Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Moni, tę!

http://www.edenilluminazione.org/epages/62033157.sf/it_IT/?ObjectPath=/Shops/62033157/Products/%22ARTEMIDE%20MICONOS%20PARETE%22

Ja nieustannie kombinuję gdzie ją wsadzić. Mam miejsce na kinkiet na jednej ścianie w jadalni i tam chyba zawiśnie. Tylko nie wiem co pod nim

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniko, z moimi schodami jest ten problem, że są dwubiegowe i z jednej strony w ogóle nie mam ściany. Mam fotki Twojej konstrukcji. U Ciebie schody są między ścianami, więc jest to wystarczające. Jeśli dobrze zrozumiałam, u Twojej mamy opierają się o filar. U nas miały się opierać o słup (bo tylko on jest pod drugiej stronie), ale okazało się, że po pierwsze nie nadaje się po błędach wykonawczych, po drugie nie było w ogóle projektowany jako podpora dla schodów. Drugi bieg byłby więc jedynie przymocowany do stropu. Tworzy się wtedy na nim i części spocznika dźwignia. W trakcie użytkowania występowałyby drgania, które przenoszone na ścianę nośną z przymocowanym do niej pierwszym biegiem, mogłyby skutkować pęknięciami itp.

Decyzja zapadła - robimy dwie podpory, jako bezpieczniejsze rozwiązania dla wylewki i siatkę między nimi.

Co do lampy, to tak jak napisała Magda34 - Tolomeo. Nie kojarzę innej na wysięgniku, ale aż tak mocno w lampach nie siedzę. Pytanie czy musi być na wysięgniku i czy musi być taka delikatna? Czy to ma być lampa nad biurko? Jeśli tak to, może być też taka przykręcana do blatu (jeśli szkło wytrzyma). Takie są własnie w Ikei, Leroy Merlin, droższe w Bo Concept i moje cudo - jeden z typów do sypialni: http://www.cb2.com/table-lamps/lighting/carpenter-pool-lamp/f6678

Może jak beton, to bardziej techniczna? Masz na ścianie klimatyzator, zastanawiam się czy lekka lampa nie zniknie w jego otoczeniu. Co myślisz o tym - Saturn z Es-system (firma z Krakowa). Bardzo mi się podoba i kombinuję, gdzie ją wsadzić. http://elight.com.pl/essystem-saturn-c-178_55_432.html A tu na ścianie betonowej.

http://www.loftydegirarda.eu/index.php?p=1&sp=5&m=5&l=pl Loft szary.

Spireo z tą wodą to masakra, robiłaś próbę wody przed wylewkami?Ja na szczęście robiłam i okazało się że była dziura od gwoździa, tylko nie wiadomo kto to zrobił,albo tynkarze specjalnie,albo przez przypadek facet od nadlewania schodów.Mam nadziejęże to tylko źle wygląda i nie trzeba będzie kłucia

Spirea - ten zaciek to wygląda na jakiś na zaworze w ścianie zaraz przy wyjściu (inaczej by nie poszła wilgoć tak bardzo do góry).

Patrzyłaś czy oczko na wyjściu ze ściany jest mokre?

Co do pieca - nie wiem jaką Ci akurat temperaturę podawał, ale programy do wygrzewania jastrychu nie grzeją raczej tak że palnik chodzi non-stop.

Szczególnie nie przy obecnych temperaturach na zewnątrz.

IMHO dolna modulacja jest za wysoka i kocioł wchodzi w taktowanie.

Ot, uroki tzw. okresów przejściowych.

Zresztą Twój hydraulik Ci powinien wszystko wyjaśnić :)

U mnie dzisiaj się okazało że jest inny problem - w górnym rozdzielaczu (albo w dolnym?) są zamienione belki z rotametrami i to co w jednym jest zasilaniem, w drugim jest powrotem.

Hydraulik ma przyjechać jakoś w przyszłym tygodniu i poprawić.

Udało Ci się zrobić odbiór kominiarski?

Spirea gdzie te lampy kupuje się w Polsce>>> Tolomeo na wysięgniku super aluminiowa i te żarówki też . jeszcze pokaże synowi te z Krakowa es-system. też fajne.

kurcze nie otwiera mi się tylko link od MONI:o

Moniko, z moimi schodami jest ten problem, że są dwubiegowe i z jednej strony w ogóle nie mam ściany. Mam fotki Twojej konstrukcji. U Ciebie schody są między ścianami, więc jest to wystarczające. Jeśli dobrze zrozumiałam, u Twojej mamy opierają się o filar. U nas miały się opierać o słup (bo tylko on jest pod drugiej stronie), ale okazało się, że po pierwsze nie nadaje się po błędach wykonawczych, po drugie nie było w ogóle projektowany jako podpora dla schodów. Drugi bieg byłby więc jedynie przymocowany do stropu. Tworzy się wtedy na nim i części spocznika dźwignia. W trakcie użytkowania występowałyby drgania, które przenoszone na ścianę nośną z przymocowanym do niej pierwszym biegiem, mogłyby skutkować pęknięciami itp.

Decyzja zapadła - robimy dwie podpory, jako bezpieczniejsze rozwiązania dla wylewki i siatkę między nimi.

Co do lampy, to tak jak napisała Magda34 - Tolomeo. Nie kojarzę innej na wysięgniku, ale aż tak mocno w lampach nie siedzę. Pytanie czy musi być na wysięgniku i czy musi być taka delikatna? Czy to ma być lampa nad biurko? Jeśli tak to, może być też taka przykręcana do blatu (jeśli szkło wytrzyma). Takie są własnie w Ikei, Leroy Merlin, droższe w Bo Concept i moje cudo - jeden z typów do sypialni: http://www.cb2.com/table-lamps/lighting/carpenter-pool-lamp/f6678

Może jak beton, to bardziej techniczna? Masz na ścianie klimatyzator, zastanawiam się czy lekka lampa nie zniknie w jego otoczeniu. Co myślisz o tym - Saturn z Es-system (firma z Krakowa). Bardzo mi się podoba i kombinuję, gdzie ją wsadzić. http://elight.com.pl/essystem-saturn-c-178_55_432.html A tu na ścianie betonowej.

http://www.loftydegirarda.eu/index.php?p=1&sp=5&m=5&l=pl Loft szary.

ja też na parterze nie mam ściany z jeden strony. tylko klatka jest od 1 piętra do 2.mam też nie ma ściany z jednej strony:p mocowane są do stropu i filaru przy drzwiach. ale mam na filarze ma taką listwę od dołu do schodów - podpora. jutro ci zrobię zdjęcia.

Ja nie mówię że u Ciebie źle, tylko się zastanawiam czemu my tego nie mamy.

Może dlatego że nie mamy żadnych mieszaczy i mamy tylko jeden obieg CO wpięty bezpośrednio do kotła.

Czy masz u siebie obłożone izolacją kawałki rur zasilających/powrotnych CO?

Bo u nas to co było wcześniej zrobione przez naszego hydraulika ma izolację, ale na nowych rurkach wykonanych przy podpinaniu kotła nic nie ma (a z tego co czytałem powinno być, żeby ograniczyć straty ciepła na rurach).

I jeszcze ostatnie pytanie - masz u siebie zawory odpowietrzające w rozdzielaczach podłogówki?

Salik, zdjęcia rurek przy kotle są w dzienniku. O zaworach nie powiem, bo nie wiem jak to ma wyglądać. Rozdzielacze był u nas wymieniane, bo poczatkowo mieliśmy takie zwykłe.

Z tym naczyniem wzbiorczym ,to znalazłam co takiego na elektrodzie "Czy na instalacji CO jest naczynie przeponowe (ewentualnie naczynie wzbiorcze)? Jego brak, lub nie właściwe ciśnienie w poduszce powietrznej może być przyczyną zapowietrzania. "

Zawory w rozdzielaczach masz, rurki ocieplone też.

Wiesz może od czego są te białe rurki (wyglądają jak PEX od podłogówki)?

A zasobnik Ci postawili na czymś, czy na wylewce?

Bo rurki wyglądają na zrobione na tę wysokość, a pewnie jeszcze będziesz chciała kłaść tam jakieś kafle.

No to nie wiem czemu u mnie nie ma tego naczynia wzbiorczego/przeponowego :(

Salik, dzięki za info o mojej instalacji. Wczoraj wpadlam w panikę i siedziałam w nocy 3 godziny próbując rozgryźć naszą instalację. Gdzie mam mieszacz, gdzie pompa, czy powinnismy mieć jakieś sprzęgło hydrauliczne. To mnie przerasta, ale chyba nie da mi spokoju, dopóki tego nie zrozumiem.

Mi się wydaje że masz raczej wszystko ok, po prostu masz to inaczej zmontowane :)

U nas pompa od CO jest w piecu, więc jedno urządzenie 'w obwodzie' mniej.

Zresztą pewnie jak zapytasz swojego hydraulika, to Ci wszystko wyjaśni :)

Przepraszam że tak dopytuję, ale masz tego po prostu trochę więcej u siebie i się zastanawiam czy mi nie brakuje czegoś.

Na razie wiem że musimy zamontować reduktor ciśnienia, bo na wejściu z sieci mamy prawie 5mbar :(

Już czytałem ten artykuł i właśnie na jego podstawie mnie naszły wątpliwości.

Z drugiej strony instalator mówił że w sytuacji jednego obiegu grzewczego i do tego podłogówki która się rozgrzewa do stosunkowo niewielkiej temperatury, układ sobie powinien poradzić z ciśnieniem.

W tej chwili kocioł pokazuje niecałe 1.5bara dla układu CO.

No nic - mój hydraulik też w wyliczeniach podawał mi tylko jedno naczynie wzbiorcze (do CWU), ale jak przyjedzie przekręcić rury w rozdzielaczach to go zapytam.

Spirea - który miałaś teraz dzień cyklu wygrzewania?

Lecisz tym przepisem 3x 25, 1x 30, 1x 35 ... czy wzięłaś program z kotła?