Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Bengal Black 2 cm 1100 zł/m2 antykowany

Generalnie cenowo średnia półka. Sprawdź sobie kamieniarza na Cementowej - j-kowalewski.pl

Ja się summa summarum zdecydowałam na konglomerat, ale od niego oferta była w miarę.

Łączeń nie widać jedynie w konglomeracie. Kamień możesz połączyć bez fazy, wtedy widać mało.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madeleine, mam do Ciebie jeszcze inne pytanie. Jeśli dobrze pamiętam, mamy dziecko w tym samym wieku. Czy wybierałaś już może jakieś biurko/stolik? Jesli tak, to jaką wysokość brałaś? Patrzyłam na razie po Ikei. Biurko Micke ma 75 cm wys. (czyli taki standardowy), ława ze Stuvy 50 cm. Z Locomoco są regulowane stoliki - od 40 do 58 cm. Zastanawiam się jeszcze nad blatem i regulowanymi nogami.

Myślę właśnie nad tym samym. 75cm to zdecydowanie za dużo, 50 za mało. na razie pewnie będzie dobry blat ok. 60cm, dlatego to Locomoco mało przyszłościowe się wydaje (widzę, że idziemy podobnym tropem). Albo stanie na blacie z nogami (w sumie najtaniej), albo biurku z regulacją wysokości. Tyle, że one drogie straszliwie. Na pewno krzesło musi być obrotowe, z regulacją wysokości itd.

Jedno i drugie jest ważne, ale o ile pięciolatek czytać może na łóżku/ fotelu/ kanapie, to tyle pisać powinien przy biurku. Dlatego stół nie musi (choć powinien) mieć regulowane nachylenie blatu.

Natomiast krzesło - szczera prawda. Kiedy się odkujemy, kupimy też do domu do kompuera Sedusa Open Up - jeden z bardzo nielicznej grupy foteli, które są prawdziwie ergonomiczne.

http://www.sedus.com/se/en/products/officeseating/open-up.php

Klęcznik nie jest dobry, bo nie ma podparcia dla pleców.

klęcznik nie jest dobry, bo wykańcza kolana. używałam przy komputerze przez kilka lat - i w sumie moje plecy miały się świetnie, ponieważ jak mi objawił rehabilitant, ból w mięśniach nóg nie był wynikiem promieniowania od rwy kulszowej (jak sugerował jeden niedouczony lekarz) tylko nadmiernego obciążenia stawów kolanowych. no ale dzieci może nie siedzą przy biurku tyle czasu co pracoholiczki ;)

klęcznik nie wymaga podparcia pleców, bo niejako wymusza "trzymanie" ich zgodnie z fizjologicznymi krzywiznami, że się tak niefachowo wyrażę.

trochę pracowałam w meblach biurowych - nie wchodząc w szczegóły: klęczniki nie są dobre, w czasie siedzenia podparcie pleców być musi (no chyba, że na chwilę). Krzesła - muszą być obrotowe, z podłokietnikami, z mechanizmem typu synchro, dające pełne podparcie pleców. Na tym nie można oszczędzać. No nic, pozostaje mieć nadzieję, że będzie zmiana reformy i rok więcej na uzbieranie na wypasione biurko i krzesło.

Madeleine, ten Kettler też jest fajny i widzę, ze jest dość duzy wybór cenowy. Najtańsze za 900 zł. Co do klęcznika, to został kupiony dla A. do malowania i właśnie przez obciążenie kolan odpadł na dłuższe siedzenie. Ja czasami lubię sobie usiąść, bo wtedy mi kręgosłup odpoczywa, ale tak na kwadrans np.

Spirea, a ile masz blatu?

Ja robię solid surface, razem ze zintegrowanym zlewem niecałe 8. Z 12mm, staron czarny.

U mnie wychodzi 2,6m2 lub 3,34mb o szer. 70 cm, a na długości 1,8m o szerokości 84cm (parapet) + wycięcie na zlew Bredskar z Ikei + wycięcie na płytę. Chciałabym tez wkomponować blok na noże, ale nie znalazłam nigdzie czegoś takiego, więc chyba nic z tego nie będzie. W granicie lub konglomeracie można byłoby pewnie wyciąć to. Jednak koszt prawdopodobnie nieadekwatny do korzyści.