Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Archi, co do budowy SSO to raczej tak, ale to wynika z tego, że mieliśmy ceny na materiały z robocizną i mimo ich ustaleni w marcu, wykonawca do etapu poddasza je podtrzymał. Dach będzie nas kosztował trochę więcej, bo tak jak pisałam w dzienniku, wykonawca nie chciał wziąć ryzyka wzrostu cen materiałów, a przede wszystkim stali i dachówki (wycenił nam Rubina, a my chcemy płaską, która jest droższa). Biorąc pod uwagę pierwotną cenę - 66 tys. prognozujemy nieznacznie wyższy koszt, a biorąc pod uwagę ofertę wykonawcy z Creaton Domino, to wyjdzie nam znacznie niżej.

Bramę udało się zamówić w niższej cenie - 7300 zł - jest to jedna z lepszych na rynku - Normstahl EuroStyle, z napędem automatycznym na pilota 5000 x 2250. Niższa cena wynika z aktualnej promocji Normstahla. Drożej wyszły nam okna z roletami. Prognozy opierały się na wycenach, które miałam z poprzedniego roku. Wychodziło ok. 26 tys., a rolety szacowałam na ok. 10 tys. (szacunek kompletnie w ciemno). W efekcie koszt to 40 tys. zł, ale zmniejszyliśmy liczbę okien, bo pierwotna wycena wyszła na same okna prawie 50 tys.. Po zmniejszeniu i zlikwidowaniu części okien wyszło nam łącznie właśnie te 40 tys. Cena za rolety i okna, biorąc pod uwagę ich jakość jest bardzo dobra. Więcej płacimy za lepsze silniki do rolet (Somfy) i droższy montaż (specjalny, aby schować rolety integro pod ociepleniem).

Co do wyliczeń - podaję na bieżąco zakończone etapy. Może to być przydatne, bo sama często szukam konkretnych kwot po dziennikach innych. Muszę zajrzeć do Was, bo ostatnio byłam na etapie kredytów :)

Poczytałem dziennik, dużo cennych uwag i wniosków dla nas :)

Budujemy też dom bezokapowy i martwimy się jak to będzie z tą izolacją dachu i ewentualnym przeciekaniem :(

Do tego mamy aktualnie te same dylematy - dotyczące wyboru dachówki (właściwie w tym samym zakresie) - u nas piano odpadło, bo czarna jest za ciemna, a szara - za jasna...

Zrezygnowaliśmy też z rolet (po rozmowie z jareko), bo trzebaby cudować z cofaniem/zmniejszaniem nadproży, jak i musielibyśmy dać większą warstwę ocieplenia (teraz też mamy 25 P+W i 20cm styropianu).

Za to ostatnio w sąsiedniej wsi odkryliśmy patent na zastępstwo rolet - takie nasuwane okiennice (elektryczne zdaje się), które szczelnie izolują okno, a nie psują tak strasznie elewacji.

Żona powiedziała stanowcze "nie" jakimkolwiek wystającym skrzynkom od rolet, więc rolet nie będzie :(

Musimy też zabrać się za zamawianie okien - ale w tym roku i tak ciągniemy tylko SSO, więc okna będą do montażu w przyszłym roku.

witam :)

co do izolacji, to podstawą jest porzadna obróbka blacharska.

co do "zasłon' okiennych - rozważaliśmy okiennice Schuco, które są zamontowane w domu pokazowanym pracowni Archipelag Lumina w Długołęce. Nie wiem, gdzie się budujecie, jeśli w okolicach Wrocławia, to podjedźcie zobaczyć.Jeśli nie, to w necie można znaleźć zbliżenia tego rozwiązania. Są jeszcze refleksole i żaluzje zewnętrzne. Dzisiaj akurat usunęłam listę subskrypcji tych tematów, więc nie podam linków, ale były one w części o oknach. Tak jak pisałam w dzienniku - przy naszej lokalizacji obawialiśmy się rezygnacji z rolet. Część okien będzie i tak bez, ale jeśli będzie to przeszkadzac, to jak będzie kasa zrobimy albo właśnie te okiennice albo refleksole.

Powodzenia w budowaniu i przy wolnej chwili przyjdę z rewizytą :)

Acca5, witam serdecznie w naszych skromnych progach :)

Heby są duże - każda ma ok. 15,2 m długości i ważą łącznie ok. 1,5t. Ze słupami, poprzeczkami i stężeniami wyjdą chyba niecałe 2t.

Montaż odbył się oczywiście przy pomocy dźwigu. Dźwig miał też być przy lutowaniu, bo wszystko było lutowane na miejscu.

Salik, wczoraj wieczorem mieliśmy burzę mózgów i zapadła taka decyzja. Argumenty podałam w dzienniku. Co do kolorów, to próbki, które dostałam od kolegi mają inny kolor niż w folderach. Są bardziej zielonkawe i jaśniejsze. Możliwe, że to z czasem ciemnieje. Ale jest bardzo ładna :)

Salik, wczoraj wieczorem mieliśmy burzę mózgów i zapadła taka decyzja. Argumenty podałam w dzienniku. Co do kolorów, to próbki, które dostałam od kolegi mają inny kolor niż w folderach. Są bardziej zielonkawe i jaśniejsze. Możliwe, że to z czasem ciemnieje. Ale jest bardzo ładna :)

Argumenty czytałem, ale właśnie napisałaś coś czego się obawiałem - 'bardziej zielonkawe'.

Tak samo było z którąś z płaskich dachówek które ostatnio oglądaliśmy - szara dachówka w deszczu się robiła zielonkawa (ale tylko te, bo modele innych producentów w podobnym kolorze były nadal szare).

Sam już nie wiem co wybrać, a trzeba wybierać już już bo majster mówi że dach będzie można robić za 3 tygodnie...

Aktualnie najbardziej atrakcyjnie cenowo wychodzi Nibra G10, po ostatniej wycenie płaskich dachówek koloru szarego zwątpiliśmy (ceny skoczyły o kilka tysięcy).

nie wiem czy zaglądałeś wcześniej, ale w moim dzienniku są zdjęcia Nibry. Jak chcesz, to mogę podesłać więcej na priv. Nas urzekła Piano. Właśnie jest rozładowywana :) (a ja siedzę w pracy :( ) Piano też ma bardzo ładną szarą. Nasza wycena wyszła o 2 tys. więcej niż Nibra.

Tak, widziałem właśnie u Was zdjęcia i one nas skłoniły do szczegółowego rozeznania tematu wszystkich dachówek płaskich :)

Mam taką jedną Nibrę G10 w domu i wygląda ok, zarówno przy pochmurnym, jak i słonecznym niebie.

U nas różnica między Piano, a G10 to prawie 5k (ok. 160m2 połaci dachu), ale też wasza czarna Piano jest chyba z tej tańszej linii, a szara - z droższej.

Gratuluję Wam jednego dylematu mniej i dostawy dachówki :)

U nas wszędzie słyszymy że dostawa (praktycznie dotyczy to wszystkich typów dachówek płaskich) to jakieś 2-3 tygodnie, więc zazdroszczę Wam takiej szybkiej dostawy :)

faktycznie, od zapłaty do dostawy minęło 5 dni. Od zamówienia chyba ok. 7 .

My mamy 200 m2. Nasz kolor to schieferschwarz i jest to Linia Klassik ta tańsza. W tej linii jest też jasnoszara dachówka - platynowoszary. Droższe są dwa kolory w Linii Aktuall. W moim dzienniku jest zdjęcie z prezentacji dachówek. Kolory droższe to rząd najwyższy i najniższy. Kolory tańsze to dwa pośrodku. Nam Piano wyszło taniej niż kolor cynkowoszary z Nibry G10. Na Nibrę w czerni łupkowej i ciemnoszarej (faktycznie bardziej jasny niż ciemny był ten szary, matowy) była promocja i wychodziła dokładnie 2,6 tys. taniej (jednak więcej niż dwa tysiące). Niższa cena na piano wynikało m.in. stąd, że rozładunek jest po naszej stronie.

Życzę Wam dużo zdrowia!

I niestety rozumiem aż za dobrze dylematy decyzyjne :(

Mi kilka osób powiedziało że przy dachu bezokapowym lepiej zrobić 2 rury spustowe na każdej połaci, bo jedna może być za mało do zbierania wody przy większych deszczach.

My wczoraj mieliśmy 'burzę mózgów' odnośnie wyboru dachówki i .... ciągle nic nie mamy wybrane :(

A czas ucieka.

dzięki za życzenia, ale mam wrażenie, że jest coraz gorzej :(

nam czas uciekł z organizacją komunikacji dachowej. Cały czas nie wiemy, jak zorganizować sprawę komina. Jedni twierdzą, że trzeba go czyścić, inni że nie. Jedni twierdzą, żeby robić wyłaz inni, że stopnie i ławy a inni że nic, bo i tak kominiarz jak wyjdzie na dach, to nie sięgnie do komina. W końcu dzisiaj okazało się, że więźba jest już prawie zrobiona, więc w zasadzie wyłaz odpada, bo nie będzie chyba na niego miejsca. Tak samo trzeba będzie robić kolanko w kominie do kozy, bo idąc prosto komin wchodzi w więźbę. Od paru dni nie mogę doczekać się odpowiedzi od instalatora, a bez tego nie wiadomo, co dalej.

Mam wrażenie, że zaczyna mnie to wszystko przerastać. A przecież to dopiero początek...

Chyba trzeba jutro jechać na budowę podładować baterie :)

Witam ja jeszcze na temat dachówek nam własnie przyszły dwa dni temu dachówki Domino Creatona własnie w kolorze łupka .Czekaliśmy na nie 2,5 miesiąca.Dekarze wchodzą w poniedziałek.Nie umiem coś dziennika założyć więc wam nie pokaże.Czekam na wasze rozwiązanie techniczne i na pewno coś zgapię.W tym roku kończymy na dachu,a od wiosny dalej zaczynając od okien.

Czyli jak wyczytałam okna będziecie mieć w kolorze szarym? czekam na rozwiązania kolorystyczne elewacji bo mam z tym problem.

I jeszcze dodam fajny macie ten domek!!!

witam serdecznie i zapraszam :)

założecie dziennika jest proste i polecam. Możesz zrobić albo jako osobny wątek w dziennikach albo jako blog w swoim profilu.

Macie fuksa, że załapaliście się na Domino. Od października już go nie uwidzisz w Polsce.

Co do kolorów okien to wstępnie silbergrau, ale dopiero po dachu przyjeżdza człowiek od okien i wtedy będziemy ostatecznie wybierać kolor. Jezierski ma jeszcze antracyt, tytan i platyna.

Witam ponownie chyba udało mi się z tym dziennikiem, ale będę go uzupełniać dopiero po 15 listopada-niestety do tego czasu mam inne ważne sprawy.W każdym razie droga Spireo widzę że budowa będzie u was podobnie zaplanowana jak u nas.Dach robią od jutra-tzn. kłada dachówki.Nad drzwiami podobnie jak Wy też się zastanawiamy.I też wybraliśmy wstępnie renodoor w tym samym kolorze.Za chwilę sprawdzę te z adeco-bo nigdy wcześniej o nich nie słyszałam.Widziałam je na żywo i wyglądają ok.Pisz koniecznie o wyborze drzwi, bo jestem ciekawa co wybierzecie.My po dachu ruszamy dopiero na wiosnę ,a do tego czasu trzeba wszystkie inne rzeczy przygotować.Powiedz mi co z waszą łazienką na dole jakiemieliście plany,sama projektujesz czy wspomagasz się kimś?

Gratuluję więźby :)

Nam za rynny Galeco wyszło coś właśnie w okolicach 2400zł, 24m rynien + 4 rury spustowe.

Pamiętajcie o dylatacji przy kominach.

A kabel antenowy, to nic wielkiego - puścicie go później.

Planujecie jakieś kolektory na dachu, czy na razie nie?

Zazdroszczę Wam że już jesteście na etapie dachu - u nas wygląda że dach wyląduje dopiero w okolicach połowy grudnia :(