Madeleine 27.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 200m2, ogrzewanej powyżej 20 stopni - 135. W garażu i pomieszczeniach gospodarczych jest ok. 10-14 stopni. Kubatura - powierzchnia razy trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 u mnie 228 całkowitej, ogrzewanej chyba 170, kubatura z projektu 1094, a ogrzewanej z OZC nie pamiętam. Muszę zmykać, wieczorem sobie policzę dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 jakoś w te 500 zł w domu ocieplonym 12 cm średniego styro nie chce mi się wierzyć... ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.01.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 myszonik, wszystko pytanie, jaką się temperaturę utrzymuje. I o jakim okresie mówimy - czy wrzesień-listopad, kiedy było ciepło? I czy się dogrzewa kominkiem, który też sporo daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 27.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Madeleine, a jesteś mi w stanie powiedzieć jakie masz ustawienia na kotle, krzywa grzewcza dla podłogówki (dla grzejników, ale Ty chyba nie masz), czy zmniejszasz temperaturę na noc, czy temperatura dobowa ma być stale na tym samym poziomie? U nas cały czas testy. I przez skoki temperatur - od +3 przez -10, +2 do -12 nie możemy nic sprawdzić do tego gotuję różnie, raz więcej, raz mniej Oczywiście pytanie też do innych użytkowników kotłów gazowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 nie mam grzejników, temperatura dobowa stała - 23 stopnie. Ale czasem włączam kominek, to trochę zaciemnia obraz sytuacji. Czasem tak się nagrzeje, że się włącza klimatyzacja, bo jest powyżej 25 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Myszonik, dlatego muszę właśnie sprawdzić im te rachunki Rodzice mają jednak tylko 100m2, mieszkają we dwójkę, więc może i tak im wychodzi. U siostry wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jak sprawdzę to napiszę. Monsanbia, u nas na razie za mało danych. Nie mieszkamy, więc utrzymywaliśmy temperaturę 19 stopni dla wykończeniowców. Było tak, że jak przyjezdzałam, to piec nie chodził. Muszę też poczytać dokładnie instrukcję, bo jak nastawiłam na temp. dzienną i nocną, to utrzymywała się cały czas nocna i było zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.01.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Rozpaliłam w kominku. NIe da się przytrzymać ręki na rurze - więc kaloryfer mam 6-metrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No ja kominka nie paliłam w ogóle. A te rachunki, o których piszę to są za miesiące listopad, grudzień, styczeń (tzn. do 20-tego, bo tak mam okres rozliczeniowy). Teraz akurat po 20-tym zaczęły się mrozy, więc ten miesiąc będę miała próbę jak to jest, gdy jest mroźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 27.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Myszonik, a Ty jak masz? Zjeżdżacie na noc z temperaturą? Czy cały czas tak samo? I jak z pompą cyrkulacyjną. Działa od rana do wieczora czy w określonych godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ja mam ustawione w dzień 22, w nocy 21. O działaniu pompy niczego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 27.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ja mam ustawione w dzień 22, w nocy 21. O działaniu pompy niczego nie wiem woda z kranu leci zawsze natychmiast gorąca bez względu na porę dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 woda z kranu leci zawsze natychmiast gorąca bez względu na porę dnia? Trudne pytanie zadajesz? Bo u mnie pora nocna jest ustawiona od 23, a ja wówczas już najczęściej śpię obecnie (tak mi się porobiło przez młodej nocne pobudki, że muszę wcześniej spać chodzić), więc siłą rzeczy z kranu nie korzystam, ale wydaje mi się, że chyba cały czas mam ciepłą, bo coś sobie przypominam, że się jednak kiedyś koło północy kąpałam - raczej cały czas mam od razu ciepłą. I koryguję, bo właśnie zajrzałam do faktury za gaz - za okres od 20 grudnia do 20 stycznia (mieszkamy, czyli grzanie + cwu) zużyliśmy jednak 300m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 hmmm,Monsanbii chodzi o to czy odkręcając cieplą wodę o dowolnej porze masz od razu ciepła czy też musisz spuścić pół wiadra by przyszła ciepła.Inaczej mówiąc, czy na etapie hydrauliki kładlas 3 rury wodne czy tylko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 1wojgoc ależ ja zrozumiałam pytanie monsanabii. I z resztą na nie odpowiedziałam, że raczej od razu w nocy mam ciepłą wodę, czyli, że jak się domyślam owa pompa działa całą dobę. Po prostu nie jestem pewna jak jest, bo ostatnio nocami sypiam a nie korzystam z kranów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 27.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 I z resztą na nie odpowiedziałam, że raczej od razu w nocy mam ciepłą wodę, czyli, że jak się domyślam owa pompa działa całą dobę. Po prostu nie jestem pewna jak jest, bo ostatnio nocami sypiam a nie korzystam z kranów Chodziło mi raczej o to czy pompa włączona jest cały dzień (bez nocy) czy w dzień w określonych godzinach Zwykle ludzie ustawiają pompę na czas obecności w domu albo na czas korzystania z wody dla kąpieli i godzin okołoobiadowych, np 6-8, 14-16, 20-22, czasami ustawiają na cały dzień bez nocy, 7-23, w nocy to chyba bez sensu. Stąd moje pytanie. Bo pompa to prund non stop jakieś 40-50 W (nie wiem dokładnie ile, mogę się mylić) i gaz, bo woda jest w cyrkulacji i się schładza, więc zużycie gazu większe 3 rurki 3-ma rurkami, ale pompę można mieć wyłączoną albo włączoną, i od tego zależy czy ciepła woda będzie natychmiast czy za pół wiadra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No ja to rozumiem, ale nie wiem jak jest ustawiona moja pompa. Zakładam, że w ciągu dnia działa cały czas, bo nigdy nie czekam na ciepłą wodę, a jestem teraz w domu całymi dniami i korzystam o różnych porach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 27.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Spirea a p.elektryk się odezwał bo u mnie cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 nawet nie wiedziałam, że tę pompę mogę sobie ustawiać o róznych godzinach. Nie żeby była od razu potrzeba korzystania, ale warto wiedzieć. W naszym przypadku podziały dzień/noc czy godziny poszczególne, czy to chodzi o prąd, czy cyrkulację czy grzanie może się nie sprawdzić. Funkcjonujemy często niemalże w trybie całodobowym. Może ta cyrkulacja miałaby jeszcze sens.A co do ustawiania temp. na noc i dzień. Nie jestem pewna tego, co napiszę, ale chyba gdzieś czytałam albo u kogoś, że przy podłogówce może być większe zużycie przy tym różnicowaniu niż gdyby ustawić stałą temperaturę. Podobno najlepiej ustawić sobie tak, aby pogodynka sterowała. Nie zgłębiałam jednak tematu na tyle, aby teraz dokładnie wiedzieć. Uznałam, że będę się tym bawić i sprawdzać jak zamieszkamy. Myszonik, a Ty masz jaki metraż całkowity, do ogrzania i kubaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2012 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Spirea a p.elektryk się odezwał bo u mnie cisza? u mnie też. Mówił, że zmarł właściciel hurtowni i w czwartek miała być nieczynna. Dlatego towar miał być w piątek, ale może jednak coś się poprzesuwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts