Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Nastawiliśmy 3x 25 i potem co 3 dni co 5 stopni, bo jak serwisant ustawiał nie pamiętałam jak dokładnie miało to być, a sam niczego nie zaproponował. Potem mieliśmy przestawić, ale rozchorowaliśmy się. Przy 35 mieliśmy tę awarię i wyłączyłam piec. Dzisiaj przyjechał elektryk (Wielkie Podziękowania dla Pana Kocota - wykonawca number 1) i posprawdzał wszystko. Mąż mówił, ze po rozkręcenie rozdzielni w środku była woda. Przepaliło się parę bezpieczników, ale nie jest źle. Nie było poważnej awarii. Przyjechał hydraulik i powymieniał zawory. Powiedział, że musiały puścić korki, bo fabryczne są kiepskie (ale nie powiedział, czemu w takim razie ich od razu nie wymienił). Piec ponownie załączono. Mam nadzieję, ze będzie już ok.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super że się wszystko udało zrobić w jeden dzień :)

Pytałem o wygrzewanie, bo w Junkersie jest to trochę ograniczone i pierwsze skoki do temperatury maksymalnej są dobowe i nie da się np. 3x25 tylko trzeba 1x25, 1x30 itd

Ale znalazłem inną listę która mówiła o skokach o 5 stopni co dzień, potem 7 dni na 45 stopniach i znowu spadki o 5 stopni co dzień, a potem coś jeszcze do góry.

Mam pytanie bardziej praktyczne - macałaś swoje rozdzielacze przy tych 35 stopniach?

Jestem ciekaw czy na powrocie poszczególnych obiegów też miałaś ciepłe rurki, czy chłodnie.

U nas sprawa naczynia wzbiorczego dla CO się wyjaśniła - kocioł ma takowe wbudowane (podobnie jak i pompę CO), więc nie ma ich poza układem.

W środę ma do nas przyjechać hydraulik przekręcić listwy w rozdzielaczach oraz zamontować reduktor ciśnienia.

Spirea - jako że męczę ostatnio temat podłogówki (można powiedzieć że spędza mi sen z powiek), kilka rzeczy na początek:

1. Sprawdź na rotametrach na dole i górze jakie masz przepływy (czerwony punkcik na wskaźniku). Sprawdź też czy masz odkręcone rotametry na wejściu i zawory na powrocie (zawory na powrocie nie mogą być zakręcone)

2. Sprawdź na dole i górze (w takiej kolejności) czy czujesz jakąkolwiek temperaturę na rurkach od powrotu (przy wejściu na listwę powrotową)

3. Ile Ci dokładnie położyli PEX-a, ile masz sztuk pętli i jaką masz zamontowaną pompkę do CO (jakie ma oznaczenie, powinna to być ta którą masz zamontowaną pod kotłem, jeśli dobrze widzę na Twoich zdjęciach)

4. Czy na górze masz jakiś kawałek nieosłoniętych rurek od podłogówki (w łazience na przykład) gdzie możesz ręką sprawdzić czy są w ogóle ciepłe?

I jaką masz teraz w ogóle temperaturę zasilania na kotle?

Salik, dzięki:

jeden z moich rozdzielaczy:

Obraz 3245.jpg

Wytłumacz mi jeszcze - rotametry to te słupki tak? One u mnie są u góry. Zakładam, że te moje czarne na dole, to zawory, o których piszesz. Czyli listwa z czarnymi zaworami jest listwą powrotną? Piszesz, żeby sprawdzić rotametry na dole i na górze. Ja mam tylko na górze (?). Co w ogóle te rotametry wskazują?

Jak dotykałam rurki, to były ciepłe. Nie wystaje nam nigdzie żadna z podłogówki, więc tak nie sprawdzę.

Mamy położone łącznie 1043 m rurki. Na dole i na górze jest rozdzielacz i w każdym podłączone jest po 7 obiegów.

