Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Tak, wiem że obcy - już widziałem to zdjęcie :)

Zrozumiałem że chcecie tak jak Wasz wykonawca, czyli rynna wchodząca w ocieplenie - najwyraźniej źle zrozumiałem :)

My dzisiaj zamawiamy rynny i ciągle się właśnie zastanawiam czy brać 125/87, czy jednak 150/100 (ale u nas połać dachu to raptem 150m2, za to wolałbym chyba przewymiarować rynny).

Zresztą nawet w projekcie mamy 150/100, więc sam już nie wiem...

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas jedna połać to 100m2. Facet pokazał mi takie tabelki, które Rheinzink ma dla Niemiec. To są wymiary w oparciu o jakieś tam strefy opadów dla Niemiec (w oparciu o jakieś badania). Są 4 grupy. W Polsce zwykle dobierają dla 3 i 4. No i na naszą połać te 127 były za małe.

Dużo musisz mieć tych okien że Wam wyszło 20k na połaciówki - i jestem zdziwiony że Ci wyszło drożej niż Thermo Fakro - pochwalisz się na priva wyceną?

Ale zastanawia mnie bardziej co innego.

Napisałaś że zaczynacie od dachówki, potem dopiero będziecie montowali blachę pod rynny, rynny i okna, tak?`

Pytam, bo rozmawiałem z kilkoma dekarzami i każdy mówił że zaczyna się od okien+blachy+rynhaków (jeszcze bez rynien), potem dachówka a na końcu rynny.

Inaczej ponoć ciężko potem porządnie zrobić blachę, o rynnach nie mówiąc.

Ale może u Was inaczej robią dachy, a u nas inaczej :)

Dużo Was będzie kosztowała robocizna dachu (sam dekarz)?

U nas lokalny fachowiec (ludzie mówią że najlepszy w okolicy) rzucił 11k.

??? nie pisałam nic o 20k. Po rezygnacji z paru okien zostało 5 sztuk - 2 x 94 x 140 i 3 x 78 x 140. Wycenę na 438 WD dostałam na 10 tys. Fakro Thermo można dostać w moim rozmiarze można dostać z kołnierzem średnio za 2 tys., czyli też wychodzi 10 tys. Teraz już trochę za późno, bo czeka się 10 dni roboczych. GZL-e wychodzą nam ok. 6 tys. zł. Robiłam przeliczenia w OZC i wyszło mi, że dopłata 4 tys. nie zwróci się. Zastanawiamy się, czy nie wziąć więc zwykłych, a potem dokupić rolety zewnętrzne.

Co do kolejności prac, to będzie tak jak napisałeś, tzn. najpierw obróbka blacharska (dlatego musimy czekać do wtorku z dalszą pracą), potem dachówka i potem rynny. Nie wiem, w którym momencie te okna będą, bo powiedzieli mi, żeby były na poniedziałek/wtorek (na co nie ma szans), więc jakby przed dachówką. W dziennikach widziałam z kolei, że kładą dachówkę, zostawiają miejsce na okna i potem te okna. Może to zależy od tego, czy okna są już kupione czy nie.

Płacimy 85 zł za m2, czyli wyjdzie nam 17k. W tej cenie jest wszystko związane z dachem - konstrukcja stalowa (wykonawca chce tylko wykpić się z malowania stali), więźba, komin, ofoliowanie, ołacenie, obróbki blacharskie, położenie dachówki, założenie rynien i montaż okien. Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało. Ze względu na nieprawidłowe położenie folii myślę o obniżeniu ceny o 5 zł.

Edytowane przez Spirea

z tym Thermo, to najtańszą ofertę znalazłam na allegro - firma Sellbud z Kielc. Zadzwoniłam jednak do Saint Gobain ulicę obok nas i na telefon facet już podał mi, że mogę dostać rabat 23-25% od ceny katalogowej. W Roto zaproponowano mi 15% (przy tych 438, przy R8 ma być podobno więcej, ale z uwagi na różnicę w cenie i tak wyjdzie drożej), a Velux-y brałby mój wykonawca z rabatem 27%.

??? nie pisałam nic o 20k.

