Spirea 12.11.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Salik, w instrukcji wyczytałam, że powinniśmy mieć 1,5b. Jestem zła na nas, że znowu ucieszyliśmy się z załatwienia jednej rzeczy bez dopilnowania kolejnej. Czytam teraz instrukcję i to jakaś totalna magia. Zadzwonię chyba do instalatora, prześlę zdjęcie tych naszych rurek i poprosze, aby mi w paincie opisał wszystkie zawory. Moze Wy coś wywnioskujecie? Rurki przy rozdzielaczu były ciepłe. Salik, czy masz fotkę swojej kotłowni? Możesz mi podesłać? Mam jeszcze jedną wątpliwość. Na zdjęciu widać rurę od kanalizacji. Nie widzę natomiast odprowadzenia kondensatu. To ma iść do kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.11.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Możesz mi wysłać oryginał tego zdjęcia na maila i jeszcze to drugie gdzie jest zdjęcie kotłowni z boku (a może masz jeszcze inne)?Wydaje mi się (ale tylko wydaje) że zawór o którym pisałem to może być ten na dole, blisko podłogi (na lewo od szarego naczynia wzbiorczego) - dochodzące od prawej strony do białych rurek.Oczywiście zakładając że te białe rurki to jest PEX, a nie coś innego...Kondensat powinien iść do kanalizacji - ale zależy co w nim jest i czy potrzebujesz neutralizator.U Ciebie faktycznie nie widzę rurki od kondensatu - masz 5 podłączeń przy kotle (w losowej kolejności: zasilanie CWU, wyjście CWU, zasilanie CO, powrót CO, gaz).Ściągnę sobie instrukcję Twojego Buderusa i popatrzę co gdzie podpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.11.2011 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 dzięki Salik za pomoc. Z instrukcji, którą mam wynika, że z pieca wychodzi 6 rurek. Tak jak napisałam w mailu, sprawdzilam, ze zdjęcie jest z końca sierpnia. Jutro pojadę i pstryknę fotkę, co zostało zrobione potem. Tam mi się coś kojarzy, że serwisant pokazywał któryś z dolnych kraników. Tylko, ze są tam 3 zawory. Ten, o którym napisałes, ten wyżej i jeszcze jeden bardziej w prawo już za zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.11.2011 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Według instrukcji podłączenie odpływu kondensatu jest pierwsze od lewej, ale u Ciebie tam chyba nic nie ma.Ciekawe, zaiste ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.11.2011 01:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ujarzmiłam dzisiaj instalację Wysłałam fotkę instalatorowi, aby wyjasnił, czym mam kręcić. Okazało się, że muszę odkręcić dwa zawory, no i zawór główny. Wody trochę się lało. Co jakiś czas musiałam uzupełniać, bo na rozdzielaczu u góry instalacja się odpowietrzała (już automatycznie, po zamontowaniu w piątek przez instalatora jakiegoś nowego gadżetu). Piec uruchomił się na poziomie 1.0b. No i kamień spadł mi z serca - odpływ skroplin jest zrobiony: http://img267.imageshack.us/img267/9897/obraz3540.jpg Wygrzewanie jastrychu poszło dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.11.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Masz pewnie zamontowany autoodpowietrzacz - taki miedziany zawór z zamontowaną u góry nakrętką Natomiast zastanawia mnie to że nie masz syfonu u siebie przy odpływie kondensatu. Może w Buderusie nie jest konieczny, bo w Junkersie jest nawet w instrukcji napisane że musi być (notabene syfon jest okropny i żonie psuje wizję kotłowni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.11.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 No to ufff. Cieszę się, że już dobrze Spireo, jutro będę wiedzieć, kiedy bym mogła przyjechać po schody. Wam kiedy pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 14.11.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Spirea dawno mnie nie było u ciebie. ale bardziej na wykończeniówce i wnetrzarstwie się znam. ale już rzeczywiście dużo z głowy. macie ciepło , a to najważniejsze. idzie zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.11.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ale już rzeczywiście dużo z głowy. macie ciepło , a to najważniejsze. idzie zima nie zapeszaj z tą zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 14.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Spirea dobrze że wszystko działa i jest dobrze zrobione bo jako laicy to chyba nie mamy takiej pewności:)dla odmiany u mnie kicha piec się wyłącza sam i tak od soboty w domu już tylko 12 C właśnie mąż czeka na serwis mam nadzieję że to nic poważnego bo wyświetla się E5 a dzisiaj rano było -5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.11.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Kaśka - DeDietrich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 14.11.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.11.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 a u mnie chyba zamarzła woda i nie wiem, czy wodomierza nie zepsuło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.11.2011 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Salik, dokładnie, tak to ustrojstwo wygląda. Powinno być od początku. Syfon -mamy, to co widać. Syfon jest w środku w piecu. Zajrzałam do instrukcji - "zamontować syfon pod wężem do kondensatu".... To jakaś paranoja. Czy ja muszę sprawdzać po kolei każdy element, czy mam zamontowany czy nie? Wyślę zdjęcie do serwisanta i spytam, czy ma być czy nie. Tatarak, najlepiej jak będzie jasno. W tym tygodniu, to w grę wchodzi czwartek lub sobota. Jeśli nie będzie pasować, to umówimy się na przyszły. Zaznaczam, że schody są bardzo ciężkie. No i współczuję z wodą. To już taki mróz był dzisiaj? Moniko, witaj ponownie Ano ciepło Nawet za ciepło, biorąc pod uwagę licznik gazu Kafelkarz zapowiedział, że przy kładzeniu kafli temperatura musi być znacznie niższa. Wygrzewamy jednak te wylewki, więc potem skręcimy na jakieś 15 stopni. Ja się nie znam ani na budowlance i ani na wnętrzarstwie. mam tylko ogólne pojęcie, co może rodzić złudzenie, że coś wiem. Kolejne etapy budowy pokazują, że liznęłam tematu i na pewno przy kolejnej (jeśli będzie mi dane) uda się ustrzec przed paroma rzeczami. Plus, że przynajmniej na razie, jakichś poważnych wtop nie zaliczyliśmy. Wnętrzami zajmuje się od x czasu, zarywając oczywiście noce. Ogólne wyobrażenie czasami nie wystarcza. Przymierzam się do pozbierania wszystkiego i wrzucenia na forum, bo na razie notuję na setkach fiszek i wszystko mi ginie. W każdym razie wszelkie uwagi mile widziane. Wojgoc, z tą zimą chyba nie będzie tak źle. Sprawdzałam prognozę długoterminową. Mroźno ma być tylko w grudniu i styczniu. Z czego śnieg dopiero pod koniec grudnia, ale ma padać. W marcu ma się już powoli zacząć wiosna. Przeprowadzkę na wiosnę, z optymizmem, uważam za świetne rozwiązanie Kaśka, współczuję. Jak widzisz, u mnie jedno wyjdzie ok, to zaraz Salik wypatrzy (i całe szczęście), że nie ma syfonu i dobry dzień z głowy ... U mnie piec wyłączył się, bo ciśnienie spadło grubo poniżej minimum. Podoba mi się ta sygnalizacja kodami błędu. Tym razem pojechałam na budowę z wszystkimi instrukcjami. Pokazał się kod H 07, zajrzałam do instrukcji, info, że spadło ciśnienie poniżej 0,8b, no to podkręciłam i zniknęło Ale jak widać po Waszym przykładzie, nie zawsze instrukcja wystarcza. Przy okazji zajrzałam do gwarancji. Okazało sie, że zaczęła biec od sprzedaży, a nie od uruchomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.11.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Spirea - przepraszam za ten syfon. Taką mam paskudną naturę... dociekliwą A o gwarancję bym walczył - wydaje mi się że jak rozważaliśmy Buderusa to pytałem o gwarancję i było że biegnie od momentu uruchomienia kotła (przez serwisanta, a nie instalatora), pod warunkiem że zdaje się od momentu kupna kotła nie minęło więcej niż pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.11.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Spirea - przepraszam za ten syfon. Taką mam paskudną naturę... dociekliwą ja tam wole jak ktoś zwraca uwage zawczasu niz siedzi cicho jak mysz pod miotłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.11.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ja tam wole jak ktoś zwraca uwage zawczasu niz siedzi cicho jak mysz pod miotłą Wojgoc, spokojnie Salik doskonale wie, że chcę, aby zwracał uwagę, bo dzięki temu nie jedną rzecz udało mi się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.11.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ależ jestem spokojny:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.11.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Spireo, to wstępnie planujmy sobotę. Z wodą chyba na szczęście nie jest aż tak źle, ale dzis jeszcze dociepliliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.11.2011 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Tatarak, ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts