Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczne systemy grzewcze.

Gość asterr

Recommended Posts

Gość asterr

Zdecydowałem się, na ogrzewanie elektryczne teraz zastanawiam się na jakie rozwiązania się zdecydować i na którego producenta producenta.

Myślę o ogrzewaniu podłogowym, piecu akimulacyjnym, konwektorach i podgrzewaczu wody użytkowej.

Proszę, podzielecie się własnym doświadczeniem.

Gratuluję wyboru. Musisz jednak nam napisać, czy chcesz ponieść najniższe nakady inwestycyjne i albo mieć trochę niższy komfort regulacji temperatury (podłogówka akumulacyjna), czy też płacić większe rachunki (taryfa mieszana - komfortowe grzejniki promiennikowe), czy też priorytetem są dla Ciebie i komfort temperaturowy i niskie koszty eksploatacji (grzejniki akumulacyjne rozładowywane dynamicznie).

Co do C.W.U według muratora należy liczyć 60 l na osobo-dobę.

Dołączam się do pytania, ja też będe mieć parę rzeczy w domu na prąd i tak szukam sprawdzonych, rzetelnych firm w zakresie:

-podłogówki elektrycznej (kable grzejne) w cienkiej wylewce (a więc nie akumulacyjne),

-grzejników konwekcyjnych + piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem,

-rekuperacji,

-solaru na dachu do podgrzewania wody,

-zbiornika pojemnościowego na wodę 300 l.

-odkurzacza centralnego.

Ważne sa dla mnie komfort i niskie ceny eksploatacji (chociaz dla niektorych milosnikow tradycyjnych systemow CO takie kompleksowe wykorzystanie prądu to herezja :wink: )

Masz rację, miłośnicy tradycyjnego CO wolą ogrzewać dom efektywnie droższym od prądu propanem...

Możesz wyjaśnić skąd u Ciebie konwektory i piece akumulacyjne? Czy mam rozumieć, że w niektórych pomieszczeniach będą piece, a w innych konwektory?

Tak czy inaczej zamiast konwektorów polecam promienniki, szczególnie do sypialni. Tylko nie te świecą, czy montowane na sufit, lecz te wyglądające jak zwykły grzejnik. Są basrdziej ekonomiczne (10-20%) względem konwektorów i do tego nie wysuszają powietrza, ani nie powodują silnej konwekcjie (krążenia powietrza wraz z kurzem). Niestety w zakupie są sporo droższe od konwektorów. Nie warto tez kupować tych najtańszych, bo osłona potrafi przy nagrzewaniu/schłądzaniu wpadać w jakieś dziwne wibracje (niezbyt ciche, ale bez przesady).

Jako producenta pieców akumulacyjnych mogę polecić firmę Dimplex.

Produkty tej firmy wykonane są niezwykle starannie a i przy tym doskonale sprawdzaja się po kilku letniej eksploatacji.

Ogrzewanie podłogowe to zdecydowanie Kable a nie maty!! (kable są tansze i lepsze- o zaletach kabli nad matami można wiele....) ja polecam firmę Nexans No - norweskie kable w osłonie ołowianej lub aluminiowe.

Jeżeli chodzi o zbiorniki to tak naprawdę nie wiem skąd bierze się różnica w cenie pomiędzy Reflexem 300l- 750 euro a np elektrometem 300l -1500zł.

Co do instalacji solarnej to radzę ostrożność, pojawiło się wielu nowych producentów a zasłużeni producenci kotłów olejowych i gazowych też się biorą ostro za ten temat ...

Gość Juras XR4Ti
Ja mam na parterze ogrzewanie podłogowe na przewodach Elektry. Ogrewanie jest akumulacyjne - wylewka gr. 11cm + gres. Każda płyta ma oddzielną regulację. Po dwóch sezonach mogę powiedzieć że się sprawdza. Koszty w przeliczeniu na cały rok nie są powalające. Średnio 250 PLN / mies. W tym ogrzewanie, CWU,zimna woda (pompa) oświetlenie, itd.

Matę układa się bezpośredio pod glazurą w cienkiej warstwie kleju-wniosek- jaka kolwiek ingerencja w pokrycie(terakota glazura) wiąze się z uszkodzeniem kable, który jest przyczepiony do maty.

warto brać to pod uwagę gdyż ewentualna wymiana tarakoty w przypadku np. remontu łączy się z nową matą.

Srednica kabla w macie jest o połowe mniejsza i tym samym mniej wytrzymała na ewentualne naprężenia,

A różnica w cenie jest 1 do 3 na korzyść kabli

O różnicach w cenie wiem. Ale gdyby kupować kable o takich średnicach jak te w matach to ceny zaczynają być porównywalne.

Ja zdecydowałem się na maty bo reakcja samej glazury na włączenie ogrzewania jest znacznie szybsza niż glazury i kilku cm betonu. Poza tym moje powierzchnie ogrzewane matami to łazienka i kuchnia - razem 5m2.