Pisałaś, tylko ja źle zrozumiałem :)

Teraz już trochę za późno, bo czeka się 10 dni roboczych. GZL-e wychodzą nam ok. 6 tys. zł. Robiłam przeliczenia w OZC i wyszło mi, że dopłata 4 tys. nie zwróci się. Zastanawiamy się, czy nie wziąć więc zwykłych, a potem dokupić rolety zewnętrzne.

No to bierzcie, bierzcie bo potem będziecie mieli dach, a okien niet :(

Co do kolejności prac, to będzie tak jak napisałeś, tzn. najpierw obróbka blacharska (dlatego musimy czekać do wtorku z dalszą pracą), potem dachówka i potem rynny. Nie wiem, w którym momencie te okna będą, bo powiedzieli mi, żeby były na poniedziałek/wtorek (na co nie ma szans), więc jakby przed dachówką. W dziennikach widziałam z kolei, że kładą dachówkę, zostawiają miejsce na okna i potem te okna. Może to zależy od tego, czy okna są już kupione czy nie.

Możliwe.

U nas dekarz powiedział że potrzebuje dachówkę żeby nabić łaty i kontrłaty, bo czasami wychodzą centymetrowe różnice potem i trzeba coś przenosić, nabijać znowu i w ogóle...

Mamy taki pomysł żeby pożyczyć kilka sztuk Nibry od właścicieli jednego z domów niedaleko (w innym kolorze, ale to nie ma znaczenia), gdzie właśnie kładą dach i użyć tamtych dachówek do wyliczeń, coby nie czekać do poniedziałku na dostawę dachówki.

Ale co z tego wyjdzie - zobaczymy. Dzisiaj wylądowałem w domu o 21:30, więc ciężko było cokolwiek załatwić, bo na tamtej budowie już nikogo nie było :(

Płacimy 85 zł za m2, czyli wyjdzie nam 17k. W tej cenie jest wszystko związane z dachem - konstrukcja stalowa (wykonawca chce tylko wykpić się z malowania stali), więźba, komin, ofoliowanie, ołacenie, obróbki blacharskie, położenie dachówki, założenie rynien i montaż okien. Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało. Ze względu na nieprawidłowe położenie folii myślę o obniżeniu ceny o 5 zł.

Aha.

U nas więźba jest w cenie robót murarskich ekipy (przychodzi do tego 'podwykonawca' - cieśla z ekipą), pełne deskowanie robi ekipa murarska, a tylko właściwy dach robiony przez dekarza 'osobno'.

Tylko u Was dachu dużo więcej, więc de facto wychodzi za prace dekarskie mniej niż u nas.

U nas folia (chyba) dzisiaj dotarła, ale jeszcze nawet nie miałem czasu iść jej zobaczyć (wzięliśmy ostatecznie Dorken Maxx Plus z Folnetu).

z tym Thermo, to najtańszą ofertę znalazłam na allegro - firma Sellbud z Kielc. Zadzwoniłam jednak do Saint Gobain ulicę obok nas i na telefon facet już podał mi, że mogę dostać rabat 23-25% od ceny katalogowej. W Roto zaproponowano mi 15% (przy tych 438, przy R8 ma być podobno więcej, ale z uwagi na różnicę w cenie i tak wyjdzie drożej), a Velux-y brałby mój wykonawca z rabatem 27%.

E, to na to Roto dostałaś prawie żaden rabat.

Się nie dziwię że wyszły takie a nie inne ceny.

I fakt - na Veluxy są z reguły największe rabaty, bo najwięcej ich schodzi.

mam nadzieję, że się nie przejedziemy. Okna zwykłe zamawiałam przez internet, te przez telefon. Mam nadzieję, że będzie ok. :)

Co do dachu, to w podobnej sytuacji jest też Kasjot i Jarret z okolic Wrocławia. Na razie nie widzę u Nich wpisów, więc jestem ciekawa, jak idzie. Mam nadzieję, że wszyscy damy radę.

Na razie robi mi się słabo, że przyjdzie wiatr i postrąca mi dachówkę. Dzisiaj napisałam też pismo z opisaniem usterek w montażu i żądaniem naprawienia i obniżenia ceny. Zobaczymy co na to nasz wykonawca, a przede wszystkim cieśla.

