Spirea 26.01.2012 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nefer, znam Twoją rurę od kozy, bo posiłkowałam się Twoimi zdjęciami I wygląda rewelacyjnie! Dla nas, na minus rury dwupłaszczowej, poza ceną, przemawiała jej grubość. Zwykła rura jest węższa i lżej wygląda przy kozie. Nasz model był wyższy i węższy i mogłoby dziwnie wyglądać. Druga sprawa to to, że m.in. zależało nam, żeby rura oddawała też ciepło, a dwupłaszczówka już tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 26.01.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 z tym oddawaniem ciepła to róznie jest mój komin systemowy schiedel miał być zimny nawet to zaakceptowałam a tu okazało się że jak się jednak długo pali to jest ciepła ścianamamy tymczasowo podłączony wkład kominkowy 16kw w którym palimy w czasie prac żeby szybciutko nagrzać bo podłogówkę przykręciłam do 10C szkoda mi wyrzucać kasy na rach. za gaz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 my teraz też przykręcimy, bo nie ma sensu. Tylko nie wiem na ile zejść, bo szykują się jakieś mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 26.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 aktualnie mam ustawione na 10C w domku jest 14C zobaczę jak dzisiaj i ewentualnie coś dodam przy tych 10C i tak rachunek 270zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2012 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 ja po wygrzewaniu wylewek zapłaciłam 970. Zobaczymy jak będzie teraz, po uszczelnieniu jeszcze wneki przy drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Spirea, te 970 to było za jaki okres? 1 miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nefer, znam Twoją rurę od kozy, bo posiłkowałam się Twoimi zdjęciami I wygląda rewelacyjnie! Dla nas, na minus rury dwupłaszczowej, poza ceną, przemawiała jej grubość. Zwykła rura jest węższa i lżej wygląda przy kozie. Nasz model był wyższy i węższy i mogłoby dziwnie wyglądać. Druga sprawa to to, że m.in. zależało nam, żeby rura oddawała też ciepło, a dwupłaszczówka już tego nie robi. Nie przesadzałabym Dwupłaszczówka przy średnim paleniu ma temperaturę ponad 40 stopni - możesz dotknąć ręką i się nie poparzysz, ale jest zdecydowanie ciepła. Więc grzeje lepiej niż niejeden kaloryfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 No to moze jeszcze kiedys bede miala okazje sie o tym przekonac Tatarak, za jeden miesiac pocieszam sie, ze wtedy wygrzewalismy wylewki i w domu bylo 26 stopni, pod drzwiami zewnetrznymi byla dziura, no i nie mamy drzwi miedzy nieogrzewanym garazem a domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 aa no to wiadomo, że grzaliści przy okazji cały kosmos będzie dobrze. moja Mama 2 lata temu zmieniła instalację ogrzewania z węgla na gaz, przy okazji ocieplając dom 10 cm styro (tylko elewację) i wymieniając okna na pcv - ale w wersji podstawowej, bez energooszczędnych fanaberii. i dziś płaci za ogrzewanie gazem tyle, co wtedy węglem. u Was ocieplenie itp. jest lepsze, więc i rachunki będą "normalne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Spirea, my w ciągu miesiąca mieszkania zużyliśmy 200m3 gazu. To dla pocieszenia - chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Wlasnie sprawdzilam swoje konto.na ebok-u. Zuzylismy 737 m3 od 14 wrzesnia. W ostatnim miesiacu poszlo 247m3. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) No to moze jeszcze kiedys bede miala okazje sie o tym przekonac Czuj się permanentnie zaproszona --------- Uruchomiłam piec w listopadzie. Do marca nie palił mniej niż 22 m3 gazu dziennie Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.01.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Nefer, chodziło mi o to, że może kiedyś zamontujemy tę kozę i się przekonam Niemniej jednak serdecznie dziękuję za zaproszenie Jak tylko będę miała okazję, to z przyjemnością skorzystam z zaproszenia Co do gazu, to średnio w okresie X-I wyszło mi 245-247 m3 miesięcznie. Od 1,5 miesiąca jest to grzanie do temperatury 19 stopni. No i nie ma zuzycia na ciepłą wodę. Wychodzi więc 2204 kWh. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Spireo mi w miesiącach, kiedy już normalnie grzałam do temp. ok. 20-21 stopni schodzi ok. 200 m3 gazu na miesiąc, z cwu 250 m3 - to przy tych niemal zawsze plusowych temperaturach. Z tego, co czytam to większości osób na forum schodzą podobne ilości (różnice wynikają pewnie z powierzchni domu i różnic w dociepleniu, oknach itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 czyli z jakimś zapasem na grzanie i cwu może mi wyjść w miesiącach zimowych ok. 300m3. Muszę sprawdzić rachunki siostry i rodziców. Pytali, po co tyle kasy ładuję w energooszczędność. Czyżby mieli rację? Odpowiedź będzie możliwa pewnie za rok po całym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No nie wiem czy mieli rację - u moich teściów, którzy mają dom ocieplony wg standardów sprzed ok. 12 lat (czyli zwykły biały styropian, nie wiem jakiej grubości, ale pewnie niezbyt wiele) rachunek za ostatnie dwa miesiące (kiedy temperatury były w plusie) i do ogrzania niecałe 300 m2 (u mnie ok. 230 m2) wyszedł 2400 zł, czyli 1200 zł na miesiąc, czyli niemal 3 razy tyle, co u mnie... więc chyba warto.Też jestem ciekawa jak to wyjdzie po całym sezonie. Choć ten sezon chyba jeszcze i tak jest mało miarodajny - nie dość, że dom nowy to jeszcze nakłada się nietypowa bardzo ciepła zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Myszonik, ci moi mówią, że płacą miesięcznie ok 500 zł. Jedni budowali 2004-2006, drudzy 2007-2009. Mają 12 cm styropianu z kropkami, ale raczej tego najprostszego. Muszę więc zobaczyć tez rachunki. U rodziców, to wychodziłoby może dużo, bo mają o połowę mniejszy metraż. Ale u siostry już prawie identyczny. Ona ma jednak rozłożystą parterówkę, a ja wysoki z poddaszem z antresolą. Myslę, że u mnie ta pustka chłonie.Tak, jak napisałaś też, obecna zima kiepska do porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 27.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ja tam się cieszę że zima kiepska:) miałam już dwie z prawdziwego zdarzenia i dziekuję bardzo chciałabym już za chwilę pomieszkaćSpirea czy widziałaś może projekt mojej kuchni?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.01.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 czyli z jakimś zapasem na grzanie i cwu może mi wyjść w miesiącach zimowych ok. 300m3. Muszę sprawdzić rachunki siostry i rodziców. Pytali, po co tyle kasy ładuję w energooszczędność. Czyżby mieli rację? Odpowiedź będzie możliwa pewnie za rok po całym sezonie grzewczym. Spirea, ale mi wyszło 200m3 razem z CWU, parterówka, w dodatku pierwsze odpalenie pieca, więc w wygrzanie wylewki sporo poszło. Faktycznie dogrzewamy kominkiem, ale w domu mamy 24-25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Madeleine, jaki masz metraz całkowity i uzytkowy i kubaturę? Kasia, widziałam, ale żeby coś napisac, musiałabym doczytać o oczekiwaniach itd. Postaram się wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts