Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, aby mieć spokojną noc (chociaż i tak znowu nie mogłam spać) zamknęliśmy sprawę szafki. Blat będzie brzozowy. Szafka będzie całością i nie będzie rywalizować z wanną. Trochę drewna w łazience już jest, bo olśniło mnie, że mamy drewniane okno ;)
oj te nieprzespane noce podczas remontowania:no: a nie śniły ci się atakujące szafki:p

dokładnie, sosna ;)

ok, jeden problem z głowy.

dzięęękiiiii :)

no to dobrze, zróbcie blat i pokazuj łazienkę.

co bedziecie mieć w oknie???

Monika, na resztę łazienki trzeba poczekać ok. miesiąca. Wykończeniowiec nas zostawił i wróci położyć resztę kafli, jak w końcu nam kiedyś zamontują schody.

A w oknie? Nic To okno dachowe i jest na wysokości ok. 1,7m.

no to czekamy:p jak nie ma innego wyjścia.

ale za to schody wasze zobaczę!!!! jestem ciekawa jak wyjdą po waszych przejściach.

Spirea, dzwoniłam do wylewkarza pytać o pęknięcie w garażu. Tak się może dziać, jeśli płyta była wylewana w jednym kawałku, bez nacięcia. Albo jeśli z jednej strony garaż jest ogrzewany, a z drugiej nie. U mnie tak właśnie było i jest. Chciał od razu przyjeżdżać i oglądać, ale że ja i tak na razie nic z posadzką tam nie robię, a kiedyś tam będzie żywica, nie płytki - to umówiliśmy się na wiosnę, że obejrzy, będzie trzeba to zaklamrować i zalać specjalną żywicą i będzie git.

czy mówimy ciągle o p. Korólczyku ??? u mnie pękło pomiędzy kuchnia a korytarzem dokładnie w miejscu gdzie uzgodniliśmy nacięcie ale w ferworze walki ekipa zapomniała

przed kaflami przyjechał naciął delikatnie (podłogówka) zalał żywicą założył spinki i jest ok w tym miejscu pomiędzy kaflami mam listwę dyletacyjną i widać jak tam to wszystko pracuje

Spireo czy wogóle rezygnujesz z kominka (kozy)?

Basia, tak. Przynajmniej na razie.

Koza miała stać przy grafitowym słupie i tam było doprowadzone powietrze z zewnątrz. Przy projektowaniu okazało się, że chociaż jest to dla niej idealne miejsce, to dość poważnie utrudnia ustawność części salonu z wypoczynkiem. Mamy sporo okien i było tylko jedno sensowne miejsce na zrobienie telewizora - po drugiej stronie kozy. W efekcie albo byśmy siedzieli do tej kozy tyłem albo bokiem i do kozy i do TV. Problem zresztą widać na wizualkach projektu wnętrz. Wycenę miałam na ok. 10 tys. zł - niecałe 6k koza i 4k komin. Wiedzieliśmy więc, że i tak jej teraz nie zrobimy, bo nie mamy kasy, żeby wydać 10 tys. na element dekoracyjny. Nie traktowaliśmy jej jako główne czy wspomagające źródło grzania, m.in. dlatego, że z uwagi na puszczenie rury przy schodach w domu, rura powinna być dwupłaszczowa, chociaż wycenialiśmy w końcu zwykłą czarną do sufitu i potem dwupłaszczową. Potem nie mogliśmy sobie poradzić, jak rozwiązać problem przejścia tej rury przez kg, izolację i wełnę. Pojawiał się też problem wstawienia kolanka, bo inaczej wchodziłoby się w więźbę. W końcu, któregoś dnia stwierdziliśmy, że to chrzanimy, zalewamy otwór na doprowadzenia powietrza i rezygnujemy z kozy. Wtedy okazało się, że salon nabiera oddechu, sofę można cofnąć aż pod słupy, nie będzie się siedziało prawie na ścianie z tv. A potem olśniło nas, że jak już kiedyś ją zrobimy, to idealnym miejscem jest róg salonu. Wtedy zarówno doprowadzenie powietrza, jak i komin można puścić przez ścianę, a nie przez strop z kg. Decyzja o rezygnacji była o tyle łatwa, że nie było to dla nigdy "must have". Nie jesteśmy romantykami, którzy będą sączyć wino wpatrując się w ogień ;) Jasne, że fajnie posiedzieć przy trzaskającym ogniu (chociaż za szybą tego chyba nie słychać) i czasami trochę mi tego szkoda. Możliwe, że kiedyś zrobimy. Teraz mamy ważniejsze wydatki.

Biorąc pod uwagę sposób montażu kozy, to naprawdę żadne mecyje ją zamontować w dowolnym momencie. U mnie całość - od przyjazdu panów do wyjazdu, z pakowaniem narzędzi i przepaleniem kontrolnym - to niecałe 4h, ze zrobieniem obu przejść (przez strop i dach), obróbką itd. Montaż na gotowej posadzce. Jeśli dojdziecie kiedyś do wniosku, że chcecie kozę - to ją w prosty sposób zamontujecie. O i tyle.

Powiem szczerze ,że my też się zastanawiamy nd kominkiem,aczkolwiek ja bardzo chcę.Ale też wydatków sporo ,a wszystko jeszcze przed nami.W zasadzie najlepszym rozwiązaniem u nas ze wzgledu na wymiary salonu i usytuowanie komina i jednego świetlika jest albo koza ( której mąż nie chce) ,albo kominek trójstronny.Kominek trójstronny to ok.20 tys- to spory wydatek

Myśmy mieli dogrzewać salon ,mamy powietrzną pompę ciepła ( zobaczymy jaki będzie rachunek za gaz :(- obecnie wygrzeeam wylewki ) więc dobrze by było się wspomóc jakimś alternatywnym źródłem ciepła.

W waszym przypadku z kozą to rzeczywiście nie problem,sami zobaczycie czy jej Wam brakuje

Spirea, u mnie przechodzi rura dwupłaszczowa przez dach, kg i wełnę. To nie jest żaden problem, bo do tego własnie stosuje się rury z izolacją wewnątrz.

Jeśli postwaisz przy ścianie to rzeczywiście żaden problem, bo nie musisz mieć dwupłaszczowej , ktora jest droga.