sps913 29.03.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam, Do swojej działki chcę doprowadzić wodę, która jest w drodze. Przygodę z budową dopiero rozpoczynamy, jesteśmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę domku, ale bez przyłączy zewnętrznych. W mojej gminie (Mogilany pod Krakowem) powiedzieli mi, że nie jest konieczne zgłoszenie do starostwa. Wystarczy tylko uzgodnienie trasy w ZUDP i znalezienie firmy z uprawnieniami do zrobienia przyłącza. Nie trzeba też projektu przyłącza, a tą kreskę na mapie do uzgodnienia w ZUDP wrysowałam sama... W ZUDP mapkę przyjęli, ale byli zaskoczeni, że to nie projektant robił projekt. Przyłącz jest prosty - w lini prostej do projektowanego domku ok. 13 metrów. Mam sprzeczne informację na ten temat i mętlik w głowie. Pomożecie???Czy ktoś z Was tak robił? Oczywiście mam na myśli działania zgodnie z przepisami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 wiesz - ja jestem zaskoczony, ze ktoś chce Ci przyjąć dokumenty do pozwolenia na budowę bez przyłączy. Prąd i woda z tego co się orientuję zawsze musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sps913 29.03.2009 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 wiesz - ja jestem zaskoczony, ze ktoś chce Ci przyjąć dokumenty do pozwolenia na budowę bez przyłączy. Prąd i woda z tego co się orientuję zawsze musi być W starostwie (Kraków) do pozwolenia na budowę (domek + instalacje wewnętrzne) wymagali tylko dołączenia warunków dostarczenia mediów. Poza tym, w projekcie mam napisane, że "przewiduje się wykonanie przyłączy: wodnego (...) na późniejszym etapie inwestycji, na podstawie osobnego zgłoszenia lub pozwolenia". Architekt twierdził, że przyłącza lepiej robić osobno. W rezultacie cała "zabawa" z przyłączami przed nami. To jak z tą wodą, można bez zgłoszenia??? Jak ktoś ma z tym jakieś doświadczenie to proszę o onfo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.03.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zgodnie z prawem budowlanym.Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych,cieplnych i telekomunikacyjnych;orazArt. 29a. 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.i art 30Art. 30. 114. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29ust. 3:1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 - z zastrzeżeniem art. 29a; Interpretacja GUNBW zwiazku z pojawiajacymi sie watpliwosciami dotyczacymi budowy przyłaczyi własciwego stosowania art. 29a ustawy Prawo budowlane, wprowadzonego ustawa z dnia28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy – Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych innychustaw (Dz. U. Nr 163, poz. 1364), której przepisy weszły w "ycie z dniem 26 wrzesnia 2005 r.,przedstawiamy nastepujace stanowisko.W obecnym stanie prawnym, tj. od dnia 26 wrzesnia 2005 r., w przypadkubudowy przyłaczy, inwestor ma prawo wyboru procedury pozwalajacej na realizacjeinwestycji i mo!e skorzystac z jednej z dwóch mo!liwosci:1. na podstawie zgłoszenia (art. 30 ust. 1 pkt 1a w zw. z art. 29 ust. 1 pkt 20),2. bez zgłoszenia (art. 29a).Ad. 1.Przepis art. 29 ust. 1 pkt 20 ustawy Prawo budowlane zwalnia z obowiazkuuzyskania pozwolenia na budowe wykonanie przyłaczy elektroenergetycznych,wodociagowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, niezale"nieod tego czy sa zwiazane z jakims obiektem budowlanym, czy prowadza do niezabudowanychdziałek. Na podstawie art. 30 ust. 1 pkt 1a inwestor mo"e dokonac zgłoszenia budowyprzyłaczy do własciwego miejscowo organu administracji architektoniczno-budowlanej(starosty). Procedura zgłoszenia nie uległa zmianie w wyniku nowelizacji przepisów ustawy.I tak w zgłoszeniu nale"y okreslic rodzaj, zakres i sposób wykonywania robótbudowlanych oraz termin ich rozpoczecia.Do zgłoszenia nale"y dołaczyc: oswiadczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane, w zale"nosci od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a tak"e pozwolenia,uzgodnienia i opinie wymagane odrebnymi przepisami.Do zgłoszenia budowy przyłaczy nale"y ponadto dołaczyc projekt zagospodarowania działkilub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadajacegoodpowiednie uprawnienia budowlane.Zgłoszenia nale"y dokonac przed terminem zamierzonego rozpoczecia robótbudowlanych. Do wykonywania robót budowlanych mo"na przystapic, je"eli w terminie 30dni od dnia doreczenia zgłoszenia własciwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwui nie pózniej ni" po upływie 2 lat od okreslonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczecia.Nale"y w tym miejscu zauwa"yc, "e uzupełniono równie" art. 57 Prawa budowlanego,poprzez nało"enie na inwestora obowiazku dołaczenia do zawiadomienia o zakonczeniubudowy obiektu budowlanego lub wniosku o pozwolenie na u"ytkowanie, potwierdzeniaodbioru wykonanych przyłaczy.Ad. 2.Dodany art. 29a ustawy Prawo budowlane daje inwestorowi mo"liwosc realizacjiprzyłaczy bez zgłoszenia. Zobowiazuje jednak"e inwestora do wykonania na odpowiedniejmapie planu sytuacyjnego przyłacza. Do planu tego beda miały zastosowanie odpowiednieprzepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłaczy – w zale"nosciod rodzaju przyłacza – Prawa energetycznego badz ustawy o zbiorowym zaopatrzeniuw wode i zbiorowym odprowadzaniu scieków.Inwestor ma prawo wyboru jednej z ww. procedur. Zatem nie mo"e mieczastosowania do budowy przyłaczy przepis art. 29a, w sytuacji gdy w tym samym czasieinwestor dokonał zgłoszenia budowy tej samej inwestycji, zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 1a.Przedstawione powy"ej dwie mo"liwosci realizacji przyłaczy zostały wprowadzonedo ustawy Prawo budowlane w celu ułatwienia ich budowy, a tak"e poprawy sytuacjiinwestora w relacji z przedsiebiorstwami energetycznymi, gazowniczymi i wodnokanalizacyjnymi.Nale!y podkreslic, !e wybór wykonania przyłaczy, na podstawie zgłoszenia albobez zgłoszenia, jest niezbywalnym prawem inwestora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sps913 30.03.2009 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Dzieki aglig za odpowiedź. Z tego wynika, ze mozna i tak i tak. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, w jakim celu pozostawiono mozliwosc budowy przylacza ze zgloszeniem, jesli (moim zdaniem oczywiscie) budowa przylacza wody bez zgloszenia jest mniej klopotliwa - nie trzeba szukac projektanta z uprawnieniami do wykonania projektu za kilka stowek (w moim przypadku prosta kreska ok. 13 m w rzeczywistosci), ani czekac 30 dni na ewentualna odpowiedz ze starostwa. Skoro mam wybor to ja wybralabym opcje bez zgloszenia. Dlaczego wiec zwykle robi sie przylacz na zgloszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 30.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Przyłącz jest prosty Dlaczego wiec zwykle robi sie przylacz na zgloszenie? Nie przyłącz tylko przyłącze, nie kalecz swojego ojczystego języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 24.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ja niestety nie wiedzialam ze mozna budowac przylacze bez zgloszenia - no i wczoraj je zglosilam oczywiscie ze stosowna dokumentacja. Jednak okazuje sie ze musze zrobic to przylacze juz teraz. Czy ktos wie co sie dzieje jesli wykona sie przylacze przed uplywem tych 30 dni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts