bilbo 16.11.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Znaczy, trzeba zasilać dwustronnie I raczej zainteresuję się tymi tanimi ze Strzelina, czy skąd one tam były. Co jest w nich takiego paskudnego? Jeszcze ich nie oglądałem. Jeżeli kabelek grzeje, to trza go zalać w betonie i co się z nim może stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.11.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Wg informacji, które uzyskałem te kable nie mają odpowiednich dokumentów dopuszczających je do sprzedaży oraz zagrażają użytkownikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 16.11.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Będę się temu musiał przyjżeć dokładniej. Spytam też kumpla, skąd on brał swoje. Jutro dam znać.Wymagane dokumenty, dokumentami, ale to nie musi od razu oznaczać, że kable są niebezpieczne. Kabel to naprawdę proste 'urządzenie'. Trudno mi sobie wyobrazić, jak można produkować złe kable.Czy ktoś na tym Forum wie coś o tańszych kablach do podłogówki. Może ktoś już takie użytkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 16.11.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Bilbo, właśnie skończyłem budowę domu z podłogowym ogrzewaniem elektrycznym (raczej nie akumulacyjnym; Grubość posadzki ok. 6 cm.), kolo Wrocławia. Zastosowałem kable Elektra (razem 13 kW), jednostronnie zasilane. Ze sterownikami Euroster (9 szt), i obcą robocizną to w moim przypadku 8900 zł.( na 128 m2. ogrzewanej powierzchni).Na razie jestem zadowolony. Wszystko działa bez zarzutu.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.11.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Janu a ile kosztowły kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość parolek 17.11.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Czy ma dla Was znaczenie czy kabel grzewczy do podłogówki jest zasilany jedno czy dwu-stronnie?? Mam swoją teorie ale wolę poznać Wasze zdanie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 17.11.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Czekamy na TWoją teorię Jeżeli o mnie chodzi, to się w to jeszcze tak nie wgłębiałem. Zgadując -można się dopatrywać jakiś pętli indukcyjnych w przypadku zasilania dwustronnego. Niczego więcej czepiać się chyba nie ma co. Ciekw jestem opinii fachowców i użytkowników. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.11.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Kable zasilane jednostronnie łatwiej układa się. Nie ma potrzeby robić pętli. Kable zasilane dwustronnie podobno wytwarzają większe pole elektromagnetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Same kable 4981,50 - pośredniczyła firma ELMIX.Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 28.11.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Spytam też kumpla, skąd on brał swoje. Jutro dam znać. "Jutro" to chyba dawno minęło, ale już wiem, że kumpel założył właśnie te kabelki ze Strzelina. Są zasilane jednostronnie. Z tym, że nie mają uziemionego ekranu. Dał za 10 kabli o łącznej mocy 15kW około 3 000 pln. Elektryczna podłogówka jest u niego w całym domu (ok. 150m2) jedynym źródłem ogrzewania. Od 5 lat działa bez zastrzeżeń. Nie zamierzam płacić więcej za kable do podłogówki. A co do pomp ciepła za nieco tylko więcej niż elekt. podłogówkę, to ostatnie zestawienie tych urządzeń w Muratorze 12/03, czy też spod tego linku mówi o cenach min. 20 tys. za samą pompę, a co z resztą instalacji w tym jeszcze wodne podłogowe c.o. ????? pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts