Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Barbaro, Adeco to podobno bardzo dobre drzwi. Czekam ciągle na wycenę tych pełnych. RenoDoor możesz zobaczyć w dzienniku Marcina Cetery.

Z łazienką na dole jest tak, że chcemy mieć tam prysznic, aby bylo drugie miejsce do kąpieli. No i mi marzył się szeroki prysznic - taki bez brodzika, z odpływem liniowym, szklaną taflą do połowy i deszczownicą. Ma być surowo. Nawet rozważam zrobienie betonu, czy farby i np. prysznica w mozaice (zresztą coś podobnego ktoś miał na forum - w wątku o łazienkach). Łazienka wielkościowo wyszła taka, na ile pozwoliły wymiary domu, a konkretnie przejścia z salonu do gabinetu - ok. 1,7 szeroka i 1,9 długa. Faktyczne wymiary trzeba sprawdzić na budowie. Jesli zrobimy prysznic na szerokość, to zostaje 0,9-1 na toaletę i umywalkę. Obojętnie jak beda rozmieszczone może to wygladac kiepsko, bo większą część zajmie ten prysznic. Na rysunku to źle nie wygląda, w realu gorzej. Na razie nie wspomagamy się nikim. I pewnie tak zostanie, bo nie mamy kasy. Z jednej strony dobrze wziąć kogoś, kto to wszystko rozmieści, zaplanuje i wymysli ciekawe rozwiązanie, z drugiej strony to też radość, że jak potem bedzie ładnie wyglądać (jeśli będzie oczywiście), to własna zasługa. Gdybyśmy mieli trochę pieniędzy na zbyciu, to pewnie pozwolilibyśmy sobie na projektanta wnętrz. W związku z tym, że dostaliśmy mniej kredytu, to są jedne z tych wydatków, które musimy uciąć. Mój mąż jest po ASP, fakt, że po malarstwie, ale ma jakieś pojęcie w tych sprawach, ja szperam w internecie, więc mam nadzieję, że jakoś sobie razem poradzimy.

Salik, jutro może uda mi się zweryfikować czy ta więźba jest czy nie. Dylatacja, jak i wyczystka są to dla mnie pojęcia niezrozumiałe, chociaż ogólnie sens pojmuję. Zapytam jutro wykonawcę, czy coś takiego zrobili. Z tą pierwszą wyceną Galeco jest więc chyba coś nie tak. U nas są 33 m rynny i też 4 spustowe. Zakładam, ze rynny mamy z głowy. Siedzimy teraz nad tym nieszczęsnym kominem do kozy.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znaczy macie Rondo Plus w kotłowni?

No to kiepsko.

My prawie, prawie wstawiliśmy Avanta do kotłowni.

Ale tknięty wpisami na forum podzwoniłem po różnych dystrybutorach kotłów kondensacyjnych i wszyscy zgodnie powiedzieli że Schiedel do kondensacyjnych się słabo nadaje (nawet Avant, niby dedykowany do tego celu).

Raz że kondensat nie spływa bezpośrednio do kotła, a dwa że średnica najmniejszego Schiedla jest i tak za dużo i powstają problemy z ciągiem.

Poza tym poczytaliśmy właśnie o tym że często się kończy tym że w takiego Schiedla i tak trzeba wstawić kwasówkę rura-w-rurze, więc murowanie Schiedla za 3.5k byłoby wywaleniem kasy w błoto :(

Nasz Avant pojechał wczoraj z powrotem do składu budowlanego, niestety wygląda że u Was się już nic z tym nie da zrobić :(

Pozostaje Wam faktycznie chyba wpuszczenie kwasówki...

Z ciekawości - co to 'komin dwupłaszczowy do kozy'?

My dzisiaj na przykład podjęliśmy decyzję, żeby zrobić trójnik odchodzący w bok ściany (równolegle do ściany przy której stoi komin), a nie prostopadle.

I też nie jestem pewien że to była dobra decyzja, ale jakąś trzeba było podjąć :)

Edytowane przez salik

dwupłaszczowy do kozy, to inna nazwa na dwuścienny, czyli stal potem warstwa izolacji i znowy stal. To podłącza się do kominka wolnostojącego. Można i tak zrobić, i tak w zasadzie chcemy, że z kominka do stropu idzie sama rura stalowa z kwasówki, a nad stropem przechodzi w ten izolowany.

Wkurzyłam się z tym kominem. Nie miałam pojęcia, że robi się inny komin pod kondensat, nikt mi też nie zwrócił uwagi, żeby tego przypilnować. Muszę ustalić dokładnie z instalatorem, co teraz można zrobić i czy będą zachowane odpowiednie parametry. A potem rozmowa z wykonawcą.

Ja się nie pomylił_e_m ;-)

Napisałem że mieliśmy zamówionego Avanta, ale go w końcu nie zainstalowaliśmy.

Nie wiem jaki masz kocioł - być może większej mocy, więc wyjście z kotła masz większe niż klasyczne fi80.

Przy 80ce i najmniejszym rozmiarze Avanta 120, występują (potwierdzone przez różnych użytkowników) problemy z ciągiem przy niektórych typach kotłów.

A ja nie chciałem mieć sytuacji kiedy jestem zmuszony do wzięcia określonego kotła producenta XYZ, bo w innym przypadku mogą wyjść jakieś problemy...

Co więcej - wstawianie w tej sytuacji Avanta to byłoby zwykłe marnotrawstwo pieniędzy, bo to samo (a nawet lepiej) można osiągnąć wstawiając pustaki kominowe (wentylacyjne) i do nich włożyć kwasówkę.

Z kondensatem chodzi o to że w Avancie (jak i w Rondo) spływa on do specjalnego odprowadzenia, natomiast producenci kotłów zalecają aby kondensat spływał do kotła, ponieważ zwiększa to sprawność kotła.

To że masz Avanta i kocioł kondensacyjny od 5 lat i nie masz żadnych problemów - ok, rozumiem.

Ale są tacy co mają problemy, a ja jednak wolę jasne sytuacje.

BTW: Temperatura spalin z pieca kondensacyjnego to ok. 60 stopni (afair), więc ceramiczny komin Schiedla nie ma tu żadnej zalety (inaczej niż przy podpięciu kominka).

salik, to mnie już całkowicie podłamałeś. Czy to oznacza, że jak włożymy do tego Rondo Plus kwasówkę, to nie dość, że finansowo wyjdzie nam więcej niż komin dedykowany do kondensata, to jeszcze obniżymy sprawność kotła?

Nie powinno.

W waszej sytuacji Rondo Plus będzie po prostu dosyć drogim zastępstwem pustaków kominowych, natomiast kwasówka i tak będzie jako jedyna 'przekaźnikiem' spalin.

Czyli na zewnątrz kwasówki (a w środku Ronda) nie powinno być żadnych spalin/skroplin.

To co pisałem o Avancie powyżej, tyczyło się sytuacji kiedy używa się samego Avanta, bez kwasówki w środku.

Spireo, takie przesuwane drzwi, nie muszą "jeździć po wierzchu" - stelaż może być zabudowany wewnątrz ścianki z płyt k-g i wtedy uzyskasz gładka scianę, z którą możesz robić, co chcesz. podałabym jakiegoś linka, ale sieć mi tu tak słabo chodzi, że nie dam rady. w każdymrazie nie rezygnuj z przesuwanych drzwi zbyt pochopnie :)

wiem, że są takie konstrukcje, ale my tam mamy wszędzie już ścianki murowane. Tam nie ma gdzie wsunąć skrzydła. Drzwi przesuwne będą w gabinecie, ale też na szynie. Mnie się właśnie podoba, że to widać, że jest trochę "fabryczne". W przypadku tego pomieszczenia chodzi mi raczej o to, czy te drzwi, obojętnie jakie, nie są zbędne, jeśli zrobiłoby się wejście od spiżarni. Fakt, że z tym burzeniem, to trochę problemu.

Ajajaj. Ale Ci mącą z tym Schiedlem :(

Wymurowanie 3m komina (od chudziaka do stropu) z 2 kanałami pustaków kominowych (fi15 każdy kanał) obudowanych Silką 12-ką, kosztowało nas ok. 160zł.

Jakim cudem 8m komin wyjdzie drożej niż Schiedel Rondo Plus, który Was (tak na oko) kosztował jakieś 3.5k?

Dziwnego masz tego wykonawcę i strasznie niezrozumiale się tłumaczy.

Jeśli nie masz w projekcie napisane 'komin wysokotemperaturowy ceramiczny', to wykonawca zwyczajnie opowiada bzdury.

jutro będę dzwonić do projektanta, żeby wytłumaczył mi, co miał na myśli. Do tej pory z wykonawcą było wszystko ok, kierownik nie miał żadnych poważnych uwag do ich pracy. Myślę, że zawsze tak robił i nie wiedział, że trzeba inaczej, a teraz próbuje się jakoś tłumaczyć. W projekcie przy źródle ciepła mam tak:

"Ze względu na zamkniętą komorę spalania kotła grzewczego, odprowadzanie spalin z kotła

grzewczego odbywa się poprzez przewod dymowy systemu powietrzno-spalinowego ze stali

nierdzewnej, wyprowadzony z kotła grzewczego od gory i prowadzony poziomo do przewodu

dymowego (komina), zabudowanego w sąsiedztwie blokow kanałow ogolnej wentylacji grawitacyjnej

budynku. U podstawy, przewod dymowy (komin) zaopatrzony w otwor rewizyjny wyczystny z

szczelnymi zamknięciem oraz odprowadzenie kondensatu (skroplin)."

Na mój laicki gust to wyżej nie oznacza rondo plus. Muszę mieć jednak podstawy do rozmowy, żeby przestał się wykręcać i przyznał do błędu. Przynajmniej część kosztów on powinien ponieść. Facet i jego ekipa jest staranna i chcieliśmy, aby robili nam tynki itd. Nie chcemy więc iść na noże. Teraz tego i tak się już nie usunie, jednak nie chcę płacić za coś, czego równie dobrze mogłoby nie być.

Wkurza mnie, że nie wiedzieliśmy tego wcześniej. Usprawiedliwiam się, że nie jest się w stanie wiedzieć o wszystkich materiałach na budowie. Nie przyszło mi do głowy, że komin ma być inny. Uznałam, że jak systemowy i że Schiedel to ok.

O.

Naprawdę masz taki opis komina do kotła kondensacyjnego?

No to w takim razie projektant imho pojechał po bandzie.

No bo jaki jest sens dawać w specyfikacji system rura w rurze doprowadzony do kotła, a potem wymieniać że _komin_ musi mieć wyczystkę i odprowadzanie kondensatu?

Przecież ten kondensat będzie w rurze kwasówce, a nie w kominie...

A wykonawca jak przeczytał "komin, wyczystka, odprowadzanie skroplin", to się nie dziwię że dał systemowy, bo pewnie taki znał.

Ech Ci projektanci.

Wygląda mi na to że projektant przedobrzył :(

Znaczy nie wiem co mu przyświecało ale stworzył alpejską kombinację, którą jak najbardziej się da zrobić ale nikt tak nie robi bo jedyny efekt, to generowanie kosztów dla inwestora :(

Ale tak to już bywa z budowaniem domu - tak jak napisałaś - wszystkiego nie upilnujesz, nie można się znać na wszystkim w całym procesie budowy, szczególnie jeśli się ciągnie szybko etapami tak jak Wy (i my) to robicie.

Ja na przykład dzisiaj odkryłem że wystaje mi w jednym miejscu zbrojenie słupa z wieńca i nie wiem co z tym fantem zrobić (coby nie korodowało).

I nie mam pojęcia czemu moja ekipa nie przycięła tego zbrojenia przed zalaniem wieńca...

Hej!

Nie boicie się takiego osadzenia rynien w warstwie ocieplenia?

Ja przy 'archiwizowaniu Internetu' doczytałem że ponoć powoduje to potem problemy ze szczelnością i w przypadku gdy rynna niewystarczająco zbiera wodę, przelewa się ona na styropian :(

Przy okazji - jakie wzięliście rozmiary rynien/spustowych?

Salik, nie mamy rynien w wartwie ocieplenia. To zamieszczone zdjęcie, to "obcy" dach. Chodziło o pokazanie załatwienia sprawy przy okapie. Ale dzisiaj znalazłam rozrysowany dobry przykład. U nas rynny idą normalnie na elewacji. Rozmiary to 150 i spustowe 100. Tak wyszło z tabelek Rheinzink. 127 i 80 byłyby lekko poniżej minimum.