Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piorunochron

Recommended Posts

Mam pytanie:

Jestem właśnie przed rozpoczęciem wymiany pokrycia dachowego(będą dachówki ceramiczne), zastanawiam się czy warto wydać ok. 2 tys. zł(tyle powiedział mi elektyk który takimi rzeczami się zajmuje) na piorunochron.

Znajomy powiedział mi że nie warto, bo gdy przyjdzie burza to tylko w moj dom będzie waliło... Mój dom jest na uliczce przy której stoją same domy jednorodzinne. Jak sądzicie: warto czy nie?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najkrócej mówiąc piorunochron ratuje dom przed pożarem, a nie przed piorunem, bo gdy odgromówki nie ma, gigantyczna energia zamiast do przejść do ziemi, zostaje w domu. Nie licz, że twój sprzęt rtv przeżyje uderzenie pioruna, jak będzie odgromówka. No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej...

No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej...

a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ????

Nie znam szczegółów, popytaj speców od elektryki. Kiedyś trochę o tym czytałem i żeby nie bać się o elektronikę, trzeba naprawdę dobrych zabezpieczeń. Wg mnie nie warto, zresztą zależy kto co chroni i ile może wydać :roll:

No, chyba, że wyjmiesz wtyczkę z gniazdka albo wyłożysz dużo więcej niż 2 tysie w zabezpieczenia na etapie instalacji elektrycznej...

a co trzeba zamontowac w taki instalacje zeby spac troszke spokojniej i zainwestowac w instalacje ????

Nalezy mieć dobre uziemienie i odpowiednio zainstalowane ochronniki przeciwprzepięciowe. Samo zainstalowanie ochronników nie pomoże, o ile nie są zamontowane własciwie. Z przykrością muszę stwierdzić, że wiekszość elektryków na rynku nie ma o tym pojęcia, nie mówiąc już o inwestorach.

polecam poczytanie strony http://www.ochrona.net.pl prof. Andrzeja Sowy

mnie odgromówkę zakładał dekarz w ramach pokrycia dachowego, i nie był tym specjalnie zdziwiony tak samo jak montażem okien dachowych, rynien łat, kontrłat, okapników itp, kosztowało mnie to w sumie tyle co za materiały jakieś 500zł

Ja przespałem sprawę :oops: robiąc dach - w ogóle o tym nie myślałem. Dekarz był super i zrobiłby to bez pytania. Teraz dumam czy robić "cokolwiek" czy liczyć na łaskawość natury :roll:

mnie odgromówkę zakładał dekarz w ramach pokrycia dachowego, i nie był tym specjalnie zdziwiony tak samo jak montażem okien dachowych, rynien łat, kontrłat, okapników itp, kosztowało mnie to w sumie tyle co za materiały jakieś 500zł

Ja przespałem sprawę :oops: robiąc dach - w ogóle o tym nie myślałem. Dekarz był super i zrobiłby to bez pytania. Teraz dumam czy robić "cokolwiek" czy liczyć na łaskawość natury :roll:

na stronie http://www.spinpol.com.pl jest program GromEkspert (bezpłatny), który wylicza stopień zagrożenia. Pewnie nie będzie duży. Wieksze niebezpieczeństwo jest od napięc indukowanych, a tu tylko ochronniki przepięciowe i dobre uziemienie, najlepiej uziom fundamentowy.

Nalezy mieć dobre uziemienie i odpowiednio zainstalowane ochronniki przeciwprzepięciowe. Samo zainstalowanie ochronników nie pomoże, o ile nie są zamontowane własciwie. Z przykrością muszę stwierdzić, że wiekszość elektryków na rynku nie ma o tym pojęcia, nie mówiąc już o inwestorach.

polecam poczytanie strony http://www.ochrona.net.pl prof. Andrzeja Sowy

samo zainstalowanie ochronników to za mało muszą być jeszcze odpowiednio dobrane klasą i zestopniowane kolego po fachu, jak sądzę. a nawiasem mówiąc to ochrona przeciwprzepięciowa powinn zaczynac się już w ZK i Energetyka nasza kochana też mogłaby sobie standardy podwyższyć a nie tylko drzeć kasę z odbiorców.

