Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spirea - możliwość sterowania pompą cyrkulacyjną CWU zależy od konkretnego modelu kotła.

U Ciebie też powinno być i tak jak pisała monsanbia, nie ma sensu pchać wody w rurach 24x7.

Za to z podłogówką i odpowiednią grubością wylewki dobrze zapamiętałaś.

Jeśli jest to zrobione odpowiednio, to wyłączenie podłogówki na noc może nie mieć sensu, bo później aby ogrzać układ do takiej samej temperatury w pomieszczeniu, należy dostarczyć dodatkową energię większą niż przy grzaniu 24x7.

A pogodówka to jeszcze inna para kaloszy, bo ona reguluje nam temperaturę układu w zależności od temperatury zewnętrznej.

Kasia, ale podłogówka, tzn, co? Ja widzę dwa parametry. Na kotle sprawdzam sobie temperaturę wody, a na sterowniku temperaturę w pomieszczeniu. Mam ustawione na 19 stopni w pomieszczeniu. Raz kocioł mial temp. 25 i był wtedy wyłączony, a innym razem 45, widocznie musiał dogrzać.

wyjaśniłam częściowo niskie rachunki siostry za gaz. W większości grzeją kominkiem. Mają z płaszczem wodnym. Mówi, że od wigilii jadą tylko na kominku.

No i wszystko jasne:) W takie cuda jak średnio ocieplony dom i 500 zł za gaz w zimie (nawet jesiennej) jakoś nie mogłam uwierzyć.

Ja mam 228 m2 do ogrzania, kubaturę muszę sprawdzić.

moja podłogówka jest ciągle na 13C (tyle wskazuje) mimo ustwienia na 10C chyba naprawdę jest bezwładna

ja sprawdzam na sterowniku i mam na myśli temperatury w pomieszczeniu

ale po ostatnich mrozach jest już różnica temperatury z 13,7C spadła do 12,1C ale to i tak ok bo to znaczy że jednak długo trzyma ciepło

u nas wczoraj było 20 stopni, chociaż mam ustawione na 19. Chciałam zmniejszyć, ale niestety nie pamiętałam jak, a instrukcja sterownika została w domu. Błąd. Powinna być wciąż w torebce... obok miarki, ołówka stolarskiego i noża metalowego do cięcia. Ot, niezbędnik w damskiej torebce ;)

dobry pomysł. Tylko najpierw muszę je znaleźć w domu....

Jesteśmy zasypani aktualnym dobytkiem. Jedno z marzeń, które ma spełnić dom, to możliwość posegregowania wszystkiego i składowania w miejscu do tego przeznaczonym. Łudzę się, że dom to załatwi, chociaż wiadomo, że trzeba będzie się pilnować, aby faktycznie odkładać i składać rzeczy na właściwym miejscu. Ale przynajmniej będzie taka możliwość.

Zastanawiam się, czy powoli nie zacząć czyścić aktualnego mieszkania i sukcesywnie wywozić. Teraz pewnie nie, ale po malowaniu można byłoby zacząć.

No to bez krzywej się nie da. Musisz poczytać, bo na utrzymanie żądanej temperatury ma ona dość duży wpływ

Jak masz taką*sytuację*jak teraz to prawdopodobnie ustawioną masz krzywą za wysoką, może też być też tak, że operuje tam teraz słońce i dogrzewa Ci dom, wtedy trzeba ustawiać jakieś korekty. Generalnie nie jest to takie proste :lol: Ja się nie znam, ale jak siedzę przy mężu który codziennie się w piecu specjalizuje to już mniej więcej wiem o co chodzi ;)

Aha, i my jeszcze tego nie sprawdziliśmy ostatecznie, ale piec produkuje jakoś strasznie dużo tego kondensatu

Muszę*męża przypilić żeby podstawił wreszcie wiadro czy cuś

Ujście mamy do kanalizy, szambo, jak jest to 3m3/m-c to komuś muszę*urwać glowę, tylko komu? :lol: