Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz wody bez zgłoszenia ???

sps913

Recommended Posts

Witam,

Do swojej działki chcę doprowadzić wodę, która jest w drodze. Przygodę z budową dopiero rozpoczynamy, jesteśmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę domku, ale bez przyłączy zewnętrznych. W mojej gminie (Mogilany pod Krakowem) powiedzieli mi, że nie jest konieczne zgłoszenie do starostwa. Wystarczy tylko uzgodnienie trasy w ZUDP i znalezienie firmy z uprawnieniami do zrobienia przyłącza. Nie trzeba też projektu przyłącza, a tą kreskę na mapie do uzgodnienia w ZUDP wrysowałam sama... W ZUDP mapkę przyjęli, ale byli zaskoczeni, że to nie projektant robił projekt. Przyłącz jest prosty - w lini prostej do projektowanego domku ok. 13 metrów. Mam sprzeczne informację na ten temat i mętlik w głowie.

Pomożecie???

Czy ktoś z Was tak robił? Oczywiście mam na myśli działania zgodnie z przepisami...

wiesz - ja jestem zaskoczony, ze ktoś chce Ci przyjąć dokumenty do pozwolenia na budowę bez przyłączy. Prąd i woda z tego co się orientuję zawsze musi być

W starostwie (Kraków) do pozwolenia na budowę (domek + instalacje wewnętrzne) wymagali tylko dołączenia warunków dostarczenia mediów. Poza tym, w projekcie mam napisane, że "przewiduje się wykonanie przyłączy: wodnego (...) na późniejszym etapie inwestycji, na podstawie osobnego zgłoszenia lub pozwolenia". Architekt twierdził, że przyłącza lepiej robić osobno. W rezultacie cała "zabawa" z przyłączami przed nami.

To jak z tą wodą, można bez zgłoszenia??? Jak ktoś ma z tym jakieś doświadczenie to proszę o onfo.

Zgodnie z prawem budowlanym.

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych,cieplnych i telekomunikacyjnych;

oraz

Art. 29a. 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.

i art 30

Art. 30. 114. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29

ust. 3:

1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 - z zastrzeżeniem art. 29a;

Interpretacja GUNB

W zwiazku z pojawiajacymi sie watpliwosciami dotyczacymi budowy przyłaczy

i własciwego stosowania art. 29a ustawy Prawo budowlane, wprowadzonego ustawa z dnia

28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych innych

ustaw (Dz. U. Nr 163, poz. 1364), której przepisy weszły w "ycie z dniem 26 wrzesnia 2005 r.,

przedstawiamy nastepujace stanowisko.

W obecnym stanie prawnym, tj. od dnia 26 wrzesnia 2005 r., w przypadku

budowy przyłaczy, inwestor ma prawo wyboru procedury pozwalajacej na realizacje

inwestycji i mo!e skorzystac z jednej z dwóch mo!liwosci:1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20),

2. bez zgłoszenia (art. 29a).

Ad. 1.

Przepis art. 29 ust. 1 pkt 20 ustawy Prawo budowlane zwalnia z obowiazku

uzyskania pozwolenia na budowe wykonanie przyłaczy elektroenergetycznych,

wodociagowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, niezale"nie

od tego czy sa zwiazane z jakims obiektem budowlanym, czy prowadza do niezabudowanych

działek. Na podstawie art. 30 ust. 1 pkt 1a inwestor mo"e dokonac zgłoszenia budowy

przyłaczy do własciwego miejscowo organu administracji architektoniczno-budowlanej

(starosty). Procedura zgłoszenia nie uległa zmianie w wyniku nowelizacji przepisów ustawy.

I tak w zgłoszeniu nale"y okreslic rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót

budowlanych oraz termin ich rozpoczecia.

Do zgłoszenia nale"y dołaczyc:

oswiadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane,

w zale"nosci od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a tak"e pozwolenia,

uzgodnienia i opinie wymagane odrebnymi przepisami.

Do zgłoszenia budowy przyłaczy nale"y ponadto dołaczyc projekt zagospodarowania działki

lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadajacego

odpowiednie uprawnienia budowlane.

Zgłoszenia nale"y dokonac przed terminem zamierzonego rozpoczecia robót

budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych mo"na przystapic, je"eli w terminie 30

dni od dnia doreczenia zgłoszenia własciwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu

i nie pózniej ni" po upływie 2 lat od okreslonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczecia.

Nale"y w tym miejscu zauwa"yc, "e uzupełniono równie" art. 57 Prawa budowlanego,

poprzez nało"enie na inwestora obowiazku dołaczenia do zawiadomienia o zakonczeniu

budowy obiektu budowlanego lub wniosku o pozwolenie na u"ytkowanie, potwierdzenia

odbioru wykonanych przyłaczy.

Ad. 2.

Dodany art. 29a ustawy Prawo budowlane daje inwestorowi mo"liwosc realizacji

przyłaczy bez zgłoszenia. Zobowiazuje jednak"e inwestora do wykonania na odpowiedniej

mapie planu sytuacyjnego przyłacza. Do planu tego beda miały zastosowanie odpowiednie

przepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłaczy – w zale"nosci

od rodzaju przyłacza – Prawa energetycznego badz ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu

w wode i zbiorowym odprowadzaniu scieków.

Inwestor ma prawo wyboru jednej z ww. procedur. Zatem nie mo"e miec

zastosowania do budowy przyłaczy przepis art. 29a, w sytuacji gdy w tym samym czasie

inwestor dokonał zgłoszenia budowy tej samej inwestycji, zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 1a.

Przedstawione powy"ej dwie mo"liwosci realizacji przyłaczy zostały wprowadzone

do ustawy Prawo budowlane w celu ułatwienia ich budowy, a tak"e poprawy sytuacji

inwestora w relacji z przedsiebiorstwami energetycznymi, gazowniczymi i wodnokanalizacyjnymi.

Nale!y podkreslic, !e wybór wykonania przyłaczy, na podstawie zgłoszenia albo

bez zgłoszenia, jest niezbywalnym prawem inwestora..

Dzieki aglig za odpowiedź. Z tego wynika, ze mozna i tak i tak. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, w jakim celu pozostawiono mozliwosc budowy przylacza ze zgloszeniem, jesli (moim zdaniem oczywiscie) budowa przylacza wody bez zgloszenia jest mniej klopotliwa - nie trzeba szukac projektanta z uprawnieniami do wykonania projektu za kilka stowek (w moim przypadku prosta kreska ok. 13 m w rzeczywistosci), ani czekac 30 dni na ewentualna odpowiedz ze starostwa.

Skoro mam wybor to ja wybralabym opcje bez zgloszenia. Dlaczego wiec zwykle robi sie przylacz na zgloszenie?

• 4 weeks później...