inwestor to raczej nie musi mieć pojęcia o instalacjach elektrycznych.powinien mieć za to dobrego elektryka i kierbuda.

samo zainstalowanie ochronników to za mało muszą być jeszcze odpowiednio dobrane klasą i zestopniowane kolego po fachu, jak sądzę. a nawiasem mówiąc to ochrona przeciwprzepięciowa powinn zaczynac się już w ZK i Energetyka nasza kochana też mogłaby sobie standardy podwyższyć a nie tylko drzeć kasę z odbiorców.

inwestor to raczej nie musi mieć pojęcia o instalacjach elektrycznych.powinien mieć za to dobrego elektryka i kierbuda.

dlatego napisałem w liczbie mnogiej - "ochronniki" i dodałem "własciwie" zamontowane.

Taki post, to za mało miejsca na szczegóły. A jak kto chce szczegółów, to w innym temacie na tej stronie odsyłam na stronę prof. A. Sowy.

Można tez szukać na http://www.forumsep.pl lub http://www.ise.pl

O energetyce mam podobne zdanie.

Bzdura

Czy może znasz kogoś kto zmierzył z jakim ładunkiem elektrycznym uderza piorun?

Pewnie że są dostępne zabezpieczenia, ale tak naprawdę gwarancję że nic nie stanie się z Twoim sprzętem daj Ci tylko fizyczne odłączenie sprzętu od gniazdek i anten.

Pamiętać należy też o kablu telefonicznym. Znam przypadek gdzie właścicielka odłączyła wszystko od prądu, od anten tv itp, ale zapomniała o jednym o odłączeniu kompa od gniazdka Tpsa. No i był pogrzeb kompa ;)

Czy u Was ZE zgadza się na to, by w ZK zamontować na własny!! koszt odgromnik?

Co na to doświadczeni elektrycy?

Jeśli rozumiem to co myśli autor, to nie jest to niezbędne.

A w którym miejscu proponujesz instalację zabezp. klasy B? Myślałem ze B w złączu, C w rozdzielnicy.

Generalnie teraz na rynku pojawiły się zintegrowane zabezp. przepięciowe B+C, które obniżają napięcie poniżej 1,5kV. Montaż w rozdzielnicy głównej. ciekawe na ile skuteczne...

Jeśli rozumiem to co myśli autor, to nie jest to niezbędne.

A w którym miejscu proponujesz instalację zabezp. klasy B? Myślałem ze B w złączu, C w rozdzielnicy.

Generalnie teraz na rynku pojawiły się zintegrowane zabezp. przepięciowe B+C, które obniżają napięcie poniżej 1,5kV. Montaż w rozdzielnicy głównej. ciekawe na ile skuteczne...

Jeśli zamontujesz B w ZK na ścianie zewnetrznej budynku, to ciekawe jak zachowasz minimalne odległości do C w budynku.

A jeśli mamy skrzynkę w ogrodzeniu, to wystarczy zamontować swoją z drugiej strony i po ptokach.

Jeśli zamontujesz B w ZK na ścianie zewnetrznej budynku, to ciekawe jak zachowasz minimalne odległości do C w budynku.

A jeśli mamy skrzynkę w ogrodzeniu, to wystarczy zamontować swoją z drugiej strony i po ptokach.

Stosując odpowiedni dławik lub tzw. odgromnik skompensowany (np. Dehn takie cosik ma pod nazwą Dehnblock M) Ale to już kosztyyyy, nie dla prywatnych inwestorów :-). Generalnie odległość między B i C powinna wynosić ok. 10-15m - przy złączu na ścianie zewn. może być ciężko to zachować.

Dlatego upatruję szansy w zintegrowanych urządzeniach B+C. Macie jakieś doświadczenia?

Bo co jeśli złącze w ogrodzeniu jest oddalone od budynku o np. 50 czy 60m? Wstawiać dodatkową szafeczkę, specjalnie dla B przy budynku, lepiej chyba B+C?