Gość monika996
witam. my dach skończyliśmy w piątek przed śniegiem! uff! mamy nibrę G10. jest fajna!!!a okna Fakro , do kitu kołnierze , szkoda ,że nie czytałam waszych postow wcześniej to bym się zdecydowała na Roto. okna mamy do porawki jest jedno nad drugim. dachowka na kolnierzach odstaje , może były złe kolonierze kdv czy coś takiego. podobno można trochę oszlifować spody. sprobujemy jak się zrobi pogoda. pozdrawiam

witaj Moniko, z tego, co pamiętam to w ogóle jest problem z kołnierzami do dachówki płaskiej. Trochę o tym było własnie w moich komentarzach na samym początku. Te, które Velux i Fakro daje do płaskiej nadają się tylko do karpiówki, dlatego polecają brać normalnie do takiej falowanej wysokiej. Roto rzeczywiście ma specjalne do płaskiej dachówki. Zobaczymy, jak u nas wyjdzie. Jeśli wyjdzie, bo mam cały czas czarne myśli.

Super, że udało się zdążyć u Ciebie i masz spokój. Założ koniecznie dziennik i pokaż tę Nibrę na fotkach, bo na forum prawie tej dachówki nie ma (chyba znalazłam tylko jeden dziennik). Wśród płaskich króluje Creaton Domino, więc warto pokazać inne warianty.

pozdrawiam

Gość monika996
witaj. zrobię zdjęcie jak stopnieje śnieg,dach jest wysoki i slabo widać na zdjęciu z telefonu. muszę wziąć normalny aparat. podaj mi maila wyślę coś. my nie mieliśmy wyboru , bo tylko była taka dachówka dostępna od zaraz. chcieliśmy euronit betonową bo ma fajny kolor, ale nie do zdobycia, potem było domino i tak samo, potem czeska tondach i też dostawa na przelomie list. i grudnia. więc z Wrocławia dostaliśmy Nibrę jeszcze do tego czarną, ale ona jest tak na prawdę czarno-grafitowa bardzo ładnie wygląda i super się układa. ale z tymi kupnymi oknami dachowymi to porażka. wydaje mi śię ,że trzeba do tej dachówki robić aluminiowe na zamówienie. wolę na razie się nie denerwować, bo mi się strasznie nie podoba to łączenie okna i dachówki. będziemy coś kombinować jak tylko pogoda pozwoli. jak pisałam mam 2 ogromne 90x 140 jedno nad drugim w pionie od srodka bajka, syn ma widok na kopiec Kościuszki( musiał mieć takie okna), bo sąsiadka nie zgodziła się na okno w firemurze. te okna są z ulicy nie widoczne ,tylko z ogrodu miłych sąsiadow, chowa się za lukarnę, czyli taką prostokątną jaskółkę. zrezygnowaliśmy z okien dachowych w łazienkach, żeby nie psuć estetyki dachu. łaxzienki bez okien są ok. jesteśmy przyzwyczajeni. mam jeszcze 2 Lazienki z oknami dla gości wc i dużą rekreacyjną z sauną na parterze. w sumie wyszły 4 na 300 metrach. pozrawiam podaj mi maila podeślę fotki Edytowane przez monika996

Witam,

piszę tutaj po raz pierwszy, ale dziennik podglądam od jakiegoś czasu.

Projekt piękny.

Czytałam, że mieliście podobne przejścia z kredytem jak i my. My też wzięliśmy najpierw na działkę a później chcieliśmy brać na budowę. Oczywiście nie przewidzieliśmy, że frank tak skoczy i tak się skurczy nasza zdolność. Musieliśmy wstrzymać prace budowlane i dopiero niedawno udało się nam uzyskać kredyt. Na szczęście w między czasie nasz bank przystąpił do udzielania kredytu "rodzina na swoim". Teraz wznowiliśmy prace i liczymy na to, że zima będzie łagodna w tym roku (niestety dzisiaj za oknem tego nie widać).

Poza tym pochodzę z Wrocławia więc już czuję sympatię :)

A na dodatek miałam działkę pod Oleśnicą - w Brzeziej Łące. Niestety pognało nas do Warszawy i działkę sprzedaliśmy (niestety przed bumem cenowym więc nic nie zyskaliśmy).

Wracając do spraw budowlanych to mam nadzieję, że Ci nie zwiało dzisiaj tej dachówki.

Pozdrawiam!

Spireo,

kombinuję z wejściem od ściany szczytowej w Danielu (bo przecież muszę sama wszystko wymyślić, zanim pójdę do architekta, si? ;)) i pomyślałam o mniej więcej takim zadaszeniu nad wejściem jak masz na tej wizualizacji:

http://img175.imageshack.us/img175/6259/elianawidok2mini1.jpg

możesz mi zdradzić, jak to macie technicznie rozwiązane w projekcie? czy ten daszek stanowi jakoś całość ze stropem czy jest raczej "samonośny"?

Moniko, adres poszedł na priv, jeśli możesz, to podeślij fotkę. Jak chcesz, to jest też wątek "pokażcie swoje dachy" i może tam wrzuć.My pierwotnie rozważaliśmy właśnie tę ciemną Nibrę, bo Domino nie było (jak wszędzie). Po kupieniu na próbę Meyer Holsen nie chciałam już z niej zrezygnować. Było to o tyle łatwe, że dostaliśmy dość dobrą cenę.

BetaGreta, witam serdecznie i jak najbardziej zapraszam i czekam na cenne uwagi :) przy dłuższej wolnej chwili przyjdę z rewizytą. A dachówki na szczęści nie zwiało. Przynajmniej do godz. 13

Tatarak, podeślij mi na priv maila i wyślę rysunek, nie pamiętam czy ten dach jest rozrysowany, wydaje mi się, że tylko ogólnie przy rzutach. Szczegółowo mam rozrysowany daszek od frontu. Może poczekaj, co architekt zaproponuje. Ja zmarnowałam mnóstwo czasu wymyślając sama, a i tak nie wymyśliłam tego, co architekt.

Gość monika996
witaj mam zdjęcia z daleka na komórce muszę zgrać na komputer , ale dach jest zamazany, bo wysoko. my kupiliśmy działkę z projektem, ktory można było tylko kosmetycznie poprawić.dom jest wysoki. powierzchnia dachu nieduża . od wejscia ma 3 pietra, od ogrodka jedno zasypane, ponieważ dom jest na skarpie, tak już jest w Krakowie, nie ma planu zagospodorowania i wzetki bardzo są obostrzone. co do zdjęcia na forum. jeszcze nie za bardzo wiem jak to wszystko działa. jak snieg stopnieje , bo na razie się trzyma na pewno coś podeślę. maila dostałam. my mamy mieć okna w czwartek. brama garażowa czeka , ale dopiero w lutym ją zamontujemy, po tynkach wewnętrznych, poniewaz będziemy wykończać środek Edytowane przez monika996

my planujemy zamknięcie na marzec. Potem elektryk, pierwsza tura prac hydraulika i tynki. Dalej podłogówka, wylewki. Po drodze (jeszcze nie wiem, gdzie to umiejscowić) ocieplenie poddasza, strop poddasza (ta muszą być położone rury do wentylacji) i sufity. No a potem wykończeniówka i w tym czasie chyba też ocieplenie i elewacja.

Gość monika996

my tak samo hydraulik, elektryk, anteniarz,alarm, potem tynki wewnętrzne, ogrzewanie podlogowe i wylewki. ocieplenie poddasza i domu już będzie się robić. na wiosnę elewacja , ogrodzenie , zjazd, kostka ( marzec jak będzie ciepło). pod koniec stycznia bedziemy podgrzewać dom jak już będzie ogrzewanie i konczymy dalej, plytki, ścianki , sufity na poddaszu, pozdrawiam .będę w kontakcje

aha jaką planujecie szerokość drzwi wewnętrznych. ja wszędzie robię 90, do spizarni igarderób tylko inne, suwane.

Drzwi zewnętrzne mam w aluminium z szybami, takie jak tarasowe , ramy w ral 7016 gafitowe, tak jak okna. na dzwi od środka daję Zaluzje aluminiowe srebne. miałam w poprzednim domu, super wygląda.