jednak za istotną wadę - podjąłem decyzję o kominku z płaszczem ze świadomością, że w zimie będę z niego mocno korzystał, czego efektem ubocznym zawsze jest więcej "syfu" w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 30.03.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Ja mam CTM Effe 18kW AC. Pisane już było sporo o tym (ja też pisałem), więc podam tylko moje spostrzeżenia: 1. CTM mniej brudzi szybę niż np. Makroterm (sąsiad ma Makroterma, taki sam dom i pali tym samym drewnem, co ja). 2. Zabezpieczenia AC w CTM-ie działają bardzo skutecznie - jeśli tylko nie dasz za wolnego biegu pomp CO (ćwiczyłem to ), to bardzo trudno go zagotować. 3. Przepustnica powietrza podłączona pod sterownik kominka (zestaw Aria) działa bardzo dobrze i skutecznie. Generalnie uzywam go już drugi sezon - tej zimy grzałem dom praktycznie tylko kominkiem i jestem zadowolony. No, ale przy takim ciągłym używaniu odkurzanie salonu masz murowane codziennie - z drewna się sypie, przy wybieraniu popiołu też czasami coś poleci. Nie uważam tego jednak za istotną wadę - podjąłem decyzję o kominku z płaszczem ze świadomością, że w zimie będę z niego mocno korzystał, czego efektem ubocznym zawsze jest więcej "syfu" w domu. Bardzo dziękuję za odpowiedź, a czy możesz mi powiedzieć coś więcej o tym w co warto uzbroić taki kominek? No i jakie są właściwie całkowite koszty (szacunkowo) takiego Elle - wliczając przyłącze, automatykę, no i to co tam powinno być. Co do skutków ubocznych - to mam ich pełną świadomość i jesteśmy na to przygotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Kosztów primo nie pamiętam już zbyt dokładnie, secundo zmieniły się znacznie - kupowałem wkład pod koniec 2006.Automatyke dałem pełną, czyli:1. Węzownica schładzająca w płaszczu2. "Centralka" ze sterowaniem dopływem powietrza do kominka.Oczywiście pod wylewką powietrze do kominka doprowadzone z zewnątrz.Inna sprawa, że obecnie nie wykorzystuję tej oryginalnej "centralki" (tzn. wykorzystuję tylko oryginalny "elektrozawór" sterujący dopływem powietrza) - nie dlatego, że coś z nią było nie tak, ale dla tego, że zrobiłem własną zintegrowaną z automatyką domową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts