Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

wiem o tym salik - tez masz swoje doswiadczenia życiowe.

nie zmenia to faktu, ze mentalnośc Belga jako nadczlowieka jest wkurzająca.

o złodziejstwie niby w majestacie prawa nie wspomnę - wykorzystuja jak tylko moga nieznajomośc prawa i przpisów lokalnych, a malo to decyduje sie na sprawe sądową

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bosz, piękne! weź to wykasuj, bo nasi fachowcy jeszcze na to nie wpadli, nie ma im co podpowiadać :D

genialne! aż dziw, że nasi na to nie wpadli.

Ja mam takiego instalatora w belgijskim stylu - wiecznie jakieś przedziwne historie mu się przewijają i generalnie zamiast przyjść i zrobić robotę raz z dobrze to pojawia się i znika - przychodzi, założy jeden kaloryfer, wróci za trzy dni, założy jeden i tak w kółko. Jego koronne wymówki to awaria we wspólnocie mieszkaniowej, którą obsługuje lub choroba psa, którego trzeba pilnie zawieźć do weterynarza. W ciągu tego czasu, kiedy u nas pracuje pies rzekomo odwiedził weterynarza już jakieś 20 razy ;)

Może już mu rodzina wymarła. My kiedyś wykańczaliśmy mieszkanie. 50 m2, 4 miesiące. Koleś oczywiście wszystko zrobił w końcu w tydzień. Ale ile się nasłuchaliśmy o przeróżnych wypadkach losowych... teraz wszyscy zdrowi i tylko marudzą, że chcieliby pracować od 7, a mogą dopiero 7:30 albo 8:00 (p. Kocot). ;)

a skąd masz koparkę? z mojego namiaru?

nie, z Żernik - bliżej.

Spirea, minikoparki są tańsze. Za koparkę wszyscy krzyczeli 100/h i jeszcze za dojazd. Przy czym ostatnio koleś ten co zawsze nie mógł, przysłał kolegę, a ten stwierdził, że sobie na nas zarobi i skłamał nt. godzin robienia. No tyle, że miał świadków i się nie udało.

Salik, mam po całości podłogówkę + rury pod grzejnik w garażu i kotłowni (chociaż tu nie wiem czemu tych rur nie ma???). Mam naczynie wzbiorcze, nie wiem do czego to jest. Nie jestem pewna, czy mam to zrobione z głową. Mamy podłogówkę i te grzejniki. Mamy też mieszacz. Serwisant powiedział, że jak nastawimy piec pod grzejniki, to nie ma znaczenia pogodynka czy sterownik w pokoju, bo piec musi zapodać wyższą temperaturę pod kątem grzejników. Kazaliśmy mu ustawić optymalnie pod pogodówkę i sterownik z pokoju olewając grzejniki, których teraz i tak nie ma. I w zasadzie nie wiem, co dalej. Z obliczeń podłogówki wyszło, że czasami będzie trzeba dogrzać kotłownię i garaż, bo temperatura spadnie, szczególnie w kotłowni, poniżej 0 stopni. Mamy tam reku, więc nie może spaść. Teraz piszesz o tym naczyniu wzbiorczym. Musze to posprawdzać. Obawiam się, że instalator zrobił tak jak zawsze, nie uwzględniając, ze mamy w większości podłogówkę.

Ja nie mówię że u Ciebie źle, tylko się zastanawiam czemu my tego nie mamy.

Może dlatego że nie mamy żadnych mieszaczy i mamy tylko jeden obieg CO wpięty bezpośrednio do kotła.

Czy masz u siebie obłożone izolacją kawałki rur zasilających/powrotnych CO?

Bo u nas to co było wcześniej zrobione przez naszego hydraulika ma izolację, ale na nowych rurkach wykonanych przy podpinaniu kotła nic nie ma (a z tego co czytałem powinno być, żeby ograniczyć straty ciepła na rurach).

I jeszcze ostatnie pytanie - masz u siebie zawory odpowietrzające w rozdzielaczach podłogówki?

Spirea ja mam takie schody. u mnie nie ma żadnej podporki:o jest stopa wkuta na parterze w wylece. potem wszystko do ścian, mama też miała montowane własnie takie same schody( ale robił jej inny ślusarz) i ma podpore tylko na ślupie ściany( filar między jednym oknem a drugim). chcesz kontakt do tego ślusarza. ja dawałam ci chyba namiar dzwoniłaś?jak chcesz na priv wyślę ci telefon do mnie, to może w czymś ci pomogę:rolleyes: jakiś kosmos z tymi waszymi schodami:spam:

mam jeszcze prośbe , ty jesteś obyta z tymi wszystkimi lampami. potrzebuję na ścianę betonową do syna- delikatną ,żeby nie zakłóciłą i nie zdominowała przede wszystkim ściany:p wiesz o co mi chodzi. taki punkcik na wysięgniku. nai może być z tranzystorem. wszystko ma być wbudowane w lampce. byłam w Ikei tam są fajne , ale niestety mają tę skrzyneczkę zewnetrzną.:o_G205373.jpg