Tatarak 15.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) a mnie polecany na forum hydraulik (swoją drogą nie wzbudził mojego zaufania i nie wygrał castingu) powiedział, że absolutnie nie mocować do wylewki, tylko do chudziaka. to co - miałam rację, że go nie biorę? czyli teraz mi hydraulik wyciąga rury nad te wylewki tylko? a ja wielu fotkach na fm widzę, że ludzie mają styro porozkładane wokół tych stelaży, czyli montują je przed jastrychem. no to już głupia jestem Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 jak montujesz do chudziaka, to on za to kasę bierze, jeśli do wylewki - wykończeniowiec A co, jeśli zmienisz zdanie co do usytuowania sprzętów? o 10cm? nic nie tracisz, nie robiąc teraz geberitów. aha, ja się jeszcze z jednym zrobiłam - wyprowadzenie do standardowej baterii ściennej, a koniec końców zrobiliśmy podtynkową, trzeba było kuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 jeśli masz projekty lazienek to zamontuj przed wylewkami - beda stabilniej osadzone.jesli nie masz projektów - nie montuj, tylko doprowadź wode by wystawala mniej wiecej w miejscu kibla, bidetu, umywalki czy prysznica a zamontuje je wykończeniowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 czyli mnie intuicja nie zawiodła, że to cwaniaczek, którego nie warto słuchać dobra, jeden problem z głowy... gdzie kupowałaś te stelaże geberitowe? pod wc też dałaś geberity? w tece mi się podobają przyciski i chyba taniej wychodzi. w dodatku "dobre bo polskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 jeśli masz projekty lazienek to zamontuj przed wylewkami - beda stabilniej osadzone. jesli nie masz projektów - nie montuj, tylko doprowadź wode by wystawala mniej wiecej w miejscu kibla, bidetu, umywalki czy prysznica a zamontuje je wykończeniowiec to nie takie proste, żeby zamontować przed wylewkami. jeśli ja dobrze rozumiem ten cytat ze strony geberita (przytoczony u mnie w dzienniku, bo ta dyskusja idzie dwutorowo tu i umnie w komentarzach, zaraz się sama zamotam ), że maksymalna wys. warst podłogi to 200 mm. a u mnie wyjdzie na parterze 230. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.01.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Tatarak, ja mialam montowane do chudziaka. Pamiętam, że też dopytywałam o te 20 cm, jak doczytalam, że Geberity mają max te 20cm. Nie pamiętam niestety, co dokładnie ten instalator mi powiedział. A u mnie wychodzilo podobnie - 23-24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 a nie masz jakichś zdjęć z tamtego etapu, żeby zobaczyć, jak to jest zamontowane? oraz czy wykończeniowcy nie psioczyli, że coś jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 czyli mnie intuicja nie zawiodła, że to cwaniaczek, którego nie warto słuchać dobra, jeden problem z głowy... gdzie kupowałaś te stelaże geberitowe? pod wc też dałaś geberity? w tece mi się podobają przyciski i chyba taniej wychodzi. w dodatku "dobre bo polskie" przesadzasz z tym cwaniaczkiem. ja też mam geberity i mam 25cm wylewki, i spokojnie się zamontowały do chudziaka. poza przyciskiem zwróć uwagę na konstukcję i jakość wykonania stelaża - niestety Tece jeszcze trochę brakuje do określenia KORZYSTNY ZAKUP - ale to może tylko moje zdanie. powtórzę jeszcze raz - jeśli masz dokładne projekty łazienek, ubikacji to montuj do chudziaka, jak nie to niech Ci to zrobi wykończeniowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 oraz czy wykończeniowcy nie psioczyli, że coś jest źle? zasada budowlańców - zawsze kolejny psioczy na poprzednika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 proszę Cię, gość wchodzi na działkę i mówi bez ogródek, że "on z takiej budowy musi wycisnąć pięć kawałków" - a jeszcze nie wie, jaki jest zakres robót. to co mam sobie pomyśleć? nie wiem, jak z tym Tece - na wątku o podłogówkach jest polecany jako producent systemowych rozwiązań do ogrzewania. mój instalator też mówi, że Tece niczym się nie różni od Kanthermu jeśli chodzi o parametry tych systemów (dużo cytatów w cyferkach mi przytaczał, ale nie notowałam), tylko jest tańszy. powiedzmy, że może to nie jest najwyższa półka, ale jeżdżę oplem a nie mesiem i jestem zadowolona Ty masz "geberity" marki Gebrit? mam uraz do G. po Spireowych refleksjach na temat przycisków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 co tojest mes?nie wiem jak Tece jest z systemem ogrzewania podłogowego, porównywałem tylko stelaże.nie do każdego stelażu danego producenta muszą pasować wszystkie jego przyciski - jak jesteś niezdecydowana to zostaw stelaże na etap wykończeniówki.jak ja robiłem casting na instalatora wodnego to rozrzut cenowy miałem od X do 3X.5kawałków - biorąc kompleksową robote z kotłownią to tyle może zarobić, na samych rurkach nie ma na to szans.Ale Ty robisz PC to i tak On by tego nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.01.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Tatarak, zdjecia podesle, ale powinny byc tez w dzienniku z okolic maja. U mnie montaz na dole byl poprawiany po popmiarach wylewek. Stelaz byl osadzony za nisko o 1-2 cm. Na gorze sam montaz byl ok, tylko linia montazu ze stelazem bidetu i bateria wanny nie byla rowna. Miejsce montazu bylo u nas ustalone od poczatku. Nie masz sie co uprzedzac do Geberitow. Moj wynikal stad, ze nie wiedzialam, ze nalezy zaczac od przyciskow. W zasadzie poza tym moim podstawowym modelem masz tylko drugi rodzaj do postawienia na podlodze. Ty wiedze o przyciskach juz masz, wiec nic Ci nie grozi. U mnie, w ogolnym rozrachunku, skonczylo sie dobrze, bo trafilam na bardzo ladny przycisk ze stali nierdzewnej. Zasade budowlancow, o ktorej wspomnial Wojgoc niestety potwierdzam. I niestety najwiecej rzeczy wychodzi na samym koncu przy wykanczaniu, kiedy wszystkie prace masz juz rozliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 aaa, i zamówiłam nad pustkę i stół pierwsze punkty świetlne. Piszę punkty, bo nazwanie tego lampą mogłoby być uznane za nadużycie http://img46.imageshack.us/img46/2820/cablepower0.jpg źródło: http://www.cablepower.cba.pl/pl_architektura.html Coś a propos: http://remodelista.com/img/sub/uimg//08-2011/frack-hack-2.jpg http://remodelista.com/img/sub/uimg//08-2011/frack-hack-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.01.2012 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Z czerwoną fugą łatwo nie będzie.Czerwony barwnik jest najdroższy. Ja się nalatałam jak głupia i rzutem na taśmę kupiłam ostatnie opakowania producenta, po którym wogóle się nie spodziewałam - Kreisela. Słyszałam,że Kerakoll ma czerwoną. Sopro miało kiedyś czerwień "sygnałową" ale już nie produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 16.01.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 To ja jeszcze dorzucę link do wątku o czerwone fudze http://forum.muratordom.pl/showthread.php?107987-Czerwona-fuga-Kto-to-produkuje/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.01.2012 01:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Znalazłam dzisiaj dwie czerwone:- Murexim Aqua Flex Fm60 rot- Atlas Prestige Truskawka 014 Atlas jest w LeroyMerlin. http://www.leroymerlin.pl/produkty/fuga-elastyczna-atlas-prestige-truskawka,1103195144,1241005365.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.01.2012 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Truskawka nie jest czerwona, ale różowawa. NIe wiem czy Ci będzie pasować - weź kawałek płytki do porównania. U mnie truskawka Atlasa to była pomyłka.Sopro się chwali, że ma "ognistą czerwień" - warto sprawdzić. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.01.2012 01:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 dzięki Magda za link, własnie ktoś pisał o tej truskawce Kurczę, ja dokładnie Truskawkę Atlasa użyłam do Hiroe Rosa czerwonych listew....i wyskrobałam bo mi nijak nie pasowała. Była różowa a nie czerwona, odcinała się okropnie....też szukam czerwieni. podają Kerakoll i Kreisel właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.01.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 co tojest mes? 5kawałków - biorąc kompleksową robote z kotłownią to tyle może zarobić, na samych rurkach nie ma na to szans. Ale Ty robisz PC to i tak On by tego nie robił mercedesik mnie wycenił samą instalację wod-kan z materiałem i montażem stelaży na ponad 7k. co mnie dziwi, bo ja mam łazienkę nad łazienką, pralnię nad pom gosp i tylko trochę więcej rury trzeba pociągnąć do kuchni. kanaliza na parterze rozprowadzona pod chudziakiem. nawet dwie firmy instalacyjne "z górnej półki" wyceniły mi te instalacje taniej (dostałam ofertę przy okazji zapytania o pci). cenę za robocizny podłogówki miał nawet ok, tylko materiały moim zdaniem drogo. a jest na forum paru niezadowolonych z jego podłogówki. co do pompy - to faktycznie zarzekał się, że on tego nie robi. (to już nie na temat, ale intensywnie korespondowałam z paroma forumowiczami i doszłam do wniosku, że to jest proste, jak budowa cepa. prawie każda firma produkująca/dystrybująca pc robi szkolenia (za darmo) dla instalatorów swoich urządzeń. tylko nie można się bronić przed wiedzą i poszerzać horyzonty:)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Spireo - to ja lecę szukać tych stelaży w dzienniku Znalazłam, post 165. u Ciebie jest taki wkuty w ścianę. ja mam za cienką czy to tylko tak wygląda, czy ten geberit nie jest zamocowany do wylewki, tylko nad nią "wisi" przymocowany do ściany? Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts