Spirea 31.10.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Nastawiliśmy 3x 25 i potem co 3 dni co 5 stopni, bo jak serwisant ustawiał nie pamiętałam jak dokładnie miało to być, a sam niczego nie zaproponował. Potem mieliśmy przestawić, ale rozchorowaliśmy się. Przy 35 mieliśmy tę awarię i wyłączyłam piec. Dzisiaj przyjechał elektryk (Wielkie Podziękowania dla Pana Kocota - wykonawca number 1) i posprawdzał wszystko. Mąż mówił, ze po rozkręcenie rozdzielni w środku była woda. Przepaliło się parę bezpieczników, ale nie jest źle. Nie było poważnej awarii. Przyjechał hydraulik i powymieniał zawory. Powiedział, że musiały puścić korki, bo fabryczne są kiepskie (ale nie powiedział, czemu w takim razie ich od razu nie wymienił). Piec ponownie załączono. Mam nadzieję, ze będzie już ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 31.10.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Super że się wszystko udało zrobić w jeden dzień Pytałem o wygrzewanie, bo w Junkersie jest to trochę ograniczone i pierwsze skoki do temperatury maksymalnej są dobowe i nie da się np. 3x25 tylko trzeba 1x25, 1x30 itd Ale znalazłem inną listę która mówiła o skokach o 5 stopni co dzień, potem 7 dni na 45 stopniach i znowu spadki o 5 stopni co dzień, a potem coś jeszcze do góry. Mam pytanie bardziej praktyczne - macałaś swoje rozdzielacze przy tych 35 stopniach? Jestem ciekaw czy na powrocie poszczególnych obiegów też miałaś ciepłe rurki, czy chłodnie. U nas sprawa naczynia wzbiorczego dla CO się wyjaśniła - kocioł ma takowe wbudowane (podobnie jak i pompę CO), więc nie ma ich poza układem. W środę ma do nas przyjechać hydraulik przekręcić listwy w rozdzielaczach oraz zamontować reduktor ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 31.10.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 spirea jurto wyślę ci zdjęcia na priv:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.10.2011 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 dzieki Monika. Salik, nasz piec ma podobno pompę, naczynia nie sprawdzałam.Tez czytałam o tych 7 x45. Rozdzielacze sprawdzałam raz, chyba przy 30 stopniach i były takie lekko ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.11.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Spirea - jako że męczę ostatnio temat podłogówki (można powiedzieć że spędza mi sen z powiek), kilka rzeczy na początek: 1. Sprawdź na rotametrach na dole i górze jakie masz przepływy (czerwony punkcik na wskaźniku). Sprawdź też czy masz odkręcone rotametry na wejściu i zawory na powrocie (zawory na powrocie nie mogą być zakręcone)2. Sprawdź na dole i górze (w takiej kolejności) czy czujesz jakąkolwiek temperaturę na rurkach od powrotu (przy wejściu na listwę powrotową)3. Ile Ci dokładnie położyli PEX-a, ile masz sztuk pętli i jaką masz zamontowaną pompkę do CO (jakie ma oznaczenie, powinna to być ta którą masz zamontowaną pod kotłem, jeśli dobrze widzę na Twoich zdjęciach)4. Czy na górze masz jakiś kawałek nieosłoniętych rurek od podłogówki (w łazience na przykład) gdzie możesz ręką sprawdzić czy są w ogóle ciepłe?I jaką masz teraz w ogóle temperaturę zasilania na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.11.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Salik, dzięki: jeden z moich rozdzielaczy: Wytłumacz mi jeszcze - rotametry to te słupki tak? One u mnie są u góry. Zakładam, że te moje czarne na dole, to zawory, o których piszesz. Czyli listwa z czarnymi zaworami jest listwą powrotną? Piszesz, żeby sprawdzić rotametry na dole i na górze. Ja mam tylko na górze (?). Co w ogóle te rotametry wskazują? Jak dotykałam rurki, to były ciepłe. Nie wystaje nam nigdzie żadna z podłogówki, więc tak nie sprawdzę. Mamy położone łącznie 1043 m rurki. Na dole i na górze jest rozdzielacz i w każdym podłączone jest po 7 obiegów. Pompka pod kotłem to 25POr40C LFP Śrubunkowa ( z faktury) - jakiś opis znalazłam tu http://www.e-term.pl/lfp-leszno-25por40c-pompa-obiegowa-do-c-o.html Wczoraj temperatura zasilania była 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.11.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Spirea - to zdjęcie już widziałem Tak - rotametry to są te na górnej listwie. Górna listwa jest tzw. zasilaniem, dolna tzw. powrotem. Pisząc o 'sprawdzeniu rotametrów na górze i na dole' miałem na myśli dolny rozdzielacz i górny rozdzielacz Rotametry wskazują przepływ wody (w litrach na minutę). Liczone od góry, czyli im niżej ten czerwony pasek tym przepływ większy. Można je regulować (skręcać lub rozkręcać) przy pomocy takich pokręteł które powinnaś mieć na którymś rotametrze (ale na tym zdjęciu na żadnym nie widać). Widzę że ta pompa powinna mieć parametry odpowiadające 25-40 Grundfosa, czyli pewnie na 3 biegu ma coś ok. 1000l/h Jako że masz mniej rurek, to powinno Ci to wystarczyć (zakładając że pompa jest przełączona na 3 bieg a nie na 1). Czy dotykałaś też rurki na powrocie (przy dolnej listwie) i czy też były ciepłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.11.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) a coś takiego znalazłam w moim projekcie podłogówki Wyniki - PompydP Pa 16630G kg/s 0.273 H m 1.71 V m3/h 0.99 T °C 45.0Ro kg/m3 990dPH2O Pa 16630H H20 m 1.71 a tu objasnienia skrótów dP, [Pa] Wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę. G, [kg/s] Obliczeniowy strumień masowy wody pompowanej przez pompę. H, [m] Wymagana wysokość podnoszenia pompy. V, [m3/h] Obliczeniowy strumień objętościowy wody pompowanej przez pompę. T, [°C] Temperatura wody pompowanej przez pompę. Ro, [kg/m3] Gęstość pompowanej wody. dP H2O, [Pa] Wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę przeliczone na wodną charakterystykę pompy. H H2O, [m] Wymagana wysokość podnoszenia pompy przeliczona na wodną charakterystykę pompy. Wg projektu powinniśmy mieć położone 1070m. Edytowane 6 Listopada 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.11.2011 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 własnie górne i dolne rurki zarówno na parterze i poddaszu były ciepławe. Możesz mi jeszcze wyjasnić, o co chodzi z tą wodą powrotną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.11.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 też włączyłam już ogrzewanie i w domku zrobiło się ciepło ale jak to działa to nie wiem oczywiście sprawdzam czy rozdzielacze ciepłe:) temperaturę ustawiał mój mąż metodą prób i błędów Spirea jaki na jaki osprzęt elektryczny się zdecydowałaś? właśnie czekam na wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Czyli przepływ przez rurki masz (i ta pompa którą masz powinno sprostać wymogom odnośnie pompy które podałaś powyżej).Od ilu dni Ci teraz grzeje na te 35 stopni?I jaką masz grubość wylewki na parterze i na poddaszu?Pamiętaj że przy podłogówce uczucie ciepłej podłogi jest inaczej odbierane, a z górnej podłogówki ciepło wędruje też w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.11.2011 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Kasia, bierzemy Berber B.Kwadrat biały. Będziemy brać przez elektryka. W necie najtaniej było na www.elektro-hurt.com Salik, w sobotę był chyba pierwszy dzień tych 35, jak jutro pojadę, będzie 3 i we wtorek ma wskoczyć na 40.Jeśli dobrze pamiętam, to mam tyle samo - po ok. 6-7 cm.Wiem, że jest inaczej odczuwalne. Czytałam wczoraj o tym. Jednak była różnica w dotyku podłogi na dole i na górze. Martwi mnie, że chłód było czuć najbardziej w sypialni i pokoju - to są skrajne pomieszczenia, od płn-wsch, nad garazem i kotłownią. Edytowane 6 Listopada 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 a ja beżowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.11.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Spirea - a nie jest tak że sypialnia na górze i pokój to 2 najdłuższe pętle na poddaszu?Jeśli tak to spróbuj odkręcić im rotametry i/lub skręcić pozostałe.No i sprawdź czy masz odkręcone zawory na powrotach (ale skoro powroty są ciepłe albo przynajmniej letnie, to raczej masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.11.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Salik, chyba nie. Nic, jutro podjadę z jakimś termometrem pokojowym i zobaczę jaka jest temperatura w górnych pomieszczeniach. Jeśli będzie dalej nie tak, ściągam instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.11.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Spireo, a w projekcie nie miałaś opisanych ustawień rotometrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.11.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 miałam, ale nie wiem, czy instalator je poustawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.11.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 a to robił ten sam gość, co zakładał korki na instalacji wodnej? bo jak tak, to mam wątpliwości może lepiej niech to po nim sprawdzi ktoś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.11.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 no niestety tak Facet polecony przez rodziców i siostrę. Nie wiem, może z tymi poleconymi jest tak, że jak już mają pozytywne opinie, to olewają i spoczywają na laurach. Na razie ten plus, że jak coś się dzieje, to przyjeżdża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.11.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 albo jak to ktoś gdzieś napisał - akurat mu zimno było i się spieszył, dlatego spartolił ale ja bym się zastanowiła nad kontaktem z jakimś innym macherem, żeby na to rzucił okiem. przeważnie wykonawcy się lubią krytykować, więc może jeszcze jakieś inne niedoróbki wypatrzy i w porę usuniecie? trzymam kciuki, żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts