Xpiter 29.03.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Mam pytanie:Jestem właśnie przed rozpoczęciem wymiany pokrycia dachowego(będą dachówki ceramiczne), zastanawiam się czy warto wydać ok. 2 tys. zł(tyle powiedział mi elektyk który takimi rzeczami się zajmuje) na piorunochron. Znajomy powiedział mi że nie warto, bo gdy przyjdzie burza to tylko w moj dom będzie waliło... Mój dom jest na uliczce przy której stoją same domy jednorodzinne. Jak sądzicie: warto czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 29.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 nigdy nie wiadomo co i jak ale cena 2tys to jest mały koszt w porównaniu do napraw (komina dachu itd...) lub/oraz sprzętu który masz w domu RTV/AGD itd... bynajmniej ja będe zakladał "instalacje odgromową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 29.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nie ma obowiązku. Jeżeli jesteś na osiedlu to wg mnie przerost formy nad treścią. Tylko nie załóż instalacji piorunochronu tak jak u mnie na osiedlu widziałem, że nad instalacją ma antenę radiowo-telewizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.03.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Najkrócej mówiąc piorunochron ratuje dom przed pożarem, a nie przed piorunem, bo gdy odgromówki nie ma, gigantyczna energia zamiast do przejść do ziemi, zostaje w domu. Nie licz, że twój sprzęt rtv przeżyje uderzenie pioruna, jak będzie odgromówka. No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 29.03.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemasek114 29.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Według mnie warto zainwestować w odgromówkę. Sam mam założone, tylko ta cena 2tyś jakaś podejrzanie niska mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.03.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ???? Nie znam szczegółów, popytaj speców od elektryki. Kiedyś trochę o tym czytałem i żeby nie bać się o elektronikę, trzeba naprawdę dobrych zabezpieczeń. Wg mnie nie warto, zresztą zależy kto co chroni i ile może wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ???? Nalezy mieć dobre uziemienie i odpowiednio zainstalowane ochronniki przeciwprzepięciowe. Samo zainstalowanie ochronników nie pomoże, o ile nie są zamontowane własciwie. Z przykrością muszę stwierdzić, że wiekszość elektryków na rynku nie ma o tym pojęcia, nie mówiąc już o inwestorach. polecam poczytanie strony http://www.ochrona.net.pl prof. Andrzeja Sowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.03.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 mnie odgromówkę zakładał dekarz w ramach pokrycia dachowego, i nie był tym specjalnie zdziwiony tak samo jak montażem okien dachowych, rynien łat, kontrłat, okapników itp, kosztowało mnie to w sumie tyle co za materiały jakieś 500zł Ja przespałem sprawę robiąc dach - w ogóle o tym nie myślałem. Dekarz był super i zrobiłby to bez pytania. Teraz dumam czy robić "cokolwiek" czy liczyć na łaskawość natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 mnie odgromówkę zakładał dekarz w ramach pokrycia dachowego, i nie był tym specjalnie zdziwiony tak samo jak montażem okien dachowych, rynien łat, kontrłat, okapników itp, kosztowało mnie to w sumie tyle co za materiały jakieś 500zł Ja przespałem sprawę robiąc dach - w ogóle o tym nie myślałem. Dekarz był super i zrobiłby to bez pytania. Teraz dumam czy robić "cokolwiek" czy liczyć na łaskawość natury na stronie http://www.spinpol.com.pl jest program GromEkspert (bezpłatny), który wylicza stopień zagrożenia. Pewnie nie będzie duży. Wieksze niebezpieczeństwo jest od napięc indukowanych, a tu tylko ochronniki przepięciowe i dobre uziemienie, najlepiej uziom fundamentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 29.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ???? Nalezy mieć dobre uziemienie i odpowiednio zainstalowane ochronniki przeciwprzepięciowe. Samo zainstalowanie ochronników nie pomoże, o ile nie są zamontowane własciwie. Z przykrością muszę stwierdzić, że wiekszość elektryków na rynku nie ma o tym pojęcia, nie mówiąc już o inwestorach. polecam poczytanie strony http://www.ochrona.net.pl prof. Andrzeja Sowy samo zainstalowanie ochronników to za mało muszą być jeszcze odpowiednio dobrane klasą i zestopniowane kolego po fachu, jak sądzę. a nawiasem mówiąc to ochrona przeciwprzepięciowa powinn zaczynac się już w ZK i Energetyka nasza kochana też mogłaby sobie standardy podwyższyć a nie tylko drzeć kasę z odbiorców. inwestor to raczej nie musi mieć pojęcia o instalacjach elektrycznych.powinien mieć za to dobrego elektryka i kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 samo zainstalowanie ochronników to za mało muszą być jeszcze odpowiednio dobrane klasą i zestopniowane kolego po fachu, jak sądzę. a nawiasem mówiąc to ochrona przeciwprzepięciowa powinn zaczynac się już w ZK i Energetyka nasza kochana też mogłaby sobie standardy podwyższyć a nie tylko drzeć kasę z odbiorców. inwestor to raczej nie musi mieć pojęcia o instalacjach elektrycznych.powinien mieć za to dobrego elektryka i kierbuda. dlatego napisałem w liczbie mnogiej - "ochronniki" i dodałem "własciwie" zamontowane. Taki post, to za mało miejsca na szczegóły. A jak kto chce szczegółów, to w innym temacie na tej stronie odsyłam na stronę prof. A. Sowy. Można tez szukać na http://www.forumsep.pl lub http://www.ise.pl O energetyce mam podobne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 29.