Pompka pod kotłem to 25POr40C LFP Śrubunkowa ( z faktury) - jakiś opis znalazłam tu http://www.e-term.pl/lfp-leszno-25por40c-pompa-obiegowa-do-c-o.html

Wczoraj temperatura zasilania była 35 stopni.

Spirea - to zdjęcie już widziałem :)

Tak - rotametry to są te na górnej listwie.

Górna listwa jest tzw. zasilaniem, dolna tzw. powrotem.

Pisząc o 'sprawdzeniu rotametrów na górze i na dole' miałem na myśli dolny rozdzielacz i górny rozdzielacz :)

Rotametry wskazują przepływ wody (w litrach na minutę).

Liczone od góry, czyli im niżej ten czerwony pasek tym przepływ większy.

Można je regulować (skręcać lub rozkręcać) przy pomocy takich pokręteł które powinnaś mieć na którymś rotametrze (ale na tym zdjęciu na żadnym nie widać).

Widzę że ta pompa powinna mieć parametry odpowiadające 25-40 Grundfosa, czyli pewnie na 3 biegu ma coś ok. 1000l/h

Jako że masz mniej rurek, to powinno Ci to wystarczyć (zakładając że pompa jest przełączona na 3 bieg a nie na 1).

Czy dotykałaś też rurki na powrocie (przy dolnej listwie) i czy też były ciepłe?

a coś takiego znalazłam w moim projekcie podłogówki

Wyniki - Pompy

dP Pa 16630

G kg/s 0.273

H m 1.71

V m3/h 0.99

T °C 45.0

Ro kg/m3 990

dPH2O Pa 16630

H H20 m 1.71

a tu objasnienia skrótów

dP, [Pa] Wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę.

G, [kg/s] Obliczeniowy strumień masowy wody pompowanej przez pompę.

H, [m] Wymagana wysokość podnoszenia pompy.

V, [m3/h] Obliczeniowy strumień objętościowy wody pompowanej przez pompę.

T, [°C] Temperatura wody pompowanej przez pompę.

Ro, [kg/m3] Gęstość pompowanej wody.

dP H2O, [Pa] Wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę przeliczone na wodną

charakterystykę pompy.

H H2O, [m] Wymagana wysokość podnoszenia pompy przeliczona na wodną

charakterystykę pompy.

Wg projektu powinniśmy mieć położone 1070m.

Edytowane przez Spirea

Czyli przepływ przez rurki masz (i ta pompa którą masz powinno sprostać wymogom odnośnie pompy które podałaś powyżej).

Od ilu dni Ci teraz grzeje na te 35 stopni?

I jaką masz grubość wylewki na parterze i na poddaszu?

Pamiętaj że przy podłogówce uczucie ciepłej podłogi jest inaczej odbierane, a z górnej podłogówki ciepło wędruje też w dół.

Kasia, bierzemy Berber B.Kwadrat biały. Będziemy brać przez elektryka. W necie najtaniej było na www.elektro-hurt.com

Salik, w sobotę był chyba pierwszy dzień tych 35, jak jutro pojadę, będzie 3 i we wtorek ma wskoczyć na 40.

Jeśli dobrze pamiętam, to mam tyle samo - po ok. 6-7 cm.

Wiem, że jest inaczej odczuwalne. Czytałam wczoraj o tym. Jednak była różnica w dotyku podłogi na dole i na górze. Martwi mnie, że chłód było czuć najbardziej w sypialni i pokoju - to są skrajne pomieszczenia, od płn-wsch, nad garazem i kotłownią.

Edytowane przez Spirea

albo jak to ktoś gdzieś napisał - akurat mu zimno było i się spieszył, dlatego spartolił :( ale ja bym się zastanowiła nad kontaktem z jakimś innym macherem, żeby na to rzucił okiem. przeważnie wykonawcy się lubią krytykować, więc może jeszcze jakieś inne niedoróbki wypatrzy i w porę usuniecie?

trzymam kciuki, żeby było dobrze :hug: