Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczne systemy grzewcze.

Gość asterr

Recommended Posts

Będę się temu musiał przyjżeć dokładniej.

Spytam też kumpla, skąd on brał swoje. Jutro dam znać.

Wymagane dokumenty, dokumentami, ale to nie musi od razu oznaczać, że kable są niebezpieczne. Kabel to naprawdę proste 'urządzenie'. Trudno mi sobie wyobrazić, jak można produkować złe kable.

Czy ktoś na tym Forum wie coś o tańszych kablach do podłogówki. Może ktoś już takie użytkuje?

Bilbo, właśnie skończyłem budowę domu z podłogowym ogrzewaniem elektrycznym (raczej nie akumulacyjnym; Grubość posadzki ok. 6 cm.), kolo Wrocławia. Zastosowałem kable Elektra (razem 13 kW), jednostronnie zasilane. Ze sterownikami Euroster (9 szt), i obcą robocizną to w moim przypadku 8900 zł.( na 128 m2. ogrzewanej powierzchni).

Na razie jestem zadowolony. Wszystko działa bez zarzutu.

Janu

Czekamy na TWoją teorię :wink:

Jeżeli o mnie chodzi, to się w to jeszcze tak nie wgłębiałem. Zgadując -można się dopatrywać jakiś pętli indukcyjnych w przypadku zasilania dwustronnego. Niczego więcej czepiać się chyba nie ma co. Ciekw jestem opinii fachowców i użytkowników.

pozdrawiam

Robert

• 2 weeks później...
Spytam też kumpla, skąd on brał swoje. Jutro dam znać.

"Jutro" to chyba dawno minęło, ale już wiem, że kumpel założył właśnie te kabelki ze Strzelina.

Są zasilane jednostronnie. Z tym, że nie mają uziemionego ekranu.

Dał za 10 kabli o łącznej mocy 15kW około 3 000 pln.

Elektryczna podłogówka jest u niego w całym domu (ok. 150m2) jedynym źródłem ogrzewania.

Od 5 lat działa bez zastrzeżeń.

Nie zamierzam płacić więcej za kable do podłogówki.

A co do pomp ciepła za nieco tylko więcej niż elekt. podłogówkę, to ostatnie zestawienie tych urządzeń w Muratorze 12/03, czy też spod tego linku mówi o cenach min. 20 tys. za samą pompę, a co z resztą instalacji w tym jeszcze wodne podłogowe c.o. ?????

pozdrawiam

Robert