Porównanie kosztów instalacji ogrzewania podłogowego elektrycznego (uznawanych nie bez racji za najtańsze) z kosztami instalacji pompy ciepła (uznawanymi powszechnie i nie bez słuszności za jeżeli nie najdroższe to z pewnością jedne z najdoroższych) z argumentem zamykającym się w "zapewniam" to trochę mało.... Przydałoby się 'trochę' szczegółów.

A co do szczegółów. Możecie podawać jakieś oreinatacyjne ceny wraz z polecanymi kabelkami do podłogówki i ceny innego osprzętu? Bardzo to interesujące. My również stawiamy na elekt. podłogówkę z akumulacją. Mamy nadzieję instalować to wszystko w przyszłym roku, więc wszelkie infomacje są dla nas bardzo cenne. Szczególnie, że na rynku zatrzęsienie ofert.

pozdrawiam

Robert

Mi się wydaje, że 20 tys to dużo ale nie nierealnie. Kable dobrej firmy jednostronnie zasilane dla takiego domu mogą kosztować prawie 7,5 tys. A jeśli to ma być ogrzewanie akumulacyjne które ma grzać tylko 10 h to tę kwotę można pomnożyć x 2,4. Wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło. Dom 200 szczytowego sapotrzebowania może mieć ponad 15 kW.

Każda cena jest realna, jeśli o górne pułapy chodzi.

Nierealna to jest 200zł za taką instalację. A w górę z pewnością jest otwarta.

Jeśli ktoś chce, to u mnie z montażem będzie 200 tys. :lol:

(żartuję sobie oczywiście)

Faktem jednak jest, że jak w ten sposób liczyć instalację c.o. zasilaną czymkolwiek, a tym bardziej pompę ciepła, to tym bardziej można uzyskać bajońskie sumy. Nie ma co mydlić oczu, że pompa ciepła jest ciut droższa w instalacji od elekt. podłogówki.

P.S.

Gratuluję Jezier tysiączka :-)

pozdrawiam

Robert

Sęk w tym, że systemy wodne są projektowane i liczone na szczytowe zapotrzebowanie ciepła. A jeśli inwestuje się w system akumulacyjny to całą moc grzewczą trzeba co najmniej podwoić. Więc jeśli dla domu o pow. 200 m2 do ogrzewania wystarczy piec 18 kw to już piece akumulacyjne powinny mieć w sumie moc 43,2 kW. Dlatego 20 tys. uważam za całkiem realną sumę za dobre kable do akumulacyjnej podłogówki. Z drugiej strony jeśli komuś wyszło 20 tys za kable to wydaje mi się, że to niewiele więcej za pompę ciepła jest mocno podejrzane.

No pierwszy tysiąc ale jak długo na niego pisałem. Myślę, że tobie stuknie w znacznie krótszym czasie :D

Właśnie sobie zajrzałem na http://www.devi.pl

Hmm... gdyby mój kontakt z zagadnieniem elekt.podłogówki rozpoczął się od wizyty w tej firmie, dziś byłbym fanem czegokolwiek byle nie kabelków w podłodze.

Z czego onie robią te kable? Ze złota? Owszem wiem, że do kabla można dorobić wiele filozofii. Od szkoły podst. bawiłem się kabelkami, studiowałem elektronikę na PWr. Spotkałem się nawet z zagadnieniem "świadomości kabla" mając do czynienia z pewnym guru od elektro-akustyki. Człowiek ten słuchając muzyki, słyszał przewód. Uważał również, iż niezmiernie ważny jest kierunek w jakim się przewód podłączy i że każdy z łatwością usłyszy różnicę, gdy kabel jest podłączony w niewłaściwym kierunku. Cóż ten człowiek miał prawdopodobnie słuch doskonały...

Ale wracając do tematu. Moje zdanie jest jednak takie, iż kabel to kabel - to tylko trochę wyciągniętego metalu w izolacji. Wiem, że mogą się one różnić właściwościami i jakością, ale jednak jeżeli jeden kabel działa u mnie bez zastrzeżeń, to nie mam ochoty kupować innego trzy czy cztery razy droższego. U mojego kolegi od 5 lat działają taniutkie kabelki zalane w podłodze i nie ma z nimi żadnego kłopotu. Gdybym mu powiedział, że są inne i zamiast kupować swoich badziewi za 3tys. pln powinien dać z 8tys. pln za super kable - to by mnie po prostu zabił śmiechem.

Wolałbym np. ogrzewanie powietrzne niż kable po 500pln za 1kW.

pozdrawiam

Robert

Devi ma drogie kable ale inne nie są dużo tańsze. Chodziłem i szukałem i nikt mi nie chciał sprzedać kabla za cenę 1/3 tego co u devi lub nexansa. Ja miałem takie oferty: kabel zasilany jednostronnie 550 zł/kW dwustronnie 380 zł/kW.

ps. Ja szukałem głównie mat ale mam też cenniki kabli.