Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

u mnie serwisant jak przyjechał uruchomić kocioł to spisał protokół i w nim wpisał co jest do poprawki instalator przyjechał i bez szemrania poprawił co trzeba ale jak przyjechał hydraulik (robił wod-kan) to od razu wytknął że mamy za małe naczynie wzbiorcze - sprawdziłam z duszą na ramieniu jest ok

tak więc coś w tym krytykowaniu innych jest:)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas z kolei kominiarz krytykował instalatora, było jeszcze parę innych sytuacji. Niektóre były uzasadnione, inne to raczej takie czepanie się. Dzisiaj mieliśmy już w domu 24,4. Zajrzałam do licznika gazu, a tam te cyferki smigają w oczach. Pójdziemy z torbami przez to wygrzewanie. 22-go było 5m3 dzisiaj 67m3. Wylewka u góry dalej nie rusza. Miałam wrażenie, że w sypialni jest cieplej, ale w ostatnim pokoju dalej zimno. Zadzwoniłam do Salika i z tego, co mi tłumaczył mozna wywnioskować, że prawdopodobnie nie ma przepływu, bo są rotametry skręcone (jeśli dobrze, Salik Cię zrozumiałam). Próbowałam coś kręcić, ale nic nie szło, więc zostawiłam, żeby nie zepsuć. Faktycznie, nie mam takich zakrętek do kręcenia. Jutro więc dzwonię do instalatora, niech radzi, co robić.

Kaśka, napisz coś więcej o tym urządzeniu do odpowietrzania.

Wojgoc - odbiór wyglądał tak, że polecany przez Ciebie wylewkarz we wszystkich pomieszczeniach w kilku punktach sprawdził poziomy (i od razu sprawdził poziomy nadproży), potem obejrzał dokładnie te miejsca, gdzie mielismy wątpliwości co do równości wylewki i zawyrokował, że nie wymagają równania, i styro nie będzie klawiszować, a rurom od podłogówki nic się nie stanie. poza tym ucieliśmy sobie pogawędkę o wylewkach, cenach, piaskach, terminach.... no takie tam budowlanie fiziu-miziu :)

Spirea, byłam w ikei - polecam Ci bardzo gorąco spotkanie z architektem (p. Daniel Surma), można się sporo od niego dowiedzieć.

Będę miała zabudowę do sufitu, jak najbardziej to się robi.

Aha, i nie trzeba wzmacniać specjalnie szafek pod blat kamienny.

Edytowane przez Madeleine

Salik, na razie nic konkretnego. Byliśmy wczoraj. Na piecu 39 stopni, na sterowniku 26,6. Podłoga na dole ciepła, na górze zimna. Dodatkowo rurki na górze przy górnej listwie też zimne. Dzwoniłam i napisałam do instalatora i odezwał się dzisiaj rano. Ma być jutro albo pojutrze. Mówił, że może nie są odpowietrzone. Dzisiaj kolega, który sam robił u siebie instalację powiedział, że może u góry w ogóle nie ma wody. Dlatego moje kręcenie zaworami przy rotametrach nic nie dało. Nie będę kombinować, facet przyjedzie i niech to uruchomi. Najgorsze, że nawet jak poprawi, to nie możemy puścić nagle aktualnej temperatury wody (ok. 40-45 stopni). Trzeba będzie poczekać jak zejdzie do 25 stopni i potem zamknąć dół i ruszyć z wygrzewaniem samej góry. A licznik bije. Do wczoraj zużyliśmy 88m3.

No właśnie, u nas problem różnicy faktury na ścianach murowanych i kg to jeden z powodów, by zrobić na górze jak najwięcej murowanych działówek. nie wszędzie się da, ale mam nadzieję, że we wszystkich widocznych miejscach.

ok, teraz moje dziecko coś napisze, uprasza się o cierpliwość ;)

5555555555555555565555555DSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSDSSDSDSDSDSDSSDSDSDSDSDSDSDSDSSZXXXX

MDDEE2

Spirea - cieszę się że z podłogówką się wyjaśniło :)

Czy teraz masz wszystkie powroty (na każdej pętli) ciepłe, czy masz gdzieś takie, które są ciągle zimne?

Co do dolewania wody do instalacji - jeśli 0.2 to jest ciśnienie w barach, to jest do raczej sporo za mało.

W instrukcji kotła możesz wyczytać zalecane ciśnienie dla instalacji CO, ale zwykle jest to ok. 1.2 bara

Dolewajkę powinnaś mieć gdzieś zainstalowaną w formie zaworu łączącego rurę zasilania CO z rurą zimnej wody - zawór ma najczęściej formę wężyka z zamontowaną wajchą.

Spirea, a kto robił Ci zabudowy? i z kim teraz rozmawiałaś?

Nie wiem, jaka siatka? na gładziach? ja mam sufity zrobione wszędzie z kg, przy ścianie jest zrobiona dylatacja z silikonu. Odcięcie zatem proste do zrobienia.

Ja bym gładzi nie robiła u góry. Taniej wyjdzie wytapetować największe fuszerki.

Z łazienkami niestety fakt, robocizna ze 3-4 plus płytki, armatura, lustra, wieszaczki... i tak zleci.

Spirea, Kalinka to już widzę wyższa szkoła jazdy...

Wojgoc, albo dowód jakiegoś twierdzenia matematycznego - jeszcze w powijakach ;)

Salik -dobrze kojarzę, że Wy napełnialiście podłogówkę wodą destylowaną? jak i dlaczego?

ja myślałam, że Spirea ma problem z łączeniem tynki/regipsy na skosach w tej części, gdzie salon jest dwukondygnacyjny... ale chyba mi się moje rozterki nałożyły na lekturę, sorki.

w tej chwili mam w całym domu płyty kg i wszystkie połączenia sufitów/ścian są właśnie "zamknięte" jakimś silikonem czy akrylem... takim elastycznym czymś.