Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styrodur o grubości 10mm czy taki istnieje?

Recommended Posts

Ew przeciąć maszynką do cięcia styropianu(taką na drut oporowy)

Z tym przycięciem XPS to nie takie proste bo XPS ma na powierzchni tzw naskórek, którego usunięcie z jednej strony może spowodować zmianę napięcia powierzchniowego i wygięcie płyty w tzw "banan". Osobiście widziałem raz coś takiego . Nie twierdzę, że tak musi być zawsze, mówię to co widziałem. Z drugiej strony płyty w mniejszych grubościach niż 20 mm są spotykane ale za to znacznie droższe bo niestandardowe i bardzo trudne do dostania.

Ew przeciąć maszynką do cięcia styropianu(taką na drut oporowy)

Z tym przycięciem XPS to nie takie proste bo XPS ma na powierzchni tzw naskórek, którego usunięcie z jednej strony może spowodować zmianę napięcia powierzchniowego i wygięcie płyty w tzw "banan". quote]

A gdyby kupić jak najgrubszy i dopiero go pociąć.Styrodur tnie sie dość łatwo(mam szwagra który wycina reklamy tzn. litery)

Z tymi 15 mm to też nie problem bo drut można ustawić precyzyjnie

Witam.

Na allegro wstukaj styrodur, litery itp., (szukaj małych agencji reklamowych)

Mejl z zapytaniem nie kosztuje a w czasach kryzysu :-) któraś odpowie.

Urządzenie to ploter termiczny - przy odrobinie wprawy (odpowiednie nastawy prędkości i temperatury drucika) płyta się nie wygnie.

pozdrawiam

ps. zapomniałem napisać - jak zrobią to dobrze (patrz: odpowiednie nastawy prędkości i temperatury drucika) to powierzchnia fazowana powinna być idealnie równa - można malować farbami akrylowymi

Mam trochę doświadczenia w cięciu cienkich elementów ze styroduru ( rdzenie skrzydeł i stateczników modeli latających). Styrodur faktycznie trochę wygnie się po przecięciu - pytanie czy to jest problem ? Jeśli tak, sprawę można załatwić wykonując 2 cięcia wyrównujące naprężenia. Da się przyciąć rdzeń z dokładnością do dzięsiątych części milimetra. W agencji reklamowej tak nie zrobię, bo za dużo mieliby roboty z kalibracją, ale z pewnością będą mogli przyciąć z dokładnością wystarczającą na potrzeby budowlane.