Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

My poszliśmy trochę dalej ze zmianami – na dole w salonie, pod balkonem zrobiliśmy wykusz – trochę się powiększył dzięki temu.

Na górze, z dwóch pokoi (nad salonem) zrobiliśmy jeden wielki (marzenie człowieka wychowanego w M-4 na blokowisku :D ). Pralnie zamieniliśmy na garderobę, i wejście do niej zrobiliśmy nie z korytarza, a właśnie z tego wielkiego pokoju.

W łazience na górze też drobna zmiana – przesunęliśmy ścianę obok komina (kosztem pokoju), tak, że powstała wnęka na prysznic (cały się w tej wnęce nie zmieści, ale zamierzamy zrobić jedną umywalkę, a nie dwie jak to jest w projekcie, więc miejsca na prysznic, wannę, umywalkę, ustęp, a nawet pralkę będzie dosyć).

Jeszcze nie mieszkamy, ale na razie rozkład pomieszczeń bardzo mi się podoba

my akurat potrzebujemy cztery pokoje u góry - 2x dziecięce, sypialnia i pracownia malarska. Prysznic też rozważaliśmy, ale w końcu zdecydowaliśmy się zrobić jeden na dole, tak by ewentualni goście nocujący na dole w gabinecie/pokoju gościnnym nie musieli kręcić się po domu. Ostatnio konsultowałam projekt z rodziną, która dopiero co skończyła budowę i zasugerowali zrobienie sypialni na dole z przejściem bezpośrednim do łazienki i pozostawienie wyjścia balkonowego. Z przeniesienia sypialni nie skorzystamy, ale może rzeczywiście lepiej zostawić to wyjście na taras. Czy podnosiliście ściankę kolankową? Na jakim etapie budowy jesteście? Może macie jakieś zdjęcia całej bryły domu?

Jeżeli chodzi o łazienkę na dole, to połączyliśmy to w jedno pomieszczenie – zmieści się prysznic, umywalka, ustęp, jest też miejsce na pralkę. Wejście do niej jest z korytarza, obok wejścia do garażu. Wyburzyliśmy ścianę, tak by nie było korytarza prowadzącego do pokoju na dole. Została tylko kolumna podpierająca strop – dzięki temu salon powiększył się o dodatkowe metry i nie ma wąskich ciemnych zakamarków. W pokoju jest niskie okno, też nie chcieliśmy mieć tam drzwi balkonowych. A w salonie zrobiliśmy 2 wyjścia na taras – jedno z wykusza, drugie, podwójne drzwi w miejscu, gdzie zgodnie z projektem były okna. Jeżeli chodzi o podniesienie domu, to u nas jest to jakieś 50 cm – pół pustaka na dole oraz pustak na górze i wieniec dla wzmocnienia konstrukcji. Zdjęcia domu wyślę na prv, bo wgranie ich na forum przekracza moje możliwości :wink:

Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego. W najbliższym miesiącu robimy tynki i wylewki.

• 3 months później...

Witam !!

Przeczytałam Wasz dziennik. Chyba z podobnymi problemami i pytaniami boryka się każdy inwestor na początku swej budowlanej drogi ... :roll:

My tez myśleliśmy o ociepleniu domu 20 cm styropianu, ale z kim nie rozmawialiśmy to właśnie twierdził, że trudniejszy jest tego montaż, a poza tym powyżej 12 cm już różnica w ociepleniu jest znikoma. Tak więc krakowskim targiem stanęło na tym że będziemy ocieplać 15.

A co do stanu zero w tym roku to wszystko jest realne :D. My rozpoczęliśmy budowę 5 grudnia a na święta Bożego Narodzenia mieliśmy już stan "0". Wprawdzie sąsiedzi się trochę dziwnie patrzyli, że ktoś zaczyna budowę w grudniu ... :o , no ale to już inna historia. Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

• 1 month później...
My tez myśleliśmy o ociepleniu domu 20 cm styropianu, ale z kim nie rozmawialiśmy to właśnie twierdził, że trudniejszy jest tego montaż, a poza tym powyżej 12 cm już różnica w ociepleniu jest znikoma. Tak więc krakowskim targiem stanęło na tym że będziemy ocieplać 15.
W czym niby przyklejenie styropianu 20cm jest trudniejsze od 15cm? W domach jednorodzinnych można podarować sobie kołkowanie (no, chyba, że ktoś mieszka np. nad samym morzem), ale i ono nie jest problemem. Typowa ściana z ociepleniem 12cm to U 0,25-0,30 W/(m2K).

Przy 20cm U=0,17-0,2 W/(m2K). Różnica nie jest mała oczywiście jeżeli zadba się także o izolacyjność pozostałych elementów budynku.

w naszym przypadku decyzja o pozostawieniu 15 cm wynika z tego, że chcemy zastosować platinum plus ze współcz. 0,031. Z porothermem 25 cm, według kalkulatora termorograniki wychodzi U ściany=0,1757. Nie jest więc źle, chyba, że ten kalkulator nie tak oblicza.

w naszym przypadku decyzja o pozostawieniu 15 cm wynika z tego, że chcemy zastosować platinum plus ze współcz. 0,031. Z porothermem 25 cm, według kalkulatora termorograniki wychodzi U ściany=0,1757. Nie jest więc źle, chyba, że ten kalkulator nie tak oblicza.
Pisałem o zwykłym styropianie.

15cm Platinium jest OK, zwłaszcza przy ogrzewaniu gazowym (przy elektrycznym radziłbym dać więcej ;) ).

• 2 weeks później...
sami jesteśmy zaskoczeni, że dom zapowiada się tak świetnie. Pierwotny projekt był w miarę dostosowany do naszych potrzeb, ale było też sporo kompromisów i w zasadzie ignorowaliśmy wygląd zewnętrzny (ważniejsze było dla nas wnętrze, bo dom z zewnątrz będziemy oglądać sporadycznie). Po zmianie architekta liczyliśmy na lepsze przystosowanie projektu do naszych oczekiwań. Przy włożeniu ogromnej sumy pieniędzy fajnie, kiedy nie trzeba decydować się na kompromisowe rozwiązania (jak np. wcześniej pralnia w pom. gosp. za garażem). Oczywiście mieliśmy nadzieję, że uda się zrobić coś ciekawego z wyglądem zewnętrznym. Efekt jednak nas zupełnie zaskoczył. Projekt wewnątrz i na zewnątrz bardzo nam się podoba. Oby tylko udało się nam go tak zrealizować.

zapraszam do podglądania, pracownia będzie na jakieś 25,5 m2. Do decyzji już w trakcie budowy będzie granica z antresolą - albo podwyższona balustrada (blacha lub szkło lub jakieś rurki) albo częściowo ściana i szkło albo lita ściana. Projektantka wymyśliła też, że ciekawie mogą wyglądać drzwi obrotowe zrobione z blachy takiej jak na elewacje lub perforowanej. Wejście ma 165 cm, więc musi być coś szerszego.

Niewiele widzę, ale i tak dom wygląda świetnie! Oszczędny i nowoczesny. Mieliśmy podobne założenia, z tym że nasz wyszedł nie aż tak minimalistyczny, chociaż miał taki być... A wątpliwości? Zaczęliśmy już budowę, ale mnie cały czas nie daje spokoju sprawa właśnie wentylacji mechanicznej. Zrezygnowaliśmy z niej, a właściwie mój mąż zrezygnował, z powodów, które wymieniałaś: konserwacja, ewentualne naprawy. A przede wszystkim stwierdził, że koszt jest zbyt duży w stosunku do oszczędności wynikającej z odzysku, ekonomista niby :roll: , ale wszyscy są tacy pewni, że to się opłaca :roll: Poza tym mamy nad salonem pustkę, odkrytą więźbę i co z tymi rurami? Pozostaliśmy przy 20cm styropianu i dobrych oknach.

Czekam na kolejne wizualizacje domu!

taki właśnie oszczędny i minimalistyczny chcemy. Z tą wentylacją jest podobno tak, że rzeczywiście, aż takich oszczędności nie daje, żeby się szybko zwróciło. Szczególnie jeśli ma się tak jak my gaz ziemny. Podobno jednak jest korzystny klimat itp. Ja się obawiam tego, że skoro robimy w miarę ciepły i szczelny dom, to grawitacyjna nie będzie działać. W myśleniu tym utwierdziła mnie lektura wątku o domach 3 i 5 litrowych i odpowiedź znawców z tamtego wątku na założenia naszego projektu. My zdecydowaliśmy się także ze względu na to, że rekuperator wyciągnie nam i odda trochę ciepłego powietrza, które nagrzeje na dole koza. Niewykluczone, że w trakcie budowy, ze względów finansowych, trzeba będzie z tego zrezygnować. Trochę mi zabiłaś ćwieka z tą pustką. My też mamy pustkę i rzeczywiście nie mam pojęcia gdzie te kanały pójdą. Zapytałam już architektkę, jak to będzie zorganizowane.

Na pewno dużym plusem wentylacji mechanicznej jest przyjemny mikroklimat i dlatego mi żal, że nie będziemy jej mieli, ale mam nadzieję, że nawiewniki higrosterowalne dadzą radę.

Nie drążyliśmy za bardzo tematu, ale wentylacja poprowadzona w podłodze wiązałaby się dla nas z podniesieniem budynku (koszty) i problemami z tarasem (chcemy, żeby był bardzo nisko).

cieszę się, że sę podoba. przekażę architektce. Co do realizacji, to musicie się uzbroić w cierpliwość, bo najwcześniej zaczniemy na wiosnę, a i to zależy od możiwości finansowych - musimy mieć na 2 tys. raty kredytu :( (zakładamy optymistycznie koszt na 400 000 zł) + dalsza spłata działki. Jestem jednak dobrej myśli.