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Według mnie warto zainwestować w odgromówkę. Sam mam założone, tylko ta cena 2tyś jakaś podejrzanie niska mi się wydaje Też tak sądzę, ponieważ taka usługa w profesjonalnej firmie, kosztuje 7,8 tys. za domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 30.03.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej... Bzdura Czy może znasz kogoś kto zmierzył z jakim ładunkiem elektrycznym uderza piorun? Pewnie że są dostępne zabezpieczenia, ale tak naprawdę gwarancję że nic nie stanie się z Twoim sprzętem daj Ci tylko fizyczne odłączenie sprzętu od gniazdek i anten. Pamiętać należy też o kablu telefonicznym. Znam przypadek gdzie właścicielka odłączyła wszystko od prądu, od anten tv itp, ale zapomniała o jednym o odłączeniu kompa od gniazdka Tpsa. No i był pogrzeb kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 30.03.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 samo zainstalowanie ochronników to za mało muszą być jeszcze odpowiednio dobrane klasą i zestopniowane kolego po fachu, jak sądzę. a nawiasem mówiąc to ochrona przeciwprzepięciowa powinn zaczynac się już w ZK i Energetyka nasza kochana też mogłaby sobie standardy podwyższyć a nie tylko drzeć kasę z odbiorców. inwestor to raczej nie musi mieć pojęcia o instalacjach elektrycznych.powinien mieć za to dobrego elektryka i kierbuda. Czy u Was ZE zgadza się na to, by w ZK zamontować na własny!! koszt odgromnik? Co na to doświadczeni elektrycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.03.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czy u Was ZE zgadza się na to, by w ZK zamontować na własny!! koszt odgromnik? Co na to doświadczeni elektrycy? Jeśli rozumiem to co myśli autor, to nie jest to niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 30.03.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czy u Was ZE zgadza się na to, by w ZK zamontować na własny!! koszt odgromnik? Co na to doświadczeni elektrycy? Jeśli rozumiem to co myśli autor, to nie jest to niezbędne. A w którym miejscu proponujesz instalację zabezp. klasy B? Myślałem ze B w złączu, C w rozdzielnicy. Generalnie teraz na rynku pojawiły się zintegrowane zabezp. przepięciowe B+C, które obniżają napięcie poniżej 1,5kV. Montaż w rozdzielnicy głównej. ciekawe na ile skuteczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.03.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 To może zamiast wydawać kasę na wątpliwej skuteczności zabezpieczenie lepiej i taniej po prostu ubezpieczyć od takiego zdarzenia dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.03.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czy u Was ZE zgadza się na to, by w ZK zamontować na własny!! koszt odgromnik? Co na to doświadczeni elektrycy? Jeśli rozumiem to co myśli autor, to nie jest to niezbędne. A w którym miejscu proponujesz instalację zabezp. klasy B? Myślałem ze B w złączu, C w rozdzielnicy. Generalnie teraz na rynku pojawiły się zintegrowane zabezp. przepięciowe B+C, które obniżają napięcie poniżej 1,5kV. Montaż w rozdzielnicy głównej. ciekawe na ile skuteczne... Jeśli zamontujesz B w ZK na ścianie zewnetrznej budynku, to ciekawe jak zachowasz minimalne odległości do C w budynku. A jeśli mamy skrzynkę w ogrodzeniu, to wystarczy zamontować swoją z drugiej strony i po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 30.03.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jeśli zamontujesz B w ZK na ścianie zewnetrznej budynku, to ciekawe jak zachowasz minimalne odległości do C w budynku. A jeśli mamy skrzynkę w ogrodzeniu, to wystarczy zamontować swoją z drugiej strony i po ptokach. Stosując odpowiedni dławik lub tzw. odgromnik skompensowany (np. Dehn takie cosik ma pod nazwą Dehnblock M) Ale to już kosztyyyy, nie dla prywatnych inwestorów . Generalnie odległość między B i C powinna wynosić ok. 10-15m - przy złączu na ścianie zewn. może być ciężko to zachować. Dlatego upatruję szansy w zintegrowanych urządzeniach B+C. Macie jakieś doświadczenia? Bo co jeśli złącze w ogrodzeniu jest oddalone od budynku o np. 50 czy 60m? Wstawiać dodatkową szafeczkę, specjalnie dla B przy budynku, lepiej chyba